Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Iesvētīs Saldus Sv.Pētera un Pāvila baznīcas Krustaceļu
08.10.2009 pl. 20:03

Piektdien, 9. oktobrī, pulksten 17.00 Saldus katoļu baznīcā Liepājas un Kurzemes bīskaps V.Lapelis iesvētīs tēlnieka Sanda Aispura darinātus 14 krustaceļa attēlus.

Pagājušajā gada rudenī Saldus pilsētā tika iesvētīta un atklāta Saldus Sv. Pētera un Sv. Pāvila Romas katoļu baznīca. Šis notikums Saldus pilsētnieku dzīvē ir ieviesis pamanāmas pārmaiņas.

Lai iegūtais rezultāts būtu pēc iespējas izteiksmīgāks, tika piesaistīti arī Latvijas mākslinieki un amatnieki. Baznīcas altāra retabla autors ir Latvijas Mākslas akadēmijas 4. kursa students Sandis Aispurs. Darbs tika veikts no idejas skiču piedāvājuma līdz skulptūru uzstādīšanai. Darba apjoms ir ļoti liels (3 x 8 m).

Darba izvietojums baznīcā māksliniekam vienmēr ir ārkārtīgi liels radošais izaicinājums, jo prasa ne tikai augstu māksliniecisko vērtību, bet arī dziļi psiholoģisku pieeju darba procesam. Rezultātā retabls tika realizēts augstā mākslinieciskā līmenī. Saldus baznīca nav vienīgais tēlnieka Sanda Aispura sakrālais darbs. Viens no ievērojamākajiem viņa darbiem ir Sv. Marijas Magdalēnas baznīcas altāris Rīgā (diplomdarbs Rīgas Amatniecības vidusskolā).

Turpinot iesākto Saldus baznīcā, ir pabeigts darbs pie “Krustaceļa”, kas ir veidots kā cilnis un tad realizēts ģipsī. Darbs sastāv no 14 daļām, katra apmēram 1x1,5 m liela.

Katra Krustaceļa stacija ir izteiksmīgs un emocionāli bagātīgs mākslas darbs. Galveno uzsvaru liekot uz Jēzu Kristu, kas mira pie krusta mūsu - cilvēku grēku dēļ, tā atklājot Krustaceļa patieso būtību.