Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Raksti

Ko nozīmē Kristus sacītais "mīliet savus ienaidniekus"?
22.02.2013 pl. 11:25

Tulkoja I.Laiva, M.Lotaņuka

Priestera Jaceka Salija OP komentārs Gavēņa laikam (22.02.2013)

„Mīliet savus ienaidniekus un lūdzieties par tiem, kas jūs vajā, lai jūs būtu jūsu Tēva bērni, kas ir debesīs.” (Mt 5,44)

Ienaidnieks ir kāds, kas man ir nodarījis pārestību, varbūt pat neieredz mani un izrāda savu nelabvēlību. Taču ņemsim vērā, ka mēs savā samaitātībā un ačgārnībā mēdzam uzskatīt par ienaidniekiem tos, kuriem mēs paši esam nodarījuši pāri. Tam par iemeslu ir vienkāršs psiholoģisks mehānisms: nodarīju kādam pāri un, lai sirdsapziņas pārmetumi mani nemocītu, pieņemu, ka cilvēks pats ir nejauks un ka viņš nav manas labvēlības cienīgs. Attiecībā uz šādu situāciju Kristus vārdi „mīliet savus ienaidniekus” ir jāsaprot sekojoši: attopies, cilvēk, atzīsti savu vainu, lūdz piedošanu, izlīdzini nodarīto pārestību, lai jūsu savstarpējās attiecības kļūtu normālas.

Ko nozīmē Kristus sacītais "mīliet savus ienaidniekus" attiecībā uz patiesajiem ienaidniekiem, kuri mums nodarījuši pāri un varbūt pat mūs ienīst? Ir skaidrs, ka Kristus neliek mums padevīgi samierināties ar pārestībām. Viņš vēlas mums atgādināt, ka pārestība, ko šis cilvēks mums nodarījis, vēl neizsaka visu patiesību par viņu. Pats galvenais ir tas, ka mūsu ienaidnieks ir cilvēks un ja cilvēks, tad tas nozīmē, ka pats Dievs viņu mīl un vēlas, lai viņš sasniegtu mūžīgo dzīvi. Lūk, tādēļ Jēzus liek mums lūgties par saviem ienaidniekiem. Jo, ja ienaidnieks rīkojas netaisnīgi, tad droši vien tādēļ, ka viņš dzīvē ir kaut kur apmaldījies un vairs īsti nezina, kāpēc dzīvo šajā pasaulē.

Pats Jēzus Kristus kalpo mums kā vispilnīgākās lūgšanas paraugs par saviem ienaidniekiem. Šajā lūgšanā Viņš lūdzās nevis par tiem, kas kādreiz agrāk Viņam nodarījuši pārestību. Viņš lūdzās par saviem slepkavām - lūdzās brīdī, kad tie Viņu galināja nost. Jēzus lūgšana ir ļoti patiesa. Jēzus apzinājās, ka pārestība Viņam tiek nodarīta ļoti liela. Slepkavas Viņam izdara milzīgi sāpīgu pārestību, turklāt tā ir visaugstākā mērā netaisnīga un šo faktu Kristus neslēpj. Taču Viņam rūp kas cits. Viņam rūp šo ļaužu labums. Viņš turklāt redz, ka šie nelaimīgie cilvēki pilnībā neapzinās to drausmīgo ļaunumu, ko paši dara. Tādēļ Jēzus stāv pāri šim briesmīgajam ļaunumam, ko Viņš saņem no cilvēku rokām, un par viņiem lūdzas: „Tēvs, piedod viņiem, jo viņi nezina ko dara”.

Šī Jēzus Kristus lūgšana ir vislabākais ienaidnieku mīlestības piemērs. Ļoti līdzīgi lūdzās arī diakons Stefans par tiem, kas viņu nomētāja ar akmeņiem: „Kungs, neieskaiti viņiem šo grēku,” – tie bija Stefana pēdējie vārdi pirms nāves.

Mīlēt savus ienaidniekus nozīmē īpašā veidā atdarināt Dieva mīlestību, jo pats Dievs nemitīgi rūpējas par mūsu labumu, arī tad, kad mēs uzvedamies kā Viņa ienaidnieki.

Katedrāle.lv