Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Taizemē noticis ekumenisks aizlūgums par mirušajiem
13.01.2005 pl. 14:41

Ervīns Svilāns, Vatikāna radio

Vienā no Taizemes salām Phuket pulcējās ap tūkstoš dažādu reliģiju garīdznieku, kas, pieminot cunami viļņa upurus, iededzināja vairāk nekā desmit tūkstošus sveču.

Šajā ceremonijā piedalījās trīs lielāko reliģiju pārstāvji – katoļi, musulmaņi un budisti. Viņu starpā bija ne tikai taizemieši, bet arī ārzemnieki, kuri šeit ieradušies savu tuvinieku meklējumos.

Aizlūguma ceremonijas laikā debesīs tika palaisti ap simts degošu papīra luktura veida pūķu. Šie lidojošie lukturi simbolizē traģēdijā mirušo cilvēku dvēseles, kuras paceļas pretī debesīm, lai tur atrastu mūžīgo mieru. Gandrīz visiem aizlūguma ceremonijas dalībniekiem bija vismaz viens tuvinieks, kas traģiski mira šajā dabas stihijā. Savā uzrunā viens no mūkiem uzsvēra, ka šī traģēdija ir zīme tam, ka ikvienam no mums ir jāpārveido sava grēcīgā dzīve, jāatmet ļaunums un jāmeklē Dieva pestīšanas šaurais ceļš.

Phuketas Debesīs uzņemšanas draudzes prāvests Peters Pakpuums lūdzās par to, lai visas mirušās dvēseles ieietu mūžīgā Dieva svētlaimes mierā, kā arī par tiem cilvēkiem, kas ir palikuši dzīvi, lai viņiem būtu spēks uzsākt jaunu pilnvērtīgu dzīvi.

Savukārt imams Narens Rodnakrats uzsvēra, ka neraugoties uz to, ka cunami vilnis iznīcināja daudzas indonēziešu un taizemiešu musulmaņu ģimenes, mums tomēr ir jālūdzas par visiem mirušajiem. Nav jāšķiro reliģiskā piederība, lai arī ticība ir atšķirīga, tomēr pamatsakne jeb mērķis visiem ir kopējs.

Phuketas budistu klostera līderis Phra Dhammakittivongs aizlūguma ceremoniju noslēdza ar lūgšanu, kurā viņš svētīja visas mirušās dvēseles un dzīvi palikušajiem vēlēja gara spēku un izturību.