Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Kāpēc šogad tik agras Lieldienas?
12.03.2008 pl. 08:16

Lieldienas ir Baznīcas gada augstākais punkts, viss iepriekšējais laiks ir bijis kā  ievads Kristus Augšāmcelšanās svētkiem: gaidu pilnais Advents, Jēzus Dzimšanas svētki, gavēnis. Visam ir bijis viens mērķis — sagatavot kristiešus Lieldienām.

Lieldienas jau no seniem laikiem tiek sauktas par svētku svētkiem. Kā saule ar savu spožumu pārspēj visus spīdekļus, tā Lieldienas ar savu dziļo cilvēces atpestīšanas noslēpumu paceļas pāri visiem svētkiem.

Jau apustuļu laikos pirmkristīgie svētīja šos svētkus. Par to lasām Svētā Pāvila I vēstulē korintiešiem (5,7-8).

“Izmēziet veco raugu, lai esat jauna mīkla! Jūs taču esat neraudzēti; jo arī mūsu Lieldienas  jērs ir par mums  upurēts — Kristus. Tad svinēsim svētkus ne ar veco raugu, ne ar ļaunuma un netikumības  raugu, bet ar skaidrības un patiesības neraudzētajām maizēm.”

Mazāzijā Lieldienas svētīja kopā ar jūdu Pashas svētkiem 14. nisānā, neskatoties uz nedēļas dienu, bet Romā un citur pēc 14. nisāna. Radās daudz strīdu, jo dažās draudzēs Lieldienas svinēja, kad citur vēl gavēja. Nicejas koncils 325. gadā noteica,  ka kristiešu Lieldienas nebūtu svinamas ar jūdu svētkiem vienā laikā, bet gan svētdienā pēc pavasara pilnā mēness. Tātad visagrākās Lieldienas  var būt 22.  martā vai, ja pilnais mēness iekrīt svētdienā, tad nedēļu vēlāk. Visvēlākās Lieldienas var būt 25.  aprīlī.

Otrs Vatikāna koncils izteica gatavību izraudzīt Lieldienu svinēšanai pastāvīgu dienu un pat ieviest mūžīgo kalendāru, ja citas kristiešu konfesijas  tam piekristu.

Kamēr tas varētu notikt, kristieši šogad Lieldienas — Kristus Augšāmcelšanās svētkus svinēs 23. martā. Varam arī uzzināt, ka

2009. gadā Lieldienas būs 12. aprīlī,

2010. gadā — 4. aprīlī,

2011. gadā  — 24. aprīlī,

2012. gadā — 8. aprīlī,

2013. gadā — 31. martā,

2014. gadā — 20. aprīlī,

2015. gadā — 5. aprīlī,

2016. gadā — 27. martā,

2017. gadā — 16. aprīlī.

Lai Dievs palīdz labi sagatavoties Lieldienām ar labu bikti un cienīgu Svēto Komūniju!

Tilžas prāvests A. Budže
"Rēzeknes Vēstis"