Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Rīgā tiksies Svēta Kapa bruņinieki
27.11.2014 pl. 16:34
Šajā nedēļas nogalē (28. un 29. novembrī) notiek Jeruzalemes Svētā Kapa bruņinieku ordeņa Latvijas nodaļas dibināšana un pirmo biedru iecelšana bruņinieku kārtā. Šāds notikums Latvijā nav bijis jau vairākus gadu simtus.

Visdrīzāk kopš laika, kad tika likvidēts Livonijas ordenis. Par godu ordeņa Latvijas nodaļas dibināšanai un jauno bruņinieku investitūrai Latviju divu dienu vizītē apmeklēs ordeņa Lielmestrs Kardināls O’Braiens (O’Brien. Attēlā pa labi). Tāpat gaidāmi ciemiņi no citām ordeņa nodaļām. Vai tas nozīmē, ka Rīgas ielās pastaigāsies bruņās tērpti krustneši baltos apmetņos? Visdrīzāk tomēr nē, jo mūsdienās ordeņa misija ir būt par labdarības organizāciju, un cīņas vairs netiek izcīnītas ar zobeniem rokās, bet gan ar atbalstu kristiešiem, kuri mīt Svētajā Zemē.

Būt par kristieti Jeruzalemē nav viegli, jo šai nelielajai kopienai (2-4% no kopējā iedzīvotāju skaita) jābūt ar pietiekami lielu pašapziņu un konkurētspēju, lai varētu nodrošināt iztiku sev un savām ģimenēm. Tieši šim mērķim Svētā kapa bruņinieku ordenis Jeruzalemē un tās apkārtnē būvē skolas, bērnudārzus, garīgos seminārus un nodrošina to uzturēšanu.

Jaunie bruņinieki, kuri kļūs par Latvijas nodaļas aizsākumu un kodolu, ir cilvēki, kas jau iepriekš ir darbojušies dažādās ar katoļu baznīcu saistītās organizācijās. Viņu vidū ir arī priesteris Andrejs Mediņš.

Īpašā vakara ceremonijā, kura piektdiena, 28. novembrī, plkst. 19.00 norisināsies Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā Rīgā, kandidāti saliks savus solījumus. Caur šiem solījumiem viņi tiek aicināti vairāk izrādīt ticību Kristum un savu kristieša dzīvi saskaņot ar šiem solījumiem. Šim notikumam par godu dievkalpojumā dziedās Saldus draudzes koris.

Svinību galvenais notikums risināsies sestdien (29. novembrī) Sv. Jēkaba katedrālē Rīgā. Tā iesākumā pulksten 14 skanēs kora „Latvija” adventes ieskaņu koncerts diriģenta Māra Sirmā vadībā. Pēc koncerta plkst. 15.00 sekos jauno bruņinieku iecelšanas ceremonija un dievkalpojums, kuru svinēs kardināls O’Braiens. Arī dievkalpojuma laikā muzikālo pavadījumu nodrošinās koris „Latvija” un ģitārists Kaspars Zemītis, atskaņojot viņa sacerēto opusu „Mesa” korim un ģitārai, kura pirmatskaņojums š. g. 26. augustā notika Rīgas Domā starptautiskā garīgās mūzikas festivāla ietvaros.

Savukārt svētdien (30. novembrī) jaunie bruņinieki un viesi dosies uz Saldu, kur kalpo priesteris Andrejs Mediņš. Tur pulksten 11 tiks svinēts pateicības dievkalpojums un ar koncertu uzstāsies Rīgas Sv. Franciska draudzes koris.

Visi pasākumi ir bezmaksas un ikviens aicināts piedalīties.

LRKB IC
Foto: 206pilgrimages.blogspot.com