Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Ūdensrozes pie baznīcas
17.11.2008 pl. 08:01

Pļavā pie Gudenieku Romas katoļu Sv. Jāņa baznīcas top dīķis. To rok meistars Pēteris Puzāns.

Sākums par projekta naudu

Šovasar, izmantojot Nīderlandes fonda KNHM projektu konkursa naudu, sākās teritorijas sakopšana ap baznīcu. Atsedzot skatu, nozāģēti vairāki vecie koki, iestādīti dekoratīvie krūmi. Iepazīstinot žūrijas komisiju ar paveikto, projekta autors alsundznieks Māris Milsters pastāstīja, ka nākamgad dievnama priekšā būs arī dīķis: „Apstādījumi tiks turpināti. Ceru, ka baznīcas priekšā izdosies izrakt nelielu dīķi, kur iestādīt ūdensrozes. Pagaidām tur ir tikai pārpurvojies un krūmiem aizaudzis pļavas stūris.” Ja toreiz šī ideja neizklausījās visai ticama, tad novembra pirmajās dienās situācija mainījusies – vietā, kur vēl nesen pletās kārklu audze, izrakts pamatīgs dīķis. To izdarījis alsundznieks Pēteris Puzāns.

Patīk, ja netraucē

Pēteris atzīst, ka dīķu rakšana viņam ir gan darbs, gan vaļasprieks. Jautāts, vai nav garlaicīgi strādāt vienam, viņš skaidro: „Nē, man pat tā labāk patīk, ja neviens netraucē. Tā varu vairāk padarīt.” Dīķim izvēlētais stūris esot pārāk slapjš, tādēļ jau savlaicīgi jāparūpējas par liekā ūdens novadīšanu. Viena drenāžas līnija ūdeni no grāvja pie iebraucamā ceļa aizvadīs uz dīķi, bet otra kalpos kā pārplūde, pa to liekais ūdens no dīķa nonāks meliorācijas novadgrāvī pie šosejas. Grāvīti caurulēm nākas rakt ar rokām, jo ar ekskavatoru mālainajā gruntī tik seklu nevarētu izrakt. Pagasta padome solījusi atvest kravu grants un atsūtīt palīgā dažus strādniekus tranšejas aizbēršanai. Sākumā dīķis bijis iecerēts tieši pļavas vidū, iepretī baznīcas galvenajai ieejai. „Bet es uzkāpu uz trepēm pie durvīm un sapratu: nebūs labi! Te, pie šosejas, noteikti jātaisa auto stāvvieta un pēc tam no turienes jāierīko celiņš tieši uz centrālo ieeju. Vispirms jāizlīdzina māli, kamēr tie nav sacietējuši. Pēc tam jāuzber grants,” viņš prāto. Jaunajā ūdenskrātuvē noteikti tikšot iestādītas ūdensrozes. Pēteris saka – tās palīdzot cīnīties pret dīķa aizaugšanu.

Kā milzu ķieģeļi

Rakšana Gudenieku mālos esot ļoti smaga, vairākkārt pārtrūkusi ekskavatora trose, plīsusi kompresora membrāna. „Tās nav tik vienkārši dabūt, jo tehnika ir ļoti veca, tagad neko tādu vairs neražo. Atradu vienu veikaliņu Latgalē, viņi detaļas ieved no Krievijas,” saka meistars. „Māli te ir kā milzīgi ķieģeļi. Kausā ietilpst 0,4 kubikmetri, un tie nāk laukā vienā gabalā! Ja vasarā izraktā grunts sakaltīs, tad vairs nekas nebūs izdarāms! ” Tādēļ mālus Pēteris iecerējis, kā pats saka, piespaidīt ar smago buldozeru. Tehnika jau esot sarunāta: „Kad domāju, kur lai dabū stūmēju, izrādījās, ka treilera īpašniekam tāds ir. Sarunājām, ka viņš atvedīs buldozeru un, kamēr tas strādās, varēsim aizvest manu ekskavatoru uz nākamo vietu. Iznāks pie vienas braukšanas.”

Veltījums Dievam

Izrādās, dīķis top galvenokārt par P.Puzāna paša naudu, kura atlicināta no pensijas. Šo darbu viņš, Alsungas Sv. Miķeļa draudzes sakristiānis, velta Dievam gluži tāpat kā dīķi Alsungā, kuru raka citam KNHM projektam. Kad noskaidrojies, ka projekts Purva bridēji tiek īstenots uz Alsungas katoļu draudzes zemes, Pēteris nav ņēmis samaksu par darbu, bet tik vien, cik nepieciešams degvielai. „Labi, ka toreiz palīdzēja Alsungas pagasta padome, citādi viens pats visu vasaru nevarētu atļauties strādāt,” viņš skaidro un piebilst, „tēvs bērnībā man iemācīja divas lietas. Pirmā – neatliec uz rītu to darbu, kas padarāms šovakar. Otrā – ja ko dari, tad tā, lai pašam patīk, un tad arī citiem būs prieks.”  
Ar laiku baznīca ar sakopto apkārtni varētu kļūt par pievilkšanas objektu tūristiem, to atzīst arī pagasta vadība. Bet Pētera meistarība tapusi pamanīta, un pēc baznīcas dīķa pabeigšanas viņš ar savu ekskavatoru pārcelsies uz Gudenieku centru padziļināt dīķi pie pagasta padomes.

Juris Lipsnis
"Kurzemnieks"