Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Baznīca nav finansiālo darījumu vieta
21.11.2014 pl. 16:07
Jēzus dāvā mums pestīšanu vienmēr par brīvu. Tāpēc Baznīca nekad nedrīkst kļūt par vietu, kur notiek darījumi – sacīja pāvests piektdienas rīta Svētās Mises laikā.

Uzrunājot Vatikāna viesu namā sapulcējušos ticīgos, Svētais tēvs brīdināja, lai priesteri, laji, sekretāri, kuri darbojas draudzēs, nekļūtu par afēristiem. Ieejot dievnamos, cilvēki dažreiz ierauga pakalpojumu sarakstus ar cenām… Par laulībām jāmaksā tik, par kristībām tik, par Svēto Misi tik… Tas ir liels ieļaunojums – uzsvēra Francisks. Viņš arī atgādināja, ka Dieva tauta priesterim piedod visu, izņemot pieķeršanos naudai un slikto izturēšanos pret cilvēkiem.

„Reiz, būdams jauns priesteris, biju kopā ar universitātes studentu grupu, kur viens pāris gribēja precēties,” viņš stāstīja. Tie aizgāja uz draudzi un lūdza laulības ar Misi. Taču draudzes sekretārs teica: „Nē, nē, tas nav iespējams.” „Kāpēc nevar ar Misi, ja Koncils iesaka, lai laulības tiktu svinētas Mises laikā…?” „Nē, nav iespējams, jo nevar ilgāk par 20 minūtēm.” „Bet kāpēc?” „Tāpēc, ka gaida nākošie pāri.” „Bet mēs tomēr gribam Misi!” „Tad maksājiet par diviem laikiem!” Tā, lai noslēgtu laulības Mises ietvarā, viņiem vajadzēja samaksāt par diviem laikiem. Tas ir ieļaunojuma grēks”.

Pāvests piebilda, ka mēs zinām, ko saka Jēzus tiem, kuri citus ieļauno. Viņš saka, ka tādiem būtu labāk būt iemestiem jūrā. Kad tie, kuri ir templī – vai tie būtu priesteri vai laji-sekretāri, kuri kārto ar pastorālo darbu saistītās organizatoriskās lietas – kļūst par afēristiem, tad tauta ieļaunojas. Mēs par to esam atbildīgi. Par to ir atbildīgi arī laji! Visi. Ja redzu, ka manā draudzē kaut kas tāds notiek, es nedrīkstu baidīties pieiet pie prāvesta un viņam to pateikt. Ļaudis cieš no ieļaunojuma. Dīvaini, ka Dieva tauta spēj saviem priesteriem piedot, ja tiem ir kādas vājības, ja tie pakrīt kādā grēkā..., bet divas lietas tā nespēj piedot, proti, priestera pieķeršanos naudai un viņa slikto izturēšanos pret cilvēkiem. To tā nespēj piedot! Ja Dieva nams, templis, pārvēršas par vietu, kur notiek darījumi, tad cilvēki ieļaunojas. Tā tas bija ar tām laulībām – šim nolūkam baznīca tika izīrēta.

Skaidrojot Svēto Rakstu fragmentu par tirgotājiem, kas bija iemitinājušies templī, Francisks norādīja, ka Jēzus nedusmojās. Tās bija Dieva dusmas jeb dedzība attiecībā uz Dieva namu, jo cilvēks nevar kalpot diviem kungiem. Vai nu godini dzīvo Dievu vai naudu. Kāpēc Jēzus tā dara? – jautāja Svētais tēvs. Tāpēc, ka pestīšanu saņemam par velti. Tā ir brīva Dieva mīlestības dāvana. Ja Baznīca, baznīcas pārvēršas par vietām, kur notiek darījumi, tad ir grūti runāt par pestīšanu kā dāvanu, ko saņemam par velti. Tāpēc Jēzus ņem rokās pātagu un veic šo tempļa tīrīšanas rituālu. Šodien Baznīca atzīmē Vissvētākās Jaunavas Marijas prezentācijas templī liturģiskās piemiņas dienu. Anna, vienkārša sieviete, aizved Mariju uz svētnīcu un velta Dievam. Lai viņa māca mums visiem – priesteriem un visiem, kuri atbild par pastorālo darbu, uzturēt svētnīcu tīru, pieņemt visus, kuri tur ierodas, ar mīlestību, it kā katrs ienācējs būtu Dievmāte.

Radiovaticana.va