Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Palmu svētdienas svinības Vatikānā
30.03.2015 pl. 17:26
Palmu svētdienā Svētā Pētera laukumā Francisks vadīja dievkalpojumu, kas iesākās ar svinīgu procesiju, lai pieminētu Jēzus triumfālo iejāšanu Jeruzalemē.

Homīlijā pāvests pieminēja vajātos kristiešus dažādās pasaules valstīs, kā arī atgādināja, ka ticīgie ir aicināti būt pazemīgiem.Viņš norādīja uz Jēzus pazemību. Svētais Pāvils Vēstulē filipiešiem skaidro, ka Kristus «pats sevi pazemināja». «Šie vārdi atklāj mums Dieva un kristieša stilu». Svētais tēvs atzina, ka «šis stils nekad nebeigs mūs pārsteigt un arī radīt problēmas. Nav viegli pierast pie domas, ka mūsu Dievs ir pazemīgs».

Pāvests uzsvēra, ka Lielajā nedēļā ticīgie ies Jēzus pazemošanās ceļu. Tādā veidā viņš norādīja uz Evaņģēliju, kas šajās dienās tiks lasīts par Jēzus ciešanām un nāvi. «Mēs dzirdēsim par jūdu tautas vadītāju naidīgo attieksmi pret Jēzu. Būsim Jūdasa nodevības liecinieki, kurš savu Mācītāju nodeva par trīsdesmit sudraba gabaliem. Redzēsim Jēzu sagūstītu, par ļaundari uzskatītu, savu mācekļu atstātu, Augstās tiesas priekšā noliktu, notiesātu uz nāvi, šaustītu, apsmietu, krustā piesistu», sacīja Francisks.

Pāvests skaidroja, ka tāds ir Dieva ceļš, pazemības ceļš. «Nav pazemības bez pazemojumiem. Pazemība nozīmē kalpot, atteikties no sevis, būt brīvam no paša es. Tas ir vislielākais pazemojums». Šodien dažādos veidos tiek reklamēts pasaulīgais ceļš, tas ir, lepnība, bauda, varaskāre. Ļaunais gars to ieteica izvēlēties arī Jēzum, kad Viņš četrdesmit dienas gavēja un lūdzās tuksnesī. Jēzus tūlīt to noraidīja. Arī mēs esam aicināti cīnīties un uzvarēt kārdinājumus, sacīja Francisks.

Pāvests pateicās visiem tiem, kuri ziedo savu laiku un spēku, lai klusi, pacietīgi un neuzkrītoši kalpo citiem: slimam radiniekam, vientuļam, vecam cilvēkam, bezpajumtniekam, invalīdam.

Franciska vadītajā dievkalpojumā piedalījās vairāk nekā 60 tūkstoši ticīgo no daudzām valstīm. Palmu svētdienā tika svinēta Pasaules Jauniešu diena diecēzes līmenī. Romā ieradās vairāki simti jauniešu no Krakovas, kuri nākamā gada vasarā uzņems savus vienaudžus no visas pasaules. Ticības svētkos piedalīsies arī pāvests Francisks.

Radiovaticana.va
Foto: L'Osservatore Romano