Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Expo 2015 – plašs solidaritātes projekts
04.05.2015 pl. 09:07
Piektdien pāvests televīzijas tiešraidē uzrunāja starptautiskās izstādes „Expo 2015” dalībniekus. 1. maijā Milānā, Itālijā, notika izstādes atklāšana.

Tā būs atvērta līdz šī gada 31. oktobrim. Vēstījumā Francisks aicināja visus, pateicoties iniciatīvai, saskatīt to miljonu cilvēku sejas, kuri šodien visās pasaules malās cieš badu. „Darīsim tā, lai šī izstāde kļūtu par iespēju mainīt mentalitāti – izbeigt domāt, ka mūsu ikdienas darbībām nav nekāda sakara ar to cilvēku dzīvi, kuri tuvumā vai tālumā cieš badu”, sacīja pāvests. Šādas izstādes notiek ik pēc pieciem gadiem. Šoreiz tās tēma ir „Paēdināt planētu. Enerģija dzīvei”. „Expo 2015”, kas platības ziņā līdzinās Vecrīgai, uzņem vairāk nekā 140 valstu paviljonus. Tajā piedalās arī Vatikāns. „Ne no maizes vien” – ir Vatikāna paviljona tēma.

„Izstāde ir lieliska iespēja, lai globalizētu solidaritāti”, teica Francisks. Viņš atgādināja, lai izstādes tēma „Paēdināt planētu…”, nepaliktu tikai tukši vārdi. Svarīgi, lai katrs saredzētu visu to sejas, kuri cieš badu, kuriem šodien nepietiek pārtikas, lai paēstu un justos kā cilvēki. „Gribu, lai katrs, kurš apmeklēs Milānas izstādi, sākot jau no šodienas, šajos brīnišķīgajos paviljonos saskatītu visu šo cilvēku klātbūtni”, turpināja Romas bīskaps, uzstājoties, kā viņš pats norādīja, daudzo nabagu vārdā. Tā ir apslēpta, neredzama klātbūtne. Taču tai jākļūst par šī notikuma galveno varoni. Izstādes galvenie varoņi ir izsalkušie vīrieši un sievietes, viņu sejas, visu to cilvēku sejas vaibsti, kuri pārtikas trūkuma dēļ slimo un pat mirst.

Atsaucoties uz sava priekšgājēja sv. Jāņa Pāvila II teikto, Francisks atzina, ka šodien vēl aizvien, neskatoties uz daudziem centieniem, saskaramies ar „pārpilnības paradoksu”. Viņš piebilda, ka to var zināmā mērā sacīt arī par šo izstādi, ja tā seko izniekošanas un atkritumu kultūrai. Tāpēc svarīgi mainīt mentalitāti un justies iesaistītiem lielajā „solidaritātes projektā”, proti, paēdināt pasauli, cienot katru cilvēku, kas to apdzīvo, un sargājot apkārtējo vidi – sacīja pāvests.

Radiovaticana.va

Svētā Krēsla paviljona Expo 2015 mājas lapa un virtuālā tūre www.expoholysee.org