Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Spānijas dievnamos ieviesta ieejas maksa
13.01.2005 pl. 14:44

Ervīns Svilāns, Vatikāna radio

Spānijas pilsētā Žironā, kas atrodas Katalonijā, jau kopš 7. janvāra visos katoļu dievnamos par ieeju tūristiem ir jāmaksā trīs eiro, lai tie varētu apskatīt celtnes arhitektūru un tās fresku attēlus. Jāpiemin, ka līdz šim visos Spānijas Katoļu Baznīcas dievnamos ieeja bija pa brīvu.

Šobrīd maksa par ieeju dievnamos ir ieviesta pašos populārajos Spānijas dievnamos. To skaitā ir tādi dievnami kā Burgosa, Toledo, Palmi-de-Maiorka un Sevilas dievnami, kas vienmēr ir pārpildīti ar tūristiem. Runājot par Barselonas katedrāli, tad tur ieeja ir par simbolisku ziedojumu viena vai divu eiro apmērā.

Visā Spānijas Katoļu Baznīcas vēsturē šāda ieejas maksa dievnamos ir ieviesta pirmo reizi. Tas ir saistīts ar ticīgo skaita samazināšanos Spānijas dievnamos. Neraugoties uz to, ka Spānijā dzīvo 80% katoļu, viņi tomēr nejūt vajadzību apmeklēt svētdienas dievkalpojumus. Visā Spānijā pietrūkst katoļu priesteru. Draudzes ar katru gadu paliek tukšākas un tukšākas, līdz beidzot dievnami tiek aizslēgti. Turklāt, ik gadu samazinās ziedojumu apmēri.

Pateicoties Spānijas Kultūras ministrijai, Katoļu Baznīcai ir piešķirtas īpašas subsīdijas, kas aizsargā valsts vēsturiskos pieminekļus. Kā apgalvo Baznīcas ordināriji, tad ar šiem valsts līdzekļiem var uzturēt tikai daļu no Baznīcas dievnamiem. Bez tam, daļa valsts vīru uzskata, ka valstij ir jāpārtrauc Baznīcas finansēšana, jo pēc valsts konstitūcijas tā ir pilnīgi atdalīta no valsts.

Šādā situācijā Spānijas Katoļu Baznīca meklē visus iespējamos līdzekļus, lai nodrošinātu dievnamu un priesteru finansējumu.

Līdzīga maksa par tūristu ieeju dievnamos pastāv arī Lielbritānijā. Tā ir ieviesta divās vispopulārākajās svētvietās – Vestminsteres abatijā un svētā Pāvila katedrālē.