Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Pāvests aicina lūgties par mieru Sīrijā un izsludina gavēņa un lūgšanas dienu
03.09.2013 pl. 12:46
Otrā pasaules kara sākuma 74. gadadienā Svētā Pētera laukumā atskanēja kārtējais aicinājums veicināt mieru. Apceri pirms lūgšanas «Kunga eņģelis» pāvests veltīja miera procesam Tuvo Austrumu reģionā.

«Lai ikviena sirdi sasniedz sauciens pēc miera,» uzrunā svētdien Vatikānā sacīja Francisks. Viņa aicinājums izskanējis laikā, kad vairākas lielvalstis gatavojas militāram triecienam pret Sīrijas prezidenta režīmu saistībā ar ķīmisko ieroču pielietošanu. «Šodien, dārgie brāļi un māsas, vēlos pievienoties saucienam, kas ar lielu nemieru paceļas katrā pasaules malā, katrā tautā, katrā cilvēka sirdī un tajā vienā lielā ģimenē, kas ir cilvēce, – saka Svētais tēvs. – Tas ir sauciens pēc miera! Tas ir spēcīgs sauciens. Mēs gribam mieru pasaulē, gribam būt miera cilvēki, gribam, lai šķelšanos un konfliktu nomāktajā sabiedrībā valdītu miers. Nekad vairs kara! Nekad vairs kara! Miers ir ļoti dārga dāvana, un to vajag sargāt un veicināt».

Uzrunā Svētais tēvs aicināja ticīgos un visus labas gribas cilvēkus gavēt un lūgties miera nodomā, bet kara noziedzniekiem atgādināja par Dieva un vēstures tiesu. Pāvests skaidroja, ka mūsdienu pasaule ir iepazinusi daudzas konflikta situācijas. Tomēr situācija Sīrijā ir kā «dūriens sirdī». Tāpēc viņa sauciens pēc miera paceļas no «sirds dziļumiem».

«Cik daudz ciešanu un iznīcības, cik daudz sāpju atnesa un joprojām nes ieroču pielietošana šajā izmocītajā zemē, ko īpaši izjūt neaizsargātie civiliedzīvotāji. Padomāsim, cik daudz bērnu neieraudzīs nākotnes gaismu, – aicināja pāvests. – Es asi nosodu ķīmisko ieroču pielietošanu. Pēdējās dienās redzētie drausmīgie attēli man dziļi iespiedušies atmiņā. Mūsu rīcību tiesās Dievs un vēsture un neviens no tā neizbēgs. Ieroču spēka izmantošana nekad nenesīs mieru. Karš rada lielāku karu, bet vardarbība – lielāku vardarbību. Tāpēc aicinu konfliktā iesaistītās puses ieklausīties savā sirdsapziņas balsī, neieslēgties tikai savās interesēs, bet uzlūkot otru cilvēku kā brāli. Aicinu drosmīgi un izlēmīgi uzsākt tikšanās un pārrunu ceļu, cenšoties pārvarēt nepamatotas aizdomas. Tajā pašā laikā aicinu starptautisko sabiedrību veicināt atklātā sarunā stiprinātas miera iniciatīvas sīriešu tautas labā».

Francisks aicināja sniegt palīdzību bēgļiem un atbalstīt karitatīvo institūciju darbību Sīrijā un tās kaimiņzemēs. Sīrijas konfliktā kopš 2011. gada marta nogalināti vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku, bet aptuveni divi miljoni sīriešu devušies bēgļu gaitās, liecina ANO statistika. Turpinot uzrunu, pāvests uzsvēra, ka miers pasaulē ir atkarīgs no katra cilvēka. Tāpēc šajā gadījumā ir vajadzīga «labas gribas cilvēku ķēde».

«Vēršos pie visas katoļu Baznīcas, citu konfesiju kristiešiem un reliģiju piederīgajiem, kā arī neticīgajiem brāļiem un māsām, atgādinot, ka miers ir visaugstākais labums, kas pārsniedz jebkuru robežu, un tas pieder visai cilvēcei. Vēlreiz skaļi atkārtoju: tautu koeksistenci un attiecības starp cilvēkiem veido nevis sadursmes vai konfliktu kultūra, bet gan tikšanās un dialoga kultūra. Tas ir vienīgais ceļš uz mieru. Lai aicinājums uz mieru paceļas uz augšu un sasniedz ikviena cilvēka sirdi, lai visi noliktu ieročus un uzsāktu dialogu. Tāpēc, dārgie brāļi un māsas, nosaku, ka Baznīcā 7. septembris, Vissvētākās Jaunavas Marijas – Miera Karalienes - dzimšanas svētku priekšvakars būs gavēņa un lūgšanas par mieru Sīrijā, Tuvu Austrumu reģionā un visā pasaulē diena».

Pāvests piebilda, ka minētajā dienā Svētā Pētera laukumā aizlūgums sāksies pulksten 19.00 un ilgs līdz pusnaktij. Viņš aicināja šo iniciatīvu īstenot arī vietējās Baznīcās. Svētdienas tikšanās laikā pāvests vairākkārt atkārtoja īsu lūgšanu: «Marija, Miera Karaliene, lūdzies par mums!» Vakar savā mikroblogošanas vietnē Twitter Francisks ierakstīja: «Lūgsimies par mieru; par mieru pasaulē un katra cilvēka sirdī». Savukārt pirmdien pāvests raksta: «Nekad vairs kara! Nekad vairs kara!»

Radiovaticana.org
Foto: News.va