Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Šogad pirmo reizi tiks svinēti Aglonas Dievmātes svētki
17.04.2024 pl. 08:06
15. maijā pirmo reizi svinēsim Vissvētākās Jaunavas Marijas no Aglonas, Latvijas aizbildnes, svētkus, ziņo Rēzeknes-Aglonas diecēze, atsaucoties uz Vatikāna 2023. gada 11.jūlijā apstiprināto Latvijas liturģisko kalendāru. Šajā dienā pl. 12 norisināsies svētku Svētā Mise Aglonas bazilikā.

Kā skaidroja diecēzē, šādi svētki iedibināti, jo līdz šim nebija svētku, kas būtu veltīti Aglonas Dievmātei. Protams, 15. augustā ticīgie pulcējas Aglonā, tomēr šajā dienā tiek svinēta Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšana. Tie ir svētki, kas tiek svinēti Universālajā Baznīcā un nav saistīti ar Aglonas svētvietu.

Rēzeknes-Aglonas diecēzes ģenerālvikārs priesteris Staņislavs Prikulis norādīja, ka tāpēc svētkiem izvēlēta cita diena. Kā svētku mēnesis izvēlēts maijs, jo tas ir Dievmātei veltīts mēnesis. Savukārt 15. datumam ir saikne ar 15. augustu.

Šie svētki ir noteikti kā svinības jeb sollemnitas. Tas nozīmē, ka liturģiskā svinēšana ir pielīdzināma svētdienas Svētajai Misei, kur tiek iekļauts dziedājums “Gods Dievam”, svētkiem paredzētie lasījumi (divi lasījumi un Evaņģēlijs) un “Es ticu”, bet ticīgajiem tā nav obligāti svinama svētku diena, kā tas ir obligāto svinību (sollemnitas de praecepto) gadījumā.

Katolis.lv
Foto: Katedrāle.lv