Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

"Kristīgās mūzikas dienas Griezē 2014" – ceļā uz Tezē tikšanos Rīgā
18.07.2014 pl. 13:32
No 25. jūlija vakara līdz 27. jūlijam Griezes baznīcā Saldus novadā, kur Venta no Lietuvas ietek Latvijā, notiks ikgadējā vasaras nometne „Kristīgās mūzikas dienas Griezē 2014”. Šogad nometnes muzikālā programma būs veltīta Tezē lūgšanu dziesmām.

Nometnē ir aicināts piedalīties ikviens cilvēks neatkarīgi no konfesijas vai draudzes piederības, kam patīk mūzika, tuvas ir Tezē dziesmas vai vēl tikai rodas interese par tām.

Nometne Griezes baznīcā dalībniekus uz garīgu atpūtu un Dieva pagodināšanu mūzikā šogad ielūdz jau ceturto gadu pēc kārtas. Ņemot vērā to, ka Rīgā septembra beigās norisināsies Tezē Baltijas reģionālā tikšanās, šogad Griezes nometnē īpaša vieta būs ierādīta Tezē kopienas lūgšanu dziesmām.

Tezē dziesmas ir plaši pazīstamas. Taču svarīgi atcerēties, ka, gaidot Baltijas reģionālo tikšanos, daudzu dziesmu teksti pirmo reizi ir iztulkoti latviski. Griezes nometnes dalībnieki būs aicināti atkārtot jau zināmas un apgūt vēl neiepazītas Tezē dziesmas, un 26. jūlija vakarā Griezes baznīcā piedalīties kopīgā lūgšanā ar Tezē dziedājumiem. Nometnē piedalīsies LELB Liepājas diecēzes bīskaps Pāvils Brūvers, muzicēs dziesminiece Kristīne Sudmale – Locika, notiks stundu lūgšanās ar gregoriskajiem dziedājumiem un kopīga sadraudzība. Būs iespēja arī iepazīt Griezes baznīcu, tās atjaunošanas ieceri un skaisto apkārtni. Tiem, kas vēlēsies būs iespēja pastrādāt kādu fizisku darbu baznīcas sakopšanas labā.

Ierašanās nometnē ir paredzēta piektdienas 25. jūlija vakarā no pulksten 19.00 vai sestdienas rītā līdz 10. Ja jāmēro tālāks ceļš, var ierasties arī vēlāk, iepriekš par to ziņojot nometnes rīkotājiem.

Nakšņošana notiks dalībnieku līdzi paņemtajās teltīs un guļammaisos uz līdzi paņemtajiem matracīšiem. Jāņem vērā, ka vannasistabas ērtības nometnes laikā nebūs pieejamas.

Nokļūšana nometnes vietā ir plānota ar personīgajām automašīnām. Ir iespēja arī doties ar sabiedrisko autobusu līdz Saldum vai Ezerei (sk. 1188.lv), uz kurieni pretī aizbrauks kāds no nometnes rīkotājiem. Ceļa izdevumi dalībniekiem būs jāsedz pašiem.

Dalībnieki ir aicināti nometnes norisi atbalstīt ar ziedojumu 5 eiro apmērā vai arī pēc savām iespējām. Brokastīm un vakariņām dalībniekiem ir jāņem līdzi cienastu, ko likt kopīgajā brokastu un vakariņu galdā. Bet pusdienas tiks gatavotas uz vietas.

Lai pieteiktos dalībai nometnē, rīkotāji lūdz sazināties ar Griezes draudzes mācītāju Ati Freipiču ( , tālr: 22316912) vai ar Jurģi Klotiņu (, tālr: 29182954). Lūdzam pieteikties līdz trešdienai 23. jūlijam!

Griezes baznīca ir celta 16. gs. beigās un ir unikāla ar to, ka neskatoties uz vairākām pārbūvēm, kas ir notikušas turpmāko gadsimtu gaitā, tā ir saglabājusi savas sākotnējās sienas, seno apmetumu, unikālās, īpašā apmetuma tehnikā veidotās logu aiļu apdares, kuras vismaz pusei logu aiļu ir daļēji saglabājušās līdz mūsdienām. Griezes baznīcu ir cēlis pirmā Kurzemes hercoga Gotharda Ketlera brālis Johans Ketlers. Vairākus gadsimtus tā atradusies Ketleru dzimtas īpašumā, kā privāta baznīca. Pirms pēdējās pārbūves 1845.gadā Griezes baznīca bija īpaši grezna, tās jumtu klāja glazēti dakstiņi, logos bija vitrāžas. Baznīcā savā laikā tika kristīts Brīvības pieminekļa autors tēlnieks Kārlis Zāle.

Jurģis Klotiņš