Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Svētie atgriežas
12.09.2012 pl. 15:29

Alsungas Svētā Miķeļa Romas katoļu baznīcas altārī pēc restaurācijas atgriezušās divas slavenā Ventspils kokgriezēja Johana Mertena veidotās skulptūras.

Abas 18. gadsimtā tapušās skulptūras vairāk nekā divus gadus atradās Rīgā, kur tās atjaunoja restauratore vecmeistare Aīda Podziņa. Alsungas draudzes prāvests Andris Vasiļevskis saka – patiesība kārtējo reizi bijusi noslēpta ļoti dziļi, – restauratorei nācies rūpīgi notīrīt septiņus krāsas slāņus, lai varētu atsegt astoto – vissenāko, un pēc tā abus tēlus nokrāsot no jauna.

„Gan sv. Pētera, gan sv. Jāņa tēls bija ķirmju un trupes tik ļoti sabojāts, ka gandrīz varētu teikt – skulptūras kopā saturēja tikai krāsa,” atklāj A.Vasiļevskis. „Restaurācijas gaitā vairākās vietās, kur koksne acīmredzot bija zudusi jau kaut kad agrāk, zem krāsas slāņiem atklājās protezējums. Iespējams, tas ir cementa un kaulu līmes maisījums, ar ko kāds 19. gadsimtā centies aizstāt ķirmju un trupes noēstos sejas vaibstus un matu detaļas.”

Izskats tēliem ir nedaudz mainījies, it īpaši sv. Jānim, kurš zaudējis daļu frizūras (to diemžēl nav vairs izdevies pieaudzēt), bet sākotnējie, J.Mertena veidotie sejas vaibsti gan atjaunoti pilnībā, to veicis kāds kokgriezumu restaurācijas speciālists.

Abu tēlu kājas nācies nomainīt pilnībā – tās bija tik sliktā stāvoklī, ka atjaunošana nebija iespējama. Šie tēli, kas tika restaurēti tikai par draudzes saziedotajiem līdzekļiem, kā arī kristāmtrauka pamatne, kas atjaunota ar Kultūrkapitāla fonda atbalstu, ir gandrīz vienīgās detaļas, kas saglabājušās no Alsungas senākās – baroka laika baznīcas (viena akanta lapa no tā laika altāra šobrīd atrodas Rundāles pilī). Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas speciālisti jau novērtējuši abus svēto tēlus, un drīzumā tiem tiks atjaunots kultūras pieminekļa statuss.

Juris Lipsnis
Kurzemnieks.lv