Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Iznīcina vienīgo Anglijas "Sheela-na-Gig" statuju
29.12.2004 pl. 18:14

Lielbritānijā Unston ciematā, kurš atrodas Saceksas ziemeļos, iznīcināta sena un vērtīga akmens statuja, ziņo Interneta portāls Telegraf.

Statuja vairāk par astoņiem gadsimtiem atradās vietējā dievnamā un esot simbolizējusi izvairīšanos no miesas kārībām. Tā bija neliela un attēloja atkailinātu cilvēku.

Šobrīd elku dieveklis ir sasists daudzās smalkās lauskās, savukārt, policija šajā lietā ir ierosinājusi kriminālizmeklēšanu – aizdomās tiek turēti visi Uston ciematiņa ļaudis, to starp draudzes locekļi. Varas iestādes šo incidentu nodēvējušas par ļaunprātīgu un iepriekš pārdomātu vandālisma aktu, jo bez statujas vairāk nekas cits netika iznīcināts.

Eksperti uzskata, ka šī skulptūra, kas attēlo vienlaicīgi sievieti un vīrieti, tika saukta par „Sheela-na-Gig” aizsargamuletu. Tādas statujas bija raksturīgas viduslaiku Īrijā, bet Lielbritānijā šī statuja bija vienīgā. Tradicionāli statujās mēdza atveidot smejošu pliku večiņu.

Kāds no draudzes ticīgajiem uzskata, ka šīs elku statujas klātbūtne dievnamā radīja nepatīkamu atmosfēru – to vajadzēja uzreiz un nekavējoties atdot valsts muzejam. Viņaprāt, tādām lietām, kas neatbilst kristietībai, nevajadzētu atrasties kristiešu dievnamā.