Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Pāvests Francisks plaši atver Baznīcas durvis
02.09.2015 pl. 15:28
Dieva žēlsirdībai veltītā jubilejas gada ietvaros visi priesteri varēs piedot ticīgajiem par vēl nedzimuša bērna nogalināšanas jeb aborta grēku.

Piedošanas žēlastību varēs saņemt arī tie ticīgie, kuri atzīsies grēkos Sv. Pija X Brālības priesteriem. Šis lēmums publicēts pāvesta Franciska vēstulē, kas datēta ar 1. septembri. Vēstule adresēta Pontifikālās Jaunās evaņģelizācijas padomes vadītājam, arhibīskapam Rino Fizikelli.

"Gaidāmais Dieva žēlsirdībai veltītais jubilejas gads mudina mani pievērst uzmanību dažiem jautājumiem, lai Svētā gada svinības visiem ticīgajiem kļūtu par patiesu tikšanos ar žēlsirdīgo Dievu. Vēlos, lai Jubileja kļūst par Tēva klātbūtnes pieredzi, par iespēju pieskarties Viņa mīlestībai, lai tiktu stiprināta mūsu ticība un lai mūsu liecība kļūtu aizvien efektīvāka," – raksta Francisks.

«Domāju pirmām kārtām par visiem ticīgajiem, kuri vietējās diecēzēs vai svētceļojot uz Romu izdzīvos Jubilejas gada žēlastību. Vēlos, lai jubilejas atlaidas katram no mums ir patiesa Dieva žēlsirdības dāvana, ko mums dāvā Tēvs, – lasām dokumentā. – Dievs mūs gaida, pieņem un dāvā mums piedošanu, pilnīgi aizmirstot mūsu grēkus. Lai izdzīvotu un saņemtu atlaidas, ticīgie veiks īsu svētceļojumu līdz Svētajām durvīm, kas būs atvērtas katras diecēzes katedrālē un vietējā bīskapa izvēlētajā dievnamā, kā arī visās četrās Romas pontifikālajās bazilikās. Tā būs mūsu dziļās vēlmes atgriezties zīme. Vienlaicīgi iesaku, lai sanktuārijos, kur būs atvērtas Žēlsirdības durvis, un baznīcās, kas tradicionāli tiek sauktas par Jubilejas vietām, ticīgie varētu saņemt atlaidas. Svarīgi, lai to saņemšana saistītos ar Izlīgšanas sakramentu, piedalīšanos Svētajā Misē un pārdomās par Dieva žēlsirdības nozīmi. Tāpēc īpaši svarīgi, lai pieņemot šos sakramentus, tiktu apliecināta ticība un tai sekotu lūgšana par Baznīcu un visu pasauli».

Vēstulē pāvests piemin arī tos cilvēkus, kuri dažādu iemeslu dēļ nevarēs iziet pa Svētajām durvīm, pirmām kārtām slimos, vecos un vientuļos cilvēkus, kuri nav spējīgi iziet no mājām. Francisks aicina viņus izdzīvot savu slimību un ciešanas kopā ar Kungu, kas savu ciešanu, nāves un augšāmcelšanās noslēpumā atklāja ceļu, kas mūsu sāpēm un vientulībai piešķir jēgu. Ar ticību un prieka pilnu cerību izdzīvots pārbaudījuma brīdis, caur Komūnijas pieņemšanu vai piedalīšanos Svētajā Misē, kopīgu lūgšanu ar dažādu plašsaziņas līdzekļu starpniecību, būs iespēja saņemt Jubilejas gada atlaidas.

Pāvests nav aizmirsis arī ieslodzītos. Jubileja vienmēr ir lielās amnestijas iespēja, kad tiek atbrīvoti daudzi cilvēki, kuri, lai gan pelnījuši sodu, tomēr apzinās, ka tas, ko ir izdarījuši, ir netaisnīgi, un atklāti vēlas no jauna iesaistīties sabiedrības dzīvē, nesot tās attīstībā savu ieguldījumu. Lai viņus konkrētā veidā sasniedz Tēva žēlsirdība, kurš vēlas būt tuvu Viņa piedošanu alkstošiem bērniem. Ieslodzītie atlaidas varēs saņemt cietumu kapelās un, pārkāpjot savas celles slieksni, lai viņi vērš savas domas un lūgšanas uz Dievu, lai katru reizi šis žests nozīmē iziešanu pa Svētajām durvīm, jo Dieva žēlsirdība, kas spēj pārmainīt sirdis, ir spējīga arī pārvērst cietuma režģus par iekšējās brīvības pieredzi.

Francisks aicina Baznīcu šajā Jubilejas gadā atklāt žēlsirdības pret miesu un dvēseli darbos ietverto bagātību. Iegūtās žēlsirdības pieredze izpaužas konkrētos žestos, kā mūs mācīja pats Jēzus. Katru reizi, kad ticīgais veiks vienu vai vairākus labos darbus, saņems atlaidas, raksta pāvests. Viņš norāda, ka atlaidas varēs saņemt arī par mirušajiem. «Līdzīgi kā mēs pieminam viņus Svētās Mises laikā, tā arī, svēto sadraudzības noslēpuma gaismā, varam lūgties par viņiem, lai žēlsirdīgais Tēvs atbrīvo no visām grēka sekām un uzņem tos savā svētlaimībā».

Vēstulē pāvests lielu uzmanību velta jaunās dzīves nozīmei. Tas īpašā veidā attiecas uz sievietēm, kuras ir pārdzīvojušas aborta tarģēdiju. «Zinu, ka tā ir eksistenciāla un morāla drāma. Esmu saticis daudzas sievietes, kuras savās sirdīs nes šī smagā un sāpīgā lēmuma atstātās rētas. Dieva piedošanas dāvanu nevar atteikt nevienam, kas nožēlo, kas ar atklātu sirdi iet pie grēksūdzes, lai izlīgtu ar Dievu,» vēstulē raksta Svētais tēvs.

Radiovaticana.vaz
Foto: L'Osservatore Romano