Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Sinodē netiek diskutēts tikai par Rietumu civilizācijas problēmām
09.10.2015 pl. 14:21
Vatikānā turpinās Bīskapu sinode par ģimenes aicinājumu un misiju Baznīcā un mūsdienu pasaulē. 6. oktobrī sākās darbs valodu grupās, un tādas ir trīspadsmit. Tajās klātesoši ir arī vairāki laulātie pāri, kuri sinodē piedalās kā auditori.

Trešdien notikušajā preses konferencē tika uzsvērts, ka grupās, neskatoties uz diskusiju kopīgo valodu, pastāv lielas kultūru atšķirības. Pateicoties tam, bīskapi spēj labāk apzināties sinodes universālo raksturu, kuru nevar sašaurināt tikai līdz Rietumu civilizācijas problēmām.

Sinodē aizvien skaidrāk iezīmējas atšķīrība starp sinodes tēviem, jo nav panākta atklāta domu apmaiņa, atzīst bīskaps Žanpols Vesko no Alžīrijas, bijušais dominikāņu ordeņa provinces Francijā vadītājs. Viņš pieder pie bīskapu grupas, kas gaida zināmas pārmaiņas. Ja Baznīcai nebūtu vajadzīgas pārmaiņas, sinodes sasaukšana būtu lieka. Pāvests pats varētu pieņemt lēmumus, kā to ir izdarījis attiecībā uz ekoloģijas jautājumu, sacīja franču dominikānis.

7. oktobra preses konferencē piedalījās arī arhibīskaps Čārlzs Čaputs, viens no Pasaules ģimeņu tikšanās Filadalefijā organizatoriem. Šo saietu viņš nosauca par sagatavošanās Bīskapu sinodei par ģimeni. Pēc amerikāņu arhibīskapa domām vislielākā atšķirība, kāda vērojama starp abiem šiem pasākumiem, ir attieksme pret Baznīcas mācību par laulību un ģimeni.

«Filadelfijas tikšanās dalībnieki bija priecīgi par to, bet sinodes darba dokumenta Instrumentum laboris autori šaubās, vai tā ir saprotama mūsdienu pasaulei. Filadelfijā ar mīlestību un cieņu tika runāts par katoļu Baznīcas mācību attiecībā uz laulību un ģimeni, un tā tika pieņemta. Tur varējām redzēt dziļas ilgas un patieso vēlmi, lai šī mācība tiktu apstiprināta mūsdienu pasaules priekšā. Savukārt dokumentā, ko esam saņēmuši, jaušamas zināmas šaubas vai šodien var dzīvot saskaņā ar Baznīcas mācību. Filadelfijā redzējām ģimenes, kuras apliecina, ka ir vērts to pieņemt. Tas ir grandiozā  pasākuma vēstījums. Nebaidīsimies! Meklējot nomaldījušos avi, kas jūtas Baznīcas atstāta, rūpēsimies arī par tām 99 avīm, kuras pieņem katolisko ģimenes vīziju. Pasaules ģimeņu tikšanās dalībnieki to pieņēma ar entuziasmu, kas nenozīmē, ka viņiem nebija problēmu un grūtību, kas saistās ar nabadzību, sagrautām ģimenēm, izjukušām laulībām, bet viņi atbalstu meklēja Jēzū un Viņa vārdos par ģimeni, ko mums nepārtraukti māca arī Baznīca,» preses konferencē sacīja Filadelfijas arhibīskaps Čārlzs Čaputs.

Dārgie jaunieši, lūdziet, lai Kungs dāvā brīvu sirdi, lai jūs neiekristu šīs pasaules slazdos, ceturtdienas rītā mikroblogošanas vietnē Twitter ierakstīja pāvests Francisks.

Radiovaticana.va