Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Mieram tuvu

"Dariet to, ko jūs iemācījāties un saņēmāt, un dzirdējāt."
05.10.2014 pl. 08:01

Priesteris Gabriels Suleimanovs OSPPE

Priestera komentārs XXVII svētdienai (05.10.2014)

Pirms daudziem gadiem slavena apavu kompānija nosūtīja vienu no saviem pārdevējiem uz tālu valsti, lai sāktu tajā uzņēmējdarbību. Pēc dažiem mēnešiem viņš uzrakstīja vēstuli: “Es braucu mājās. Neviens šeit kurpes nevalkā.” Tad uzņēmums nosūtīja citu pārdevēju uz to pašu vietu. Pēc dažiem mēnešiem viņš kompānijai rakstīja tā: “Sūtiet vairāk pasūtījumu! Neviens šeit apavus nevalkā! Tātad es varu pārdot vairāk!”

Otrais pārdevējs savā situācijā redzēja iespēju, nevis grūtības. Viņam izdevās, jo viņam bija ticība savam produktam, ticība cilvēkiem un ticība sev.

Dārgie brāļi un māsas Kristū! Šodienas otrajā lasījumā no svētā apustuļa Pāvila vēstules filipiešiem mēs dzirdējām vārdus: “Un dariet to, ko jūs iemācījāties un saņēmāt, un dzirdējāt, un redzējāt pie manis; un miera Dievs būs ar jums.” Šis fragments mums atgādina par Dieva klātesamību mūsu dzīvē – pat tad, kad mums šķiet, ka esam atstāti un aizmirsti. Viņš rūpējas par mums un dod nepieciešamās žēlastības cīņā ar ļauno. Mums ir tikai jātic Dievam un tām dāvanām, ko saņemam, mums ir jātic sev! Ne jau saviem spēkiem, bet Dieva žēlastībai, kas ir mūsos.

Dariet to, ko jūs iemācījāties un saņēmāt... Katrs no mums ir saņēmis dāvanas no Dieva. Jautājums ir tikai: vai mēs ticam šīm dāvanām, un vai mēs tās izmantojam? Dievs mums nesaka: “Klausieties, ko Es saku, un dariet, ko gribat!” Svētais Pāvils savā vēstulē mums skaidro: “Dariet to, ko jūs iemācījāties un saņēmāt, un dzirdējāt.”
Bieži var dzirdēt cilvēkus, kas sevi uzskata par kristiešiem un pat apmeklē baznīcu, bet dara to tikai tradīcijas dēļ. Viņi nesadzird Dieva balsi, bet apgalvo, ka lielu grēku tiem nav. Šie cilvēki saka: “Es neko sliktu neesmu darījis, esmu labs cilvēks, nevienu neesmu nogalinājis,” – vai pat: “Es daru visu, ko Baznīca māca, un esmu labs kristietis...”, utt. Bet vai tu dari to, ko baznīcā dzirdēji? Vai tu sludini Dieva Vārdu ar mīlestību? Vai tu tici, ka Dievs tev ir devis dāvanas, kuras tev nepieder un par kurām tev būs jāatbild?

Katram no mums ir bijušas līdzīgas situācijas kā tā, kurā nonāca cilvēks no apavu kompānijas, – viņš padevās un neticēja, ka varēs ko pārdot, un atgriezās tukšām rokām. Varbūt arī tu padodies, kad neredzi augļus savam darbam, – bērni neklausa, ir finansiālas grūtības, strīdi ģimenē, konflikti darbā, un tev šķiet, ka viss ir bezjēdzīgi un tu neko nespēj. Nepadodies, esi cīnītājs! Nemeklē attaisnojumu, kad Dievs tevi aicina darboties un sākt ticēt sev, ticēt tam, ka ar Dieva svētību tev viss izdosies! Dievs nevar tevi piespiest, un lēmumi tev ir jāpieņem pašam. Viņš tev saka: “Darbojies un tici!” Mums ir jādarbojas un jātic, bet nedrīkstam arī aizmirst, ka mēs neesam saimnieki ne sev, ne citiem. Par to mūs brīdina arī šīsdienas Evaņģēlija lasījums.

Jēzus stāstīja līdzību par vīnadārzu. Arī mēs neesam īpašnieki, bet īrnieki, pārvaldnieki šajā pasaulē. Šajā zinātnes un tehnoloģiju laikmetā cilvēks jūtas tik lieliski kā nekad iepriekš vēstures gaitā. Zeme ir it kā “samazinājusies” savienojumu un komunikāciju dēļ. Cilvēks ir kļuvis pašpietiekams, tāpēc jūtas kā saimnieks šajā pasaulē. Dievs “ir kļuvis nevajadzīgs”, un vienlaikus ir grūti atzīt, ka mums nekas nepieder. Ne saņemtās prēmijas, ne talanti, ne bagātība. Viss pieder Dievam, un tāpēc mums ir pienākums darīt visu, lai mūsu dāvanas nestu augļus Dievam par godu. Bārbra Streizande koncerta laikā aizmirsa dažus dziesmas vārdus un pēc tam divdesmit gadus neizgāja uz skatuves. Viņa nevarēja sev piedot un atteikties no sava perfektā tēla. Viņa uzskatīja, ka labāk atteikties no dāvanām, nekā atzīt savu kļūdu. Tāpat bija arī ar bagāto jaunekli, kurš satika Jēzu un nespēja atteikties no savas bagātības, lai sekotu Kungam. Puisis baidījās zaudēt ne tikai bagātību, bet arī cieņu cilvēku acīs. Ko padomās citi? Vai citi mani sapratīs?

Dievs pret mums attiecas nopietni un vēlas, lai arī mēs nopietni darbotos ar Viņa svētību un Viņam par godu, jo visu, ko saņemam, mēs saņemam no Viņa. Nav jābaidās par to, vai citi tevi novērtēs un sapratīs, – jādomā ir par to, ko Dievs no tevis vēlas. Kā izmantot manas dāvanas? Kā uzzināt, ka rīkojos pareizi un ar savu rīcību pagodinu Dievu? Lūdzies, pirms kaut ko dari, un tu sadzirdēsi, apjautīsi Viņa balsi, kuru nevar sajaukt ne ar vienu citu balsi, – kā apliecinājumu tu sajutīsi sirdī patiesu mieru... Kā ir rakstīts: un miera Dievs būs ar jums.

Mieramtuvu.lv