Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Aprit 85 gadi kopš dibināta Vaiņodes katoļu draudze
14.01.2015 pl. 21:32
2014. gada decembrī Liepājas diecēzes Vaiņodes draudze svinēja tās dibināšanas 85. gadadienu. 1929. gada 22. decembrī to dibināja toreizējais Lēnu prāvests Julijans Vaivods.

Neskatoties uz to, ka esošo baznīcu uzcēla tajā pašā gadā, kad tika dibināta draudze, toreiz tā kalpoja kā ebreju sinagoga. Tā kā jaundibinātajai draudzei toreiz nebija savas baznīcas, dievkalpojumi notika dažādās mājās pie Vaiņodes iedzīvotājiem. Atceroties šos vēsturiskos notikumus, draudze šogad vēlējās svinēt savas pastāvēšanas jubileju, un tāpēc vietējā skolotāja un draudzes locekle Ārija Čerņavska veselā pētījumā apkopoja draudzes vēsturi.

Draudzes prāvests Gatis M. Bezdelīga akcentēja, ka ir daudz dažādu liecību, notikumu un fotogrāfiju, ko vēl vajadzētu apkopot. "Ir cilvēki, kuri dzīvojuši Vaiņodē un kalpojuši draudzē par kuriem būtu vērts uzzināt. Priesteri, kuri kalpojuši Vaiņodes draudzē. Starp tiem bija arī nākamais kardināls Julijans Vaivods, kurš dzīvoja Vaiņodē pēc atgriešanās no ieslodzījuma. Toreiz priesteris Julijans Vaivods dzīvoja Vaiņodē un klusi savā istabā svinēja Svēto Misi, jo kalpot viņam tad aizliedza. Vaiņodes draudzi tolaik aprūpēja cits priesteris. Šajā vēstures apkopojumā var izlasīt kā Vaiņodes draudze ieguva savu pašreizējo dievnamu, kas agrāk bija ebreju sinagoga un kurā pulcējās arī baptisti un luterāņi," atklāj G.M.Bezdelīga. "Jau diezgan ilgu laiku dievkalpojumi notiek šajā vecajā sinagogas ēkā un draudzes ļaudis ļoti rūpējas par savu pašreizējo baznīcu, tādejādi arī attīstot draudzes dzīvi."

Draudzes svinības ievadīja Sv. Mise, kuru svinēja Liepājas diecēzes bīskaps Viktors Stulpins. Uz svinībām bija ieradušies arī baptistu draudzes pārstāvji un mācītājs, luterāņu draudzes pārstāvji, kā arī Vaiņodes novada priekšsēdētājs, kurš draudzei simboliski uzdāvināja 85 EUR.

Pēc dievkalpojuma svinības turpinājās Vaiņodes muzejā, kur draudzes locekle Ā. Čerņavska klātesošajiem pastāstīja par draudzes vēsturi, rādīja vecās fotogrāfijas, kas daudziem atsauca atmiņā vecos laikus un izraisīja diskusijas.

Vaiņodes draudze bija arī viesiem sarūpējusi cienastu, tāpēc kopīgi pie kafijas tases un kliņģera visiem bija iespēja dalīties savā starpā ar atmiņām par draudzi, tās ticīgiem, kā arī par priesteriem, kuri ir kalpojuši šajā draudzē un devuši artavu draudzes garīgajā izaugsmē.

S.Zustere, "Vatikāna Radio", Liepāja
Foto: Katedrāle.lv