Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Pāvests tiekas ar Latvijas Republikas prezidentu Andri Bērziņu
20.09.2014 pl. 22:32
Sestdien, 20. septembrī, Francisks pieņēma audiencē Latvijas prezidentu Andri Bērziņu un viņa vadīto delegāciju. Sarunas noritēja sirsnīgā gaisotnē.

To laikā tika pieminētas labās attiecības starp Latviju un Svēto Krēslu, kā arī norādīts uz katoļu Baznīcas pozitīvo ieguldījumu sabiedrības dzīvē, sevišķi, izglītības un sociālajā jomā – lasām Vatikāna preses dienesta izdotajā paziņojumā. Sakarā ar Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības padomē, abas puses pārrunāja ne tikai dažus ar Latviju saistītus jautājumus, bet arī pievērsās kopīgo starptautisko interešu tēmām. Sevišķa uzmanība tika pievērsta situācijai Ukrainā, izsakot cerību, ka tiks dota priekšroka politiskam risinājumam, kas balstītos uz savstarpēju dialogu.

Latvijas prezidents Andris Bērziņš uzdāvināja pāvestam grāmatas Terra Mariana (Māras zeme) izdevumu, savukārt Francisks pasniedza mūsu valsts vadītājam savu apustulisko pamudinājumu Evangelii gaudium (Evaņģēlija prieks) un slaveno bronzas bareljefu, kurā attēlots Miera eņģelis. Kā paskaidroja pāvesta tulks, tas ir eņģelis, kurš uzvar ļaunumu un karu. Francisks piebilda: „Tā ir īpaša dāvana par jūsu centieniem miera labā.” Sarunu laikā prezidents uzaicināja Svēto tēvu 2015. gadā apmeklēt Latviju, lai piedalītos Terra Mariana 800 gadu jubilejas svinībās. „Mūsu tautai tas būs liels gods,” viņš piebilda. Vizītes Vatikānā laikā Andris Bērziņš tikās arī ar Vatikāna valsts sekretāru, kardinālu Pjetro Parolinu, un ārlietu nodaļas vadītāju, arhibīskapu Dominiku Mamberti.

Pēc tam Latvijas Republikas prezidents apmeklēja Vatikāna Radio, kur sniedza interviju un viesojās latviešu redakcijā. Prezidents Andris Bērziņš norādīja uz pāvesta Franciska mācības lielo aktualitāti mūsdienās, sirsnīgi pateicās redakcijai par tās darbu un mudināja neatlaidīgi turpināt nodot šo mācību Latvijas iedzīvotājiem, lai katrs varētu precīzi atklāt tās galvenās vadlīnijas, dziļumu un nozīmi.

Lai Latvijā notiktu ekonomiskā augšupeja un iedzīvotāji justos politiski droši, ir svarīga visas sabiedrības saliedētība – intervijā Vatikāna Radio norādīja Latvijas prezidents. Pāvestam izteiktais Andra Bērziņa uzaicinājums ierasties Latvijā ir viens no nozīmīgiem veidiem, kā stiprināt šo saliedētību un tautas vienotību.

Radiovaticana.va
Foto: Toms Kalniņš, Latvijas Valsts prezidenta kanceleja