Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

“Esam ieradušies, lai Viņu pielūgtu!”
06.01.2005 pl. 10:11

m. Silvija Krivteža, Vatikāna radio

Šie trīs Karaļu vārdi, kurus šodien dzirdējām Evaņģēlijā, ir nākamo Pasaules Jauniešu dienu temats, kas notiks augustā Ķelnē, – šodien apcerē pirms lūgšanas "Kunga Eņģelis" teica Jānis Pāvils II.

Viņš aicināja jauniešus visā pasaulē uzsākt garīgo ceļu uz šo nozīmīgo pasākumu, lai kopā ar Austrumu Gudrajiem atklātu Kristus seju. Pāvests pauda atzinību visiem tiem, kas pašaizliedzīgi rūpējas par bērniem – sabiedrības vismazākajiem locekļiem. Šajā ziņā nozīmīga loma ir pontifikālajai Svētās Bērnības apvienībai. “Kas Dieva valstību nepieņems kā bērns, tas tajā neieies” – citējot Marka evaņģēlija fragmentu, pāvests lūdza, lai Vissvētākā Jaunava Marija, kas šodien atklāja Kristu visām tautām, māca arī mūs pielūgt Viņu ar bērna skaidro mīlestību.

  • Epifānija ir arī Bērnu misionāru diena. Viņiem ir nozīmīga loma pasaules evaņģelizācijā. Ar savām lūgšanām viņi sargā pasauli un dara to labāku. Lūdzoties par dabas katastrofā Dienvidaustrumāzijā bojā gājušajiem bērniem, nedrīkstam aizmirst arī tos bērnus, kuru dzīvības izdzēsa bads, slimības, karš un terorisms, kā arī tos, kuri tika nolaupīti, bez vēsts pazuduši, piespiesti veikt smagus darbus un ierauti netīru darījumu tīklos.

Pēc lūgšanas “Kunga Eņģelis” Jānis Pāvils II apsveica Austrumu Baznīcu brāļus un māsas, kuri šajās dienās svin Kristus Dzimšanas svētkus. Vēlēja viņiem prieku un mieru.

Svētais tēvs apsveica arī tradicionālā folkloras gājiena “Viva la Befana” dalībniekus, Villafranca Padovana draudzes prāvestu, katehētus un bērnus, kuri gatavojas Iestiprināšanas sakramentam. 

Teatralizētais gājiens “Viva la Befana” notika jau divdesmito reizi. To organizēja Eiropas Ģimeņu apvienība, kuras mērķis ir aizstāvēt ģimeņu tiesības Itālijā un Eiropas Savienības valstīs. Gājiens sākās pulksten 11:00 pie Svētā Eņģeļa pils. Tajā piedalījās vairāk nekā 1500 dalībnieku. Tērpušies viduslaiku augstmaņu drānās, tie sekoja trīs Austrumu Gudrajiem. Pūtēju orķestru skaņas deju grupu soļi, zirgu vilktu ratu rīboņa un automašīnu klaksonu troksnis jaucās ar dziesmām, aplausiem un saucieniem.

“Viva la Befana” ir grandiozs kultūras pasākums, par ko jūsmo ne tikai bērni, bet arī pieaugušie. Pirmo reizi tas notika 1985. gadā. Befana latviski nozīmē ragana, kas labiem bērniem nes dāvanas, bet nepaklausīgie šajā dienā var saņemt ogles vai žagaru.

Šodien trīs Austrumu Gudrie kopā ar savu raibo un skaļo svītu ieradās svētā Pētera laukumā, lūdzot pāvestu pasvētīt sev līdzi atvesto mākslinieka Egidio Ambrosetti bronzā veidotu komandiera Salvo d`Acquisto statuju. 1943. gadā Polidoro viņš upurēja savu dzīvību, lai izglābtu daudzu cilvēku dzīvības. Statuja tiks novietota Fiumiciono pilsētas laukumā. Pēc Angelus tikšanās trīs Austrumu Gudrie devās pie pāvesta, nesot viņam tradicionālas dāvanas: bronzas medaļu ar Euharistijas zīmi, kā ticības un gaismas, cerības un dzīvības maizes simbolu, skulptūru, kas attēlo arklu, kā cilvēka darba senu līdzekli, un koka zvejas kuģa modeli, kura dažas detaļas izgatavotas no sudraba.