Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Rīgas Garīgais seminārs svin aizbildņa svētkus
28.01.2015 pl. 13:00
Ik gadus janvārī Rīgas Garīgais seminārs svin viena sava aizbildņa - sv. Akvīnas Toma - svētkus. Šogad Seminārā tie tika svinēti 26. janvārī.

Aizbildņa svētkus ievadīja Sv. Mise, kuru svinēja Latvijas bīskapi kopā ar priesteriem, semināristiem un visiem seminārā draugiem. Homīlijā arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs, balstoties uz Svēto Rakstu lasījumiem, aicināja atpazīt pasaules gudrību un gudrību, kas nāk no Dieva un ierādīt katrai no tām savu vietu. Arhibīskaps teica: "Pasaules loģika ir tāda, ka cilvēks mēģina ieņemt pirmo vietu, labāk iekārtoties, ignorējot citu cilvēku tiesības vai pat uz viņu rēķina. (...) gudrība, kas nāk no augšienes, ir miermīlīga un pieklājīga. (...) un šai gudrībai ir divi aspekti. Viens no tiem ir Dieva lietu izpratne. Kad ir šī gudrība, tad cilvēks spēj tā runāt par Dievu, ka viņa teiktajā ir jaušams svaigums. Viņš runā par Dievu tā, ka cilvēki sāk viņu klausīties. Mūsdienās tas ir ārkārtīgi aktuāli, to varu teikt no savas pieredzes, domāju arī citi priesteri to ir piedzīvojuši. Kad mēs runājam par Dievu, tad lielai sabiedrības daļai vārds "Dievs" ir kā tukša skaņa, viņiem tas neko neizsaka. Šodien izaicinājums ir runāt par Dievu tā, lai tas uzrunā cilvēkus. Mana pieredze ir tāda, ka visvieglāk ir sākt runāt par cilvēka vajadzībām, par viņa dzīves reālijām. (...) Nākošā ārkārtīgi svarīgā ir gudrība, ko mēs dzirdējām šodienas psalmā un kas Evaņģēlijā bija ļoti skaidri pateikts: "Kas šos manus vārdus dzird un izpilda, būs līdzīgs prātīgajam vīram, kas savu namu ceļ uz klints." Tas nozīmē, ka gudrība ir Dieva prāta pildīšana praktiski."

Pēc dievkalpojuma sekoja akadēmiskā uzruna, kuru šogad teica t. Oskars Jabloņskis OP no Liepājas sv. Dominika klostera. Savā referātā viņš vispirms nedaudz pieskārās paša Toma personai, tituliem ar kuriem viņš vēstures gaitā ir apveltīts (doctor angelicus, doctor communis) kā viens no izcilākajiem kristīgajiem domātajiem. Uzrunā t.Oskars nedaudz pavēra arī slavenākā svētā Toma darba Summa theologiae lappuses, pieskaroties cilvēka jūtām un to audzināšanai.

Svētku turpinājums notika semināra telpās, kur māksliniecisko priekšnesumu bija sagatavojuši Rīgas Garīgā semināra 3. kursa studenti. Viņi bija izveidojuši intelektuāli piesātinātu dialogu starp Akvīnas Tomu un Aristoteli, pēc kura pēdējais atzīst Kristus mācību par pārliecinošu un nolemj kļūt par tās sekotāju (attēlā). Studenti saņēma atzinīgus aplausus par interesanto priekšnesumu.

Uzrunas svētku pusdienu laikā teica klātesošie bīskapi, kā arī Rīgas Teoloģijas institūta studiju prefekts pr. Modris Lācis un pagājušajā gadā iesvētīto priesteru pārstāvis Pēteris Skudra.

Vairāk foto no pasākuma šeit