Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Iesvētīts jaunais Liepājas diecēzes bīskaps
11.09.2013 pl. 10:04
7. septembrī Liepājas Svētā Jāzepa katedrālē, klātesot lielam skaitam garīdznieku un ticīgo, tika iesvētīts jaunais Liepājas diecēzes bīskaps. Pēc vairāk kā gada gaidīšanas Kurzemes katoļiem ir atkal savs gans.

„Šodien es priecājos kopā ar Liepājas diecēzes priesteru saimi, ar Latvijas bīskapu konferenci un visu Latviju, ka mūsu pulkam ir pievienojies vēl viens bīskaps. Es priecājos par to, ka mums ir ne tikai bīskaps, bet par to, ka taisni šis bīskaps. Es priecājos par bīskapa kandidātu,” ordinācijas dievkalpojuma sākumā teica bīskaps E.Pavlovskis, kurš līdz šim bija Liepājas diecēzes apustuliskais administrators.

Jaunā bīskapa ordinācijas dievkalpojumā piedalījās Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs, kardināls Jānis Pujats, bīskaps Jānis Bulis, bīskaps Antons Justs, Liepājas bīskaps emeritus Ā. Andrejs Brumanis, apustuliskais nuncijs Baltijas valstīs arhibīskaps Luidži Bonaci, priesteri un konsekrētās māsas no dažādām Latvijas pilsētām, kā arī ticīgie no Liepājas un citām Latvijas diecēzēm, un viesi no Lietuvas.

Rēzeknes-Aglonas bīskaps Jānis Bulis sprediķi uzsāka, minot vēsturiskos faktus par Kurzemes bīskapijas dibināšanu 1234.gadā, ko tolaik sauca arī par Kursas bīskapiju un kas bija otrā mazākā no visām Livonijas bīskapijām. Līdz ar Liepājas bīskapijas izveidi 1937. gadā tika atjaunota Kurzemes bīskapijas garīga pēctecība.

„Šodien priecājas Kurzeme un visa Katoliskā Baznīca Latvijā, kad iesvētām pāvesta Franciska nominēto bīskapu Viktoru Stulpinu, kurš pēc bīskapa Vilhelma Lapeļa ir piektais Liepājas diecēzes bīskaps,” teica Rēzeknes-Aglonas bīskaps.

„Garīgajā aspektā jaunais bīskaps savā diecēzē nāk ar vēstījumu, ko izvēlējies par savu moto „Mans Kungs un mans Dievs”. Dzirdot šos vārdus, mūsu acu priekšā ir aina no Jāņa evaņģēlija 20. nodaļas, kad augšāmcēlies Kristus tiekas ar svēto apustuli Tomu. Pasaulē, kur cīnās ar neticības un bezcerības problēmu, mums jāraugās uz svēto Tomu kā uz cilvēku, kurš tika galā ar savu vājumu, neticību. Kuram pietrūka cerības, bet kurš ir uzticīgs Kristus māceklis. Viņš cīnās un meklē Jēzu, kurš pēc augšāmcelšanās viņam bija zudis un atrod Viņu. No Toma lūpām izspraucas vārdi: „Mans Kungs un mans Dievs.” Šie vārdi ir pagodināšanas un pielūgsmes izpausme.”

Turpinājumā bīskaps klātesošajiem izskaidroja Ordinācijas sakramentu: „Ordinācijas sakramenta trešā pakāpe, ko šodien saņems nominētais bīskaps ir bīskapa svētība. Par bīskapu derīgi var iesvētīt tikai citi bīskapi un tas, kam ir pāvesta mandāts. Vissvarīgākais brīdis ir roku uzlikšana uz jaunā bīskapa galvas un īpaša konsekrācijas lūgšana. Roku uzlikšana norāda uz apustulisko pēctecību un simbolizē Svēta Gara darbību. Noslēgumā bīskaps saņems viņa amata skaidrojošās zīmes: evaņģēlija grāmatu, kuru viņš sludinās, gredzenu – uzticības Baznīcai zīmi, pastorālu jeb zizli – bīskapa varas zīmi un mitru – tiekšanās uz svētumu zīmi."

Pāvesta Franciska vēlējumu jaunajam Liepājas bīskapam nolasīja priesteris Pauls Klaviņš. Francisks jaunajam bīskapam novēlēja rīkoties tā, lai bīskapam uzticētos ticīgos viņš varētu vadīt ne tikai ar vārdiem, bet ar labu darbu piemēru. Vispirms darīt un tad mācīt. Lai vārdi saskanētu ar darbiem. "Lai Svētā Gara dāvanas tevi un tev uzticētos ticīgos pastāvīgi stiprina un uztur, aizlūdzot par jums Vissvētākajai Jaunavai Marijai," vēlēja pāvests.

Pēc bīskapa koneskrācijas rita, jauniesvētīto Liepājas diecēzes bīskapu visi sveica ar aplausiem. Liepājas diecēzes priesteri devās pie bīskapa troņa, lai solītu paklausību jaunajam diecēzes ganam.

V.E. Luidži Bonaci uzruna Viktora Stulpina bīskapa konsekrācijas dievkalpojumā

Dievkalpojuma noslēgumā bīskaps Viktors Stulpins pateicās Dievam par dzīvības dāvanu un aicinājumu. Bīskaps pateicās mammai, tuvākajiem cilvēkiem, bīskapiem priekšgājiem Edvardam Pavlovskim un Jānim Bulim, kā arī visiem klātesošajiem par atbalstu un lūgšanu. Īpašu pateicību par aicinājumu Viktors Stulpins izteica kardinālam J.Pujatam, kurš toreiz būdams Jēkaba katedrāles prāvests aicināja 12 gadīgo Viktoru kalpot pie altāra.

Katedrāle.lv