Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Filma "Par Dieviem un cilvēkiem" ieguva katoļu asociācijas SIGNIS galveno balvu (video)
08.02.2011 pl. 14:51

Franču režisora Ksavjera Beavua (Xavier Beauvois) filma “Par Dieviem un cilvēkiem” (Des Hommes et des Dieux) ieguva Starptautiskās katoļu mediju un komunikācijas asociācijas SIGNIS balvu kā labākā 2010. gada Eiropas filma.

2010. gadā Kannu kinofestivālā filma saņēma Grand Prix, kas ir otra prestižāka pēc Zelta palmas zara, balvu un Ekumēniskās žūrijas balvu.

Filma balstās uz patiesiem notikumiem, kas norisinājās 1996. gadā kādā Alžīrijas ciematā. Stāsts ir par astoņiem trapistu mūkiem, kuri dzīvo Atlasu kalnos XIX gadsimta klosterī ap kuru arī ir izveidojies šis ciemats. Mūkiem ir saskaņa ar vietējiem iedzīvotājiem musulmaņiem. Viens no trapistiem ir ārsts, kurš katru dienu pieņem ap simts slimo, kuri sabrauc no visas apkārtnes. Ik dienas mūki strādā, lūdzas, ņem dalību ar vietējiem ciemata pasākumos, līdz brīdim kad uzliesmo pilsoņu karš ar islāmistu grupējumiem. Valdība stingri iesaka mūkiem atstāt klosteri un atgriezties dzimtenē, bet vietējie ciema iedzīvotāji, kuri izjūt bailes par notiekošo, lūdz trapistus palikt. Klostera kopiena izlemj palikt un atsakās arī no bruņotas apsardzes. Filma parāda kā izšķirošā brīdī klostera brāļos nobriest paļāvība uz Dievu un lēmums palikt klosterī, lai gan daži bija noskaņojušies atstāt šo bīstamo vietu. Septiņus mūkus fundamentālistu grupējums paņem gūstā un vēlāk arī nogalina.

Kā atzina SIGNIS, filma "Par Dieviem un cilvēkiem" ieguva galveno balvu par filmas māksliniecisko vērtību un garīgo dziļumu. Otro vietu ieguva brita Mike Leigh filma "Vēl viens gads" (Another Year), trešo - poļu režisora Rafala Viečinska (Rafal Wieczynski) filma par priesteri Popieluško "Popieluško. Brīvība ir mūsos" (Popieluszko. Wolnosc jest w nas).

SIGNIS ir Romas katoļu laju kustība mediju komunikāciju profesionāļiem. Tā ir bezpeļņas organizācija ar pārstāvniecību no vairāk nekā 140 valstīm. Organizācija dibināta 2001. gada novembrī.

Katedrāle.lv


Video:
filmas treileris