Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Bauskas katoļu baznīca maina veidolu
25.02.2009 pl. 08:10

Bauskas katoļu baznīca pēc remonta ir kļuvusi gaišāka un plašāka, jo nojaukta dēļu konstrukcija, kas aizsedza balkonu. Anna Buka, draudzes ilggadēja locekle, uzskata, ka pašu spēkiem un ar labvēļu palīdzību atjaunotais dievnams ieguvis daudz pievilcīgāku veidolu.

Draudzes prāvestam monsinjoram Jānim Zviedrānam ir liela pieredze praktisku jautājumu risināšanā. Viņš piedalījies vairāku katoļu baznīcu atjaunošanā un celtniecībā. Dobeles jaunā katoļu baznīca uzbūvēta garīdznieka vadībā. Kad monsinjors Zviedrāns pirms dažiem gadiem sāka kalpot Bauskas draudzē, viens no pirmajiem uzdevumiem bija dievnama un mācītājmājas remonts un teritorijas labiekārtošana. Vienlaikus turpinājās jaunās Iecavas katoļu baznīcas celtniecība. Lai gan naudas trūkuma dēļ visi iekšdarbi vēl nav pabeigti, kapelā jau notiek dievkalpojumi. Priesteris cer, ka šogad celtniecību izdosies pabeigt un dievnamu iesvētīt. 

Anna Buka neatceras, kad Bauskas katoļu baznīcā tika veikts pamatīgs telpu remonts. Ar eļļas krāsu noklātās sienas, nolietotās grīdas un pavirši aiznaglotais balkons radīja drūmu noskaņu, kam nevajadzētu valdīt vietā, kur cilvēki lūdz un slavē Dievu. 

Monsinjors Jānis Zviedrāns spriež: «Ja sēdēsi kā mēms un klusēsi, neviens neko nepiedāvās. Ir jārunā ar cilvēkiem, jākustas, jādomā, un tad tiksi sadzirdēts. Draudzes vajadzības labi apzinājās un finansiālu atbalstu piedāvāja brīnišķīgi cilvēki - Arnis Vējš, SIA «Uzvara-Lauks» valdes priekšsēdētājs no Gailīšu pagasta, un Nikolajs Dzenis, SIA «Bauskas pakalpojumi» valdes priekšsēdētājs. Mūsu draudzes loceklim Normundam Grasmanim pieder neliela firma. Tās celtnieki Ēriks Čerņenoks, Vitālijs Baļčūns un Guntis Sipovičs veica svarīgākos remontdarbus, palīdzot draudzes locekļiem. Lai ēku atjaunotu pilnībā, vēl būs vajadzīgs daudz spēka un līdzekļu, jo ir jāmaina logi, jānokrāso jumts. Labvēļi, kas nevēlas sevi publiskot, nesen ziedoja naudu baznīcas jauna žoga celtniecībai, izvēlējāmies metāla konstrukciju - līdzīgu tai, kas apjož Bauskas pareizticīgo dievnamu.» 

Remonts tika sākts pagājušajā rudenī, bet Ziemassvētku dievkalpojumu draudze jau varēja noturēt atjaunotajās telpās. «Palīdzēt gribēja katrs, kurš vien spēja. Ar ķerrām vīri veda granti un cementa javu grīdas pamatnes veidošanai. Mēs, sievas, nesām vecos dēļus, tīrījām sienas. Eļļas krāsas slāni nācās noberzt ar smilšpapīru. Tas nav viegls darbs,» teic Anna Buka. Atjaunotajā telpā sienas pusotra metra augstumā ir pārklātas ar oša koka dēlīšu paneli, bet grīdu sedz flīzes. 

Baznīcā rekonstruēta elektroinstalācija, sienu nišās novietoti jauni radiatori. Pirms dažiem gadiem ēkā ierīkota gāzes apkures autonoma sistēma. Lai ekonomētu līdzekļus, tā darbojas temperatūras minimālā režīmā, bet arī taupība neglābj no diezgan lieliem tēriņiem, jo gāzes cenas paaugstināšanos viskrasāk izjūt nelielie patērētāji. Rēķins par apkuri pagājušajā mēnesī jau sasniedza 300 latu, teic monsinjors Zviedrāns. 

Katoļu draudzes vecākais Elmārs Dārznieks ir klētnieks sabiedrībā «Uzvara-Lauks». Gandrīz visu brīvo laiku viņš velta praktisku jautājumu risināšanai draudzē un sevis garīgai pilnveidošanai. Elmārs uzskata: «Draudze beidzot ir noticējusi, ka labvēlīgas pārmaiņas ir iespējamas. Remontējot baznīcu pārliecinājāmies, ka beidzot ir pārvarēts inertums un samierināšanās ar domu, ka nekas nevar mainīties. Dievs mums ir sūtījis priesteri, kurš apveltīts ar lielu svētības spēku, kurš iedvesmo un saliedē cilvēkus, neļaujot ieslīgt snaudulībā.»

Tikmēr Jānis Zviedrāns prāto, ka baznīcas remontu par pabeigtu varēs uzskatīt tad, kad būs nobalsinātas sienas un griesti, bet Krusta ceļa arhaiskās reprodukcijas aizstās kvalitatīvāki attēli. «Līdz šim, paldies Dievam, savas ieceres esam spējuši īstenot un ticam, ka labie nodomi piepildīsies arī turpmāk,» domā priesteris.

Bauskasdzive.lv