Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Iepazīsti Dievmātes tēlu Latvijā
30.06.2015 pl. 11:44
"Terra Mariana" jubilejas gada pasākumu ietvaros līdz 5. jūlijam Liepājas sv. Jāzepa katedrālē ir skatāma izstāde „Svētlaimīgu mani teiks visas paaudzes (Lk 1,48) – Dievmātes tēls Latvijā”, kurā apskatāmi astoņi nozīmīgi Jaunavas Marijas attēli no dažādām Latvijas vietām.

2015. gadā aprit 800 gadi, kopš pāvests Inocents III pasludināja Livoniju par Jaunavas Marijas zemi – Terra Mariana. Šī izstāde ir veltījums Māras zemes Karalienei pateicībā par viņas drošo patvērumu, ko viņa sniedz mūsu tautai cauri gadsimtiem. Katram izstādes attēlam ir kāds īpašs vēstījums: vienam ir nepārprotama kultūrvēsturiska nozīme, cits ir mākslinieciski augstvērtīgs, vēl cits – iemīļots ticīgo vidū.

Izstādē iekļauti stendi ar informāciju par Rīgas Pils Dievmāti, Rīgas Jumpravu jeb „Madonnu uz Mēness sirpja” (atrodas Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā), Kuldīgas Dievmāti - koka skulptūru “Madonna uz Mēness sirpja”, Jelgavas „Uzvaras Dievmāti”, „Madonnu ar Bērnu ziedu vainagā” no Bebrenes baznīcas Sēlijā, Skaistkalnes Dievmāti, Aglonas Dievmāti un Sarkaņu Dievmāti.

Īpaši interesants ir Jelgavas „Uzvaras Dievmātes” gleznas stāsts. „1936. gadā tās attēlu bija fiksējis priesteris un mākslas pētnieks Kazimirs Jasens, kā tās atrašanās vietu norādot Jelgavas katoļu kapu kapliču. Ilgu laiku tika uzskatīts, ka mākslas darbs Otrā pasaules kara laikā gājis bojā. Tomēr laimīgā kārtā 2013. gadā tas atradies, – tālu no savas izcelsmes vietas – Kaunatā,” raksta mākslas zinātniece Kristīne Ogle.

Izstādes īstenotājs ir Rīgas Augstākais reliģijas zinātņu institūts, tā direktore Žanete Narkēviča, kā arī priesteris Mihails Volohovs. Izstādes mākslinieks ir Mārtiņš Krūklis. Fotogrāfiju autori: priesteris Andris Vasiļevskis, tēvs Jānis Vīlaks OSPPE, Imants Prēdelis, Kārlis Jakadels, priesteris Haralds Broks, Marika Vanaga un Mārtiņš Krūklis.

Jubilejas gadā izstāde apceļos visu Latviju un ļaus labāk iepazīt mūsu garīgo un kultūras mantojumu.

Liepājas sv. Meinarda baznīcā no 5. jūlija tiks atklāta izstāde par konsekrēto dzīve Latvijā, šobrīd tā skatāma Kuldīgas katoļu baznīcā.