Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Audiencē pāvests aicina lūgties par ģimenei veltīto Bīskapu Sinodi
25.03.2015 pl. 14:33
„Labdien... bet diena nav skaista, vai ne – sev ierastajā sarunvalodas stilā sacīja pāvests Francisks, sasveicinoties ar simtiem svētceļnieku pielijušajā Svētā Pētera laukumā.

Uz trešdienas vispārējo audienci šodien bija ieradušies arī daudzi slimnieki, taču viņiem šai lietainajā dienā bija atvēlēta Pāvila VI zāle. Šeit tie varēja sekot līdzi audiences gaitai ar teleekrānu starpniecību.

„Nav viegli aplaudēt ar lietussargu rokā, vai ne” turpināja Francisks, atsaucoties uz savu sveicēju izrādīto satikšanās prieku. Sākot katehēzes mācību, Svētais tēvs teica, ka tā šoreiz ir iecerēta kā lūgšanas pietura. 25. martā Baznīca atzīmē Pasludināšanas piemiņu, līdz ar kuru sākās Kristus iemiesošanās noslēpums. Erceņģelis Gabriels apmeklēja pazemīgo Nācaretes jaunavu un pasludināja, ka tā ieņems un dzemdēs Dieva Dēlu. Kungs ar šo pasludināšanu apgaismo un stiprina Marijas ticību, vēlāk tāpat Viņš dara ar Jāzepu, lai Jēzus varētu piedzimt un izaugt cilvēciskā ģimenē. Pāvests vērsa uzmanību uz to, ka Iemiesošanās noslēpums ietver ne tikai ieņemšanu, bet arī pieņemšanu īstā ģimenē.

Pirms kontemplēt ģimenisko saišu skaistumu, Francisks aicināja kopā skaitīt lūgšanu „Esi sveicināta, Marija”, kuras pirmajā daļā ir rodami eņģeļa vārdi, ar kuriem viņš vērsās pie Jaunavas. Pēc lūgšanas pāvests atgādināja, ka šodien daudzās zemēs tiek atzīmēta arī Dzīvības diena. Tādēļ pirms 20 gadiem svētais Jānis Pāvils II parakstīja encikliku Evangeliium Vitae. Šīs gadskārtas sakarā Svētā Pētera laukumā šodien bija pulcējušies arī daudzi kustības „Par dzīvību” aktīvisti. Enciklikā ģimenei ir pievērsta galvenā uzmanība. „Mans godināmais priekštecis atgādina, ka cilvēku pāri Dievs svētīja jau no pasaules iesākumiem, lai tie veidotu mīlestības un dzīvības kopienu, kurai ir uzticēta prokreācijas misija,” teica pāvests Francisks. Viņš piebilda, ka svinot Laulības sakramentu, kristīgie laulātie apņemas godāt šo svētību visu savu dzīvi. Baznīca, no savas puses, apņemas rūpēties par ģimeni, kas veidojas par Dieva dāvanu tās pašas dzīvei.

Svētais tēvs akcentēja, ka Baznīca, būdama Māte, nedrīkst atstāt ģimeni arī tad, kad tā ir ievainota. Arī tad, kad ģimene krīt grēkā, vai attālinās no Baznīcas, Baznīcai vienmēr ir jādara viss, lai to dziedinātu un atveseļotu, lai aicinātu atgriezties un samierinātu ar Kungu. Tāpēc, kā pastāstīja pāvests, viņš kopā ar saviem līdzstrādniekiem ir nolēmis aicināt ticīgos lūgties par ģimenei veltīto Bīskapu Sinodi. Svētais tēvs vēršas pie ticīgajiem visā pasaulē, lai tie līdz oktobrim, kad sāksies Sinode par ģimeni, kā arī tās laikā lūgtos. Pāvests aicina īpašā veidā lūgties par ģimenēm, kuras Mateja Evaņģēlija vārdiem runājot, ir „apspiestas kā avis, kurām nav gana” (9,36).  Svētais tēvs pamudināja:

„Jūs lūdzu, lai neizpaliek jūsu lūgšanas. Visi – pāvests, bīskapi, priesteri, reliģiskie un reliģiskās, ticīgie laji – visi esam aicināti lūgties par Sinodi. Tieši tas ir vajadzīgs, nevis tukša runāšana! Aicinu lūgties arī tos, kas jūtas tāli, vai arī vairs nav raduši to darīt. Šī lūgšana par ģimenei veltīto Sinodi ir visu labā.”

Katehēzes noslēgumā Francisks klātesošos atkal rosināja kopā lūgties, šoreiz ar vārdiem: „Jēzu, Marija un Jāzep, jūsos kontemplējam īstas mīlestības krāšņumu. Pie jums ar uzticību vēršamies.”

Radiovaticana.va
Foto: Freedigitalphotos.net/photostock