Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Ziemassvētki musulmaņu zemēs
31.12.2004 pl. 12:34

Avots: Vatikāna radio

Šogad Saūda Arābijā ir novērojama neliela Ziemassvētku noskaņas brīvība, kas lielākoties izspaužas ārzemnieku kristiešu vidū, ziņo „Associated Press”.

Tāpat, šogad par brīnumu, Saūda Arābu veikalu skatlogus rotā mākslīgās ziemassvētku eglītes un eglīšu rotājumi. Pārdošanā ir arī dzērveņu mērce, tītars, ķirbju pīrāgs un kartupeļi ar dažādiem pildījumiem.

Pie daudziem restorāniem ir uzraksti: „Šodien ieeja tikai svētku drēbēs”. Tikpat kā visās vēstniecībās tiek organizēti Ziemassvētku vakari ar Ziemassvētku vecīša līdzdalību.

Šādas izmaiņas iespējams ir saistītas ar to, ka šogad Amerikas Savienotās Valsts valdība Saūda Arābiju apvainoja rupjos un nežēlīgos reliģiskās brīvības pārkāpumos. Un līdz ar to Amerikas valdība Saūda Arābijas karaļvalsti ierakstīja melnajā sarakstā pret kuru ir jāpielieto dažādas ierobežojošas sankcijas.

Pirms neilga laika Saūda Arābijas valdības vīriem bija daudz negatīvāka noskaņa pret kristietību un citām nemusulmaņu reliģijām. Piemēram, aizsardzības ministrs teica, ka šajā karalistē nekad mūžam nebūs atļauts celt kristiešu dievnamus, vai arī reliģijas policijas vadītāja vārdi: „šai valstī nevienam nemusulmanim nebūs atļauts brīvi un publiski demonstrēt savu reliģisko nostāju.

Saūda Arābijā oficiālā valsts reliģija skaitās islāms, kas ir interpretēts uz Vahhabitu pamatmācības. Saskaņā ar to ikviena reliģiska izpausme, kas neatbilst islāma mācībai, tradīcijai un kanoniem, tiek pilnībā ierobežota un iznīcināta.

• • • • •

Izraēlas valdība kristiešiem Kristus Dzimšanas svētkus brīvi bez ierobežojumiem atļāva svinēt Betlēmē.

Tādā veidā Telavivas valdība mīkstināja likumu, kas aizliedza ebrejiem atrasties tajās teritorijās, ko kontrolē Palestīnas administrācija. Viena no tādām teritorijām ir Kristus dzimšanas pilsēta Betlēme. Aizliegums bija ieviests tādēļ, lai nodrošinātu Izraēlas Valsts pilsoņu drošību. Tas tika ieviests uzreiz pēc vairāku ebreju slepkavībām.

Palestīnas nacionālās administrācijas pagaidu prezidents Rauhi Fattuhs paziņoja, ka viņš oficiāli piedalīsies Kristus Dzimšanas svētku dievkalpojumā, kas notiks 25.decembrī Franciskāņu ordeņa svētās Katrīnas Bazilikā, kas atrodas līdzās ar Kristus Dzimšanas baziliku. Šo tradīciju apmeklēt Ziemassvētku dievkalpojumu ieviesa jau mūžībā aizgājušais palestīniešu līderis Jasirs Arafats. Pēdējos divus gadus Arafats nevarēja apmeklēt Betlēmi, jo izraēliešu karavīri bloķēja līdera rezidenci Ramalle pilsētā. Šos divus gadus šī vieta palika tukša.

Svētās Zemes Franciskāņu ordeņa kustodijas vadītājs priesteris Pjerbattista Piccaballa apstiprināja, ka Ziemassvētku dievkalpojumu bez Palestīnas līdera Fattuha apmeklēs arī Palestīnas atbrīvošanas organizācijas līderis Mahmuda Abbasa, kas iespējams var kļūt par Palestīnas autonomijas galvu. „Mēs vienmēr esam priecīgi redzēt ikvienu mūsu dievkalpojumos no laicīgās varas pārstāvjiem,  - teica tēvs Piccaballa. – Kristus Dzimšanas dievkalpojums ir ne tikai reliģiski, bet arī laicīga rakstura svētki.”

• • • • •

Libānas musulmaņi tāpat kā vietējie kristieši piedalīsies Ziemassvētku svinībās. Kā raksta Libānas avīze "The Daily Star", tad musulmaņu vecāki ļauj saviem bērniem piedalīties ziemassvētku svinībās, jo viņi tāpat kā kristiešu bērni vēlas saņemt ziemassvētku dāvanas.

„Kas var būt jaukāks par to, ka visa ģimene pulcējas ap ziemassvētku zaļo egli zem kuras, katram ģimenes loceklim ir skaista jauka dāvaniņa”, intervijā avīzei stāstīja musulmaniete Suhaila Baudži, kas ir divu bērnu māte.

Viņa saka, ka, pie mūsu mājām aug skaista ziemassvētku eglīte. Šo egli iestādīja mani vecāki, kas mūsu ģimenē simbolizē pravieša Jēzu dzimšanu. Un šos svētkus mēs svinam ik gadus. Islāma Jēzus tiek uzskatīts kā viens no praviešiem.

Tāpat Suhaili piebilda, ka viņa vēlētos, lai viņas bērni arī cienītu un saprastu citu reliģiju vērtīgumu.

Oficiāli Libānas musulmaņu garīgie līderi neaizliedz svinēt Kristus Dzimšanas svētku. Viņu attieksme šajā jautājumā ir neitrāla.

„Jēzus tāpat kā Muhameds islāmā tiek uzskatīts par pravieti, teica imams Halids Jamuts. – Musulmaņu ticīgajiem svinības netiek ne aizliegtas ne oficiāli atļautas. Tā ir katra musulmaņa brīvā izvēle”.