Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Internetā testa versijā sāk skanēt Radio Marija Latvija
12.12.2014 pl. 15:55
Šodien, 12. decembrī - Gvadalupas Dievmātes dienā, pirmo reizi interneta vietnē http://radio-marija.lv:8000 sāk skanēt Radio Marija Latvija (RML) testa versijā.

Aptuveni trīs ar pus mēnešus 24 stundas diennaktī skanēs testa programma, kas ik pa laikam mainīsies. Sākumā tie būs ieraksti, kas pakāpeniski papildināsies ar raidījumiem dzīvajā ēterā. Oficiāli RML darbu sāks 2015. gada 25. martā, Kunga pasludināšanas svētkos, kad programma jau būs pilnībā izveidota un pastāvīga. Radio studija atradīsies O. Vācieša ielā 6, Rīgā.

Kāpēc radio sāk savu darbu interneta vietnē? “Īstenībā iemesls ir diezgan vienkāršs: šobrīd nav iespējams iegādāties brīvu raidīšanas frekfenci. Viss frekfenču diapazons ir aizņemts un, ja gribam veidot radio, jāiegādājas kāda no jau eksistējošām, bet tas maksā ļoti, ļoti dārgi. Turklāt „uz sitienu” RML nav pietiekami daudz nedz štata darbinieku, nedz brīvprātīgo. Tāpēc tas ir tikai loģiski, ka sāksim ar mazumiņu. Ja parādīsies iespēja ieiet dzīvajā ēterā un mēs varēsim, noteikti tā arī darīsim. Plāni un domas, kā paplašināties, mums ir,” skaidro V. Bogdanovs, RML programmu direktors. Turklāt viņš piebilst, ka internets daudziem ir neatņemama dzīves sastāvdaļa, un tas ir arī laikmetīgi.

Doma, ka Latvijā varētu darboties šāds radio, bija jau atmodas laikos, vēl pirms Latvijā nodibinājies „Latvijas Kristīgais radio”, taču tikai pēdējos gados sācies aktīvs darbs pie tā izveidošanas. “Pirms pāris gadiem, kad biju prāvests Alūksnes katoļu draudzē, V.E. Rīgas arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs man piezvanīja un lūdza aizbraukt uz Radio Marija vispasaules konferenci, kas norisinājās Itālijā, netālu no Romas. Pēc konferences, kura ilga trīs dienas, biju pārliecināts, ka šādam radio jābūt arī mūsu zemē. Pamazām sākās radio darbības organizēšana, un šogad septembrī saņēmu jaunu norīkojumu kļūt par RML programmu direktoru,” radio attīstības gaitu izklāsta V. Bogdanovs.

Plānots, ka RML pārraidīs kristīgas dziesmas, varēs regulāri klausīties Dievmātes litāniju, Kunga žēlsirdības kronīti, translēs Svēto Misi, vesperes, adorāciju no dažādiem dievnamiem. Varēs dzirdēt arī Svēto Rakstu lasījumus, to skaidrojumu un komentārus. Būs arī citi izglītojoši raidījumi - par Baznīcas Tradīciju, maģistērija mācību, lūgšanām, mūziku, vēstures un filozofijas jautājumiem, kā arī daudzām citām tēmām. “Tā kā mēs dzīvojam multikonfesionālā sabiedrībā, ēterā atradīsies vieta arī sadarbībai ar pareizticīgajiem, luterāņiem, baptistiem,” apsola V. Bogdanovs.

Raidījumi iecerēti pārsvarā latviešu valodā, bet skanēs arī krievu valodā. Ikvienam klausītājam būs iespējams piedalīties programmas veidošanā, sazvanoties ar studiju un izsakot savas vēlmes. Darbā aicināti iesaistīties brīvprātīgie – ikviens, kurš  jūt aicinājumu pievērsties evaņģelizācijas darbam un kaut vai uz pāris stundām nedēļā kļūt par reportieri, žurnālistu, diktoru, operatoru… Kalpošanas iespēju un veidu esot patiešām daudz.

RML darbojas neliela entuziastu grupa – ticības pilni cilvēki. RML prezidents ir Mareks Gruškevics, programmu direktors Vjačeslavs Bogdanovs, programmu direktora līdzdarbinieks Māris Veliks, tehniķis Tenis Bikovskis, attīstītāja Arita Vingre, administrators Kaspars Īviņš.

LRKB IC