Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Nuncijs Luidži Bonaci: Lielais Gavēnis - ceļojums pretī Lieldienām
25.03.2011 pl. 11:19

No itāliešu valodas tulkojis Mihails Volohovs

Pirms neilga laika esam uzsākuši 2011.gada Lielo Gavēni, un tāpēc vēlu svētīgu ceļojumu pretī Lieldienām! Ir runa par ceļu, kuram ir mērķis. To nemērojam vienatnē, bet ar ceļabiedriem. Mums ir laimējies, ka mums ir karte un vadītājs. Šādi Lielais Gavēnis kļūst par ikdienišķu ticības un kristīgās dzīves skolu.

Mērķis

Ir patīkami iziet no mājām, lai izkustinātu kājas, ieelpot kādu gaisa malku, izvēdināt prātu, bezmērķīgi klīst pa ielām, lūkoties debesīs, vērot garāmgājējus un ledus iešanu Daugavā, pilsētas skatlogus. Tomēr tas nav ceļojums!

Lai tas būtu ceļojums, ir nepieciešams mērķis; tas rodas līdz ar jautājumu: „Kurp dosimies?”. Mērķis pievelk savā spēcīgajā valdzinājumā. Jo skaistāks un tālāks ir mērķis, jo daudzsološāks šķiet ceļojums.

Arī Lielais Gavēnis nupat aizsācies kā ceļojums, kas traucas pretī Lieldienām, pretī Augšāmceltā satikšanai. Tieši tur gaida Jēzus, līdzīgi kā Viņš gaidīja Magdalas Mariju tai agrajā rītā, pirms saules lēkta. Sirds jau norāda uz turieni, uz mērķi, uz Viņu. Nemaldīsimies ceļā!


Ceļabiedri

Cik gan skumjš ir ceļojums vienatnē! To var darīt darba darīšanās, lai satiktu kādu... tomēr patiess, rūpīgi izplānots ceļojums uz kādu tīkamu mērķi tiek veikts kopā: laiks aizsteidzas ātrāk; kāds palīdz un iedrošina, ja gadās pazaudēt ceļu; ir iespējams dalīties atklājumos, priekos, grūtībās.

Līdzīgi ir ar Lielā Gavēņa ceļojumu, bet jo īpaši – ar lielo dzīves ceļojumu. Ir jātiekas ar draugiem, jāvienojas ar tiem un jākļūst par ceļabiedriem. Kopā ir daudz skaistāk, daudz drošāk, un mērķis ir skaidrs. Mūsu ceļš ir Baznīcas ceļš!

Bez tam vēl ir tie, kas jau nonākuši galā, kas jau ir Debesīs: viņi jūt mums līdz, ir līdzās... šādi varam vienmēr runāt ar viņiem, varam lūgt viņiem palīdzīgu roku...


Karte

Izvēlējušies ceļojuma mērķi un ceļabiedrus, ja labi nepārzinām ceļu, tad izpētām karti. Arī ceļojuma laikā tajā ielūkojamies, lai neapmaldītos.

Mūsu ceļojumā pretī Lieldienām – šim ceļa posmam, kurš aizvedīs daudz tālāk, uz galamērķi, uz Paradīzi – uzticama karte ir Evaņģēlijs. Tas norāda, kurp doties, palīdz izvairīties no bīstamām vietām, ļauj izvēlēties piemērotākās apmetnes... Tajā ielūkojamies ik dienas, lai redzētu, vai tiešām esam uz pareizā ceļa un saprastu nākamos soļus.

Ne velti šī ceļojuma sākumā, Lielā Gavēņa pirmajā svētdienā, Jēzus atgādina, ka „ne no maizes vien dzīvo cilvēks, bet no ikviena vārda, kas iziet no Dieva mutes”. Dieva Vārdu – „Dienišķo maizi” – kā ikdienas barību, ir jāēd, jākošļā, jāizgaršo, jāpieņem katru dienu kā maizi, līdz tā kļūst par dzīvību mūsu dzīvei.


Vadītājs

Ja nezinām ceļu, tad karte ir neaizvietojama. Bet, ja ir kāds, kas jau pazīst ceļu – vadītājs – tad tā ir pavisam cita lieta! Nav jāuztraucas par norādījumu atšifrēšanu; mēs ieliekam sevi viņa rokās un esam mierīgi par galamērķa sasniegšanu.

Šādi ir ar Tevi, Jēzu. Tu labi pazīsti ceļu: mēs tiekam vesti uz Tavām mājām, no kurienes esi nācis. Tu esi vairāk nekā vadītājs, Tu esi „Ceļš”! Pietiek klausīt Tavai balsij, Tev sekot, būt Tavās rokās. Ceļš būs drošs un mērķis – skaidrs.


Ceļš kā ticības un kristīgās dzīves skola

Vēstījumā 2011.gada Lielajam Gavēnim Benedikts XVI aicina izdzīvot gavēņa ceļojumu kā „ticības un kristīgas dzīves skolu”, lai īpašā veidā sevī atdzīvinātu Kristības sakramentu, autentisku big bang, kas dāvā dzīvību kristīgajai dzīvei. Patiesībā ar Kristību cilvēks ir iegremdēts, ietīts Tēva, Dēla un Svētā Gara Vārdā - Mīlestībā. Mūs apskauj Dieva mīlestība. Dieva žēlastība un dzīve vēlās kļūt par cilvēka dzīvi un žēlastību. Vai to apzināmies? Ar savu vēstījumu Benedikts XVI solidarizējas ar mums un piecu Lielā Gavēņa svētdienu Svēto Rakstu tekstu gaismā palīdz atklāt un padziļināt daudzveidīgos Kristības dārgumus, lai tie bagātina mūsu dzīvi. Tāpat viņš atgādina un paskaidro trīs tradicionālās Lielā Gavēņa prakses: atturību, ziedošanu un lūgšanu. Iedrošinu izlasīt un pārlasīt šo Vēstījumu.

Nosprauduši mērķi, ceļabiedru atbalstīti, ar Evaņģēlija karti un Jēzus vadībā, Benedikta XVI un viņa Vēstījuma pavadīti izdzīvosim Lielo Gavēni kā brīnumainu ceļu ar Kristu: satiekot, uzņemot, sekojot. Slēgsim ciet vecā cilvēka durvis, lai ietērptos Kristū, kopā ar svēto Pāvilu sakot: „vairs nedzīvoju es, bet manī dzīvo Kristus” (Gal 2,20)! Tās būs skaistas Lieldienas. Kristības sakraments mūsos būs sasniedzis savu mērķi, un Lielais Gavēnis būs bijis brīnumains ceļojums.

LRKB IC