Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Lielā gavēņa laikā mācīsimies netiesāt un piedot citiem
02.03.2015 pl. 22:06
Ir ļoti viegli tiesāt citus, atzina pāvests. Pirmdienas, 2. marta, rītā Vatikāna viesu nama kapelā viņš vadīja dievkalpojumu, kurā piedalījās vairāki desmiti ticīgo.

Sprediķī Francisks skaidroja, ka esam aicināti iegūt sevis tiesāšanas iemaņas, spēju atzīties savos pārkāpumos. Šai dienai paredzēto Svēto Rakstu temats ir Dieva bezgalīgā žēlsirdība. Pāvests, atgādinot, ka visi esam grēcinieki, norādīja uz tikumu – „spēju tiesāt sevi”. Tas ir pirmais solis, kas jāveic tiem, kuri vēlas kļūt par kristieti, uzsvēra Svētais tēvs.

„Sevis attaisnošanā mēs visi esam skolotāji, esam doktori,” atzina Francisks. „Nē, es nebiju, nē, tā nav mana vaina, jā, bet tas nebija tā domāts...” Mums visiem ir alibi, visi cenšamies attaisnot savus trūkumus, savus grēkus, un daudzas reizes mūsu sejas izteiksme liecina par „es nezinu,” „es neesmu to izdarījis, varbūt kāds cits.” Attaisnot sevi. Kristīgajā dzīvē nevar šādā veidā iet uz priekšu.

„Tomēr daudz vieglāk ir tiesāt citus,” atkārtoja pāvests. Lai atzītos, ka savā sirdī nereti „auklējam” naidīgumu, kas var morāli nogalināt cilvēku, ir vajadzīgs spēks un drosme. „Tas ir pirmais solis, apsūdzēt sevi. Tikai es un mana sirdsapziņa. Es eju pa ielu. Eju garām cietumam un domāju: „Viņi to ir pelnījuši.” Bet vai tu zini, ka bez Dieva žēlastības atbalsta arī tu tur varētu nokļūt. Vai esi kādreiz aizdomājies, ka arī tu esi spējīgs izdarīt to pašu, ko viņi ir izdarījuši, pat vēl sliktākas lietas? Tā ir sevis apsūdzēšana, neslēpt no sevis grēka saknes, kādas ir mūsu sirdīs. Daudzas lietas esam spējīgi izdarīt, arī pat ja tās neviens neredz,” sacīja pāvests.

Pāvests norādīja uz tikumu: atzīt, ka mums ir kauns par savu grēku, un pateikties par Viņa lielo žēlsirdību. „Tev, Kungs, mūsu Dievs, pieder žēlsirdība un piedošana. Man ir kauns, bet Tev ir žēlsirdība un piedošana. Lai šis dialogs ar Dievu palīdz mums Lielajā gavēnī ieskatīties sevī. Lūgsim žēlsirdību. Evaņģēlijā Jēzus skaidri saka: “Esiet žēlsirdīgi, kā arī jūsu Tēvs ir žēlsirdīgs.” Kad mēs iemācāmies apsūdzēt sevi, mēs iemācāmies būt žēlsirdīgi pret citiem. „Kas es esmu, lai tiesātu citus, ja pats esmu spējīgs darīt vēl sliktākas lietas?”

Lai Kungs palīdz Lielā gavēņa laikā iemācīties netiesāt un piedot, apzinoties, ka esam spējīgi izdarīt arī „vēl briesmīgākas lietas". „Jo ar tādu pašu mēru, ar kādu jūs mērīsiet, arī jums tiks atmērīts,” citējot Lūkasa evaņģēlija fragmentu, teica Francisks.

Radiovaticana.va
Foto: L'Osservatore Romano