Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Ar kādu skatienu mani uzlūko Jēzus?
23.05.2015 pl. 15:23
„Kāds šodien ir Jēzus skatiens uz mani?” Pāvests savu piektdienas rīta Mises homīliju attīstīja, balstoties uz dialogu starp Jēzu un Pēteri, kas rodams Evaņģēlija lasījumā. Francisks pakavējās pie trim Jēzus skatieniem uz apustuli – izraudzīšanās, grēku nožēlas un misijas skatienu.

Augšāmcēlies Jēzus gatavo ēst saviem mācekļiem, un pēc tam, kad tie ir paēduši, starp Jēzu un Pēteri sākas intensīvs dialogs. Francisks atklāja, ka lūdzoties, viņam ienācis prātā, kāds izskatītos Jēzus skatiens uz Pēteri. Tādā veidā Svētais tēvs esot atklājis trīs atšķirīgus, jau iepriekš minētos Jēzus skatienus.

Pirmais skatiens ir pilns entuziasma. Jāņa Evaņģēlija sākumā, kad Andrejs saka Pēterim: „Mēs atradām Mesiju!”, un aizved viņu pie Jēzus, ir rodams entuziasma skatiens. Jēzus uzlūko nākamo apustuli un saka: „Tu esi Sīmanis, Jāņa dēls. Tu sauksies Pēteris.” „Tas ir pirmais skatiens, misijas skatiens,” teica pāvests. Viņš jautāja: „Un kāda tai pirmā skatiena brīdī bija Pētera dvēsele?” „Tā bija entuziasma pilna,” tā šo brīdi redz Francisks.

 Vēlāk pāvests pievērsa uzmanību nākamajiem notikumiem – Lielās Ceturtdienas drāmai, kad Pēteris noliedz Jēzu trīs reizes: „Viņš pazaudēja visu. Viņš pazaudēja savu mīlestību,” teica Francisks, „un kad sastopas ar Kunga skatienu, Pēteris raud.”

„Lūkas Evaņģēlijā teikts: „Un Pēteris rūgti raudāja.” Entuziasms sekot Jēzum kļuva par asarām, jo viņš grēkoja: viņš noliedza Jēzu. Tas skatiens izmaina Pētera sirdi vairāk nekā jebkad iepriekš. Pirmās izmaiņas ir vārda un arī paacinājuma maiņa. Otrs skatiens ir skatiens, kas maina sirdi un ir atgriešanās pie mīlestības”.

Pāvests piebilda, ka ir arī tikšanās skatiens pēc Jēzus augšāmcelšanās. Zinām, ka Jēzus satika Pēteri, taču Evaņģēlijā nav teikts, par ko tie runāja.

Šis trešais skatiens ir rodams šīsdienas Evaņģēlijā. Tas ir skatiens, kas apstiprina misiju, kā arī skatiens, kurā Jēzus prasa apstiprināt Pētera mīlestību. Trīs reizes Kungs prasa Pēterim viņa „mīlestības manifestāciju” un pamudina to ganīt Viņa avis. Kad atskan trešais jautājums, Pēteris paliek noskumis un gandrīz raud.

„Noskumis tāpēc, ka Jēzus trešo reizi jautāja: „Vai tu mani mīli?” Un viņš saka: „Bet, Kungs, Tu zini visu. Tu zini, ka Tevi mīlu!” Jēzus atbild: „Gani manas avis!” Tas ir trešais skatiens – misijas skatiens. Pirmais, izraudzīšanās skatiens, skatiens, kas mudina Pēteri ar dedzību sekot Jēzum. Otrs, nožēlas skatiens smaga grēka brīdī, kad Pēteris Jēzu noliedza. Trešais ir misijas skatiens: „Gani manus jērus!” „Gani manas avis!”.

Taču, kā teica Francisks, „ar to lieta nebeidzas”. Jēzus iet tālāk un vēršas pie Pētera: „To visu tu dari mīlestības dēļ, un vēlāk? Vai tevi kronēs par karali?” Nē! Jēzus Pēterim pasludina, ka arī viņam būs jāiet krusta ceļš:

„Arī mēs varam domāt: kāds šodien ir Jēzus skatiens uz mani? Kā Jēzus uz mani skatās? Ar aicinājumu? Ar piedošanu? Ar misiju? Bet, pa ceļu, pa kuru Viņš gāja, mēs visi atrodamies zem Jēzus skatiena. Viņš vienmēr raugās uz mums ar mīlestību. Viņš kaut ko mums lūdz, kaut ko piedod un uztic misiju. Tagad Jēzus nāks uz altāra. Katrs padomāsim: „Kungs, Tu esi šeit, starp mums. Paskaties uz mani un saki, kas man ir jādara. Kā man ir jāapraud savas kļūdas, savi grēki? Kāda ir drosme, ar kuru man jāiet uz priekšu pa ceļu, ko Tu esi gājis pirms manis?”

Noslēdzot homīliju, pāvests atgādināja, ka par labu nāks, ja izlasīsim šo Kunga dialogu ar Pēteri un iedomāsimies, ar kādu skatienu Jēzus skatās uz mani.

Radiovaticana.va
Foto: News.va