Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Mieram tuvu

Mēs visi esam vienas Baznīcas locekļi
09.11.2014 pl. 08:22

Priesteris Arturs Mozga

Laterāna bazilikas iesvētīšanas gadadiena. Priestera komentārs (09.11.2014)

Šodien mēs svinam Laterāna bazilikas iesvētīšanas gadadienu. Savā arhitektonisko risinājumu mākslinieciskajā krāšņumā Laterāna bazilika simbolizē pāvesta vienotību ar visiem pasaules kristiešiem, kuri veido universālo kopienu. Kāpēc mēs arī Latvijā svinam gadadienu par godu tam, ka iesvētīta šī bazilika, kura atrodas Romā?

Tāpēc, ka mēs visi esam vienas Baznīcas locekļi, kā brāļi un māsas vienoti Svētajā Garā un visi aicināti uz svētumu. Par to liecina uzraksts, kas lasāms Laterāna bazilikā: “Neeksistē barjeras starp tiem, kas pārdzimuši un kļuvuši vienoti garā un ticībā.” Mēs visi esam vienlīdzīgi: Romas pāvests vai nabags, cilvēks ar grēcīgu vai ne tik grēcīgu pagātni. Mēs visi esam viena ģimene, kas pulcējusies ap savu Debesu Tēvu.

Laterāna svētnīcai ir bijusi svarīga loma Baznīcas vēsturē, jo cauri gadu simtiem tā ir bijusi pāvesta katedrāle. Svētnīcas vienmēr ir bijušas visur. Tās ir bijušas vislielākās un visskaistākās celtnes, kuras ir projektējuši slaveni arhitekti, ar saviem mākslas darbiem dekorējuši ievērojami mākslinieki. Šīm skaistajām un majestātiskajām svētnīcām ir viens svarīgs uzdevums, kuru tās pilda, – tās atver cilvēkiem Debesu vārtus. Nav svarīgi, vai ir runa par lielu, greznu un krāšņu katedrāli vai par ārēji necilu, mākslinieciski nabadzīgu baznīcu; vienalga, vai tā būtu bazilika vai pagaidu baznīca, vai tā būtu Aglonas bazilika vai vienkāršais Pušmucovas (Eversmuižas) dievnams, vai rūpīgi koptā Viļānu baznīca ar lūgšanu dārziem... Visas šīs baznīcas, lai kādas arī tās būtu, ir ticības simbols vietā, kur tās atrodas.

Šodien evaņģēlists Jānis cilvēkiem atgādina par cieņu pret Dieva namu. Jēzus izraida tos, kuri svētnīcā tirgojas un piepilda Dieva namu ar savām darīšanām. Cilvēki bija aizmirsuši svētnīcas patieso sūtību. Svētnīca ir lūgšanu nams, kurā cilvēki pieaug ticībā un vienojas ar Debesu Tēvu. Pie Jēzus Kristus brīnumiem pilnā mērā pieder arī tas, ka Viņš no svētnīcas izdzina visus tirgotājus un naudas mainītājus. Iedomāsimies – Jēzus Kristus viens pats izdzina veselu baru tirgotāju! Svētais Hieronīms par šo notikumu saka tā: “Tas ir patiess brīnums, ka viens cilvēks izklīdināja visu lielo ļaužu pūli.” Varam iedomāties, kāda ugunīga gaisma un dievišķs spožums atmirdzēja Kristus acīs un kādu dievišķu majestāti izstaroja Viņa vaigs.

Kas tad ir svētnīca? Pirmkārt, svētnīca ir īpaša Dieva klātbūtnes vieta cilvēku vidū. Otrkārt, tā ir vieta, kur tiek salikts Dievam patīkams upuris. Kristus pats sevi atdod Tēvam mīlestības upurī. Treškārt, svētnīca ir vieta, kur tiek sniegta patiesa liecība par Dievu. Vienmēr atgādināsim sev un atcerēsimies, ka arī mēs – ticīgie – esam baznīca jeb svētnīca. Katra ticīga cilvēka pienākums ir piedalīties svētdienas Svētajā Misē. Diemžēl joprojām ir ļoti aktuāls jautājums par to katoļu skaitu, kuri svētdienas dievkalpojumos piedalās. Protams, jāņem vērā, ka liela tautas daļa, īpaši jaunieši, izbraukuši darba meklējumos uz ārzemēm, bet arī daudzi cilvēki, kas palikuši Latvijā, ir padevušies sekularizācijas garam. Svētdienās viņi labprātāk izvēlas pavadīt laiku pie televizora nekā doties uz Misi. Citi svētdienās izvēlas doties iepirkties, vēl citi brauc uz sporta spēlēm, pārējie vienkārši atrod simts un vienu iemeslu, lai tikai neietu uz baznīcu. Mūsdienu cilvēks vairāk grib godināt sevi nekā atdot godu Dievam, kā to saka trešais Dieva bauslis. Bet, ja cilvēks sāk vairāk godināt sevi, tad šī grēka sekas redzam mēs visi: tepat kaimiņos notiek karš, kur cilvēks cīnās pret cilvēku, lai iegūtu materiālos resursus un varu pār otru tautu. Nevienu mēs nevaram piespiest iet uz baznīcu. Piespiestas lūgšanas Dievam nav mīļas. Bet, ja mēs atmetīsim svētnīcu un Dievu, tad pasaulē iestāsies haoss. Ierādīsim Dievam un svētnīcai pirmo vietu, un viss pārējais mums tiks pielikts klāt.

Mieramtuvu.lv