Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Dominikāņu ordeņa 800. jubilejas gads ir atklāts
09.11.2015 pl. 18:59
Liepājas Sv. Dominika klostera kopiena sestdien, 7. novembrī svinīgi atklāja Sprediķotāju ordeņa 800. jubilejas gadu. Svinīgais notikums bija pulcējis dominikāņu ģimenei piederīgos no dažādām kopienām – gan klostermāsas, gan lajus, kā arī ticīgos no dažādām Latvijas malām.

Arī “Tautas nemitīgā Rožukroņa” dalībnieki kuplā skaitā bija ieradušies Liepājā, lai ar savu klātbūtni apliecinātu pateicību un atbalstu saviem garīgajiem vadītājiem – dominikāņiem.

Jubilejas gads tika atklāts ar Dominikāņu ordeņa ģenerāļa Bruno Kadorē vēstules nolasīšanu, kurā viņš pauž prieku par divu jubileju laimīgo sakritību, jo pēc mēneša visa Baznīca uzsāks pāvesta Franciska izsludināto Žēlsirdības Jubilejas gadu. Viņš raksta: ”Mūsu dzīve un dominikāņu misija nozīmē īpašu aicinājumu atjaunot kalpošanu Vārdam mūsu 800 gadu jubilejas svinībās sakarā ar īpašo Baznīcas misiju: pasludināt Dieva žēlsirdību, kam savā īpašā veidā vajadzētu caurstarot katra cilvēka sirdi un prātu.” Par Ordeņa jubilejas gada tēmu ir izvēlēti vārdi “Sūtīti sludināt Labo Vēsti”, kas aicina ikvienu pārdomāt jautājumus: Pie kā esam sūtīti? Ar ko? Kam esam sūtīti? Ko ņemam sev līdzi, esot sūtīti?

Īpašs simbols liturģijā bija svece, kas tika novietota blakus ambonai, atgādinot par sv. Dominika piemēru, daloties Dieva mīlestības gaismā. Arī mēs lūdzam Dieva palīdzību, lai spētu savā sludināšanā un kalpošanā dalīties šajā mīlestībā ar citiem.

Svēto Misi kopā ar dominikāņu tēviem Oskaru Jabloņski un Jaceku Šprenglevski svinēja arī paulīniešu tēvs Mariušs Malkinskis no Ventspils un priesteris Mariušs Kempa no Aizputes. Liturģiju kuplināja rūpīgi sagatavotie dziedājumi, starp kuriem bija arī īpaši šim Ordeņa jubilejas gadam sarakstītā himna.

7. novembris Dominikāņu ordenī ir visu svēto diena, tādēļ Dieva vārda liturģijai tika izvēlēti speciāli lasījumi. Dominikāņu tēvs Oskars savā sprediķī palīdzēja izprast un iepazīt dominikāņu svētos, kuri pirms mums sekojuši sv. Dominika ceļā, sludinot patiesību un uz to iedrošinot arī mūs. Svētās Mises noslēgumā noliecām galvas īpašai, Ordeņa jubilejas gada atklāšanas svētībai, kurā tikām stiprināti katrs savā aicinājumā sludināt miera Evaņģēliju.

Svinības turpinājās pie agapes galda, kur kā jau lielas ģimenes svētkos, bija gan atkalredzēšanās prieks, gan jaunas iepazīšanās un draudzības stiprināšana. Neizpalika arī dzimšanas dienas tortes dalīšana un dāvanu saņemšana. Katrs svētku dalībnieks mājās varēja doties ar savu sveci, kuru rotāja dominikāņu Jubilejas gada simbols un kas atgādina aicinājumu nest Kristus gaismu tālāk pasaulē.

Pēc draudzīgā mielasta visi atkal pulcējās baznīcā, lai kopā vienotos Rožukroņa lūgšanā Vissvētākā Sakramenta priekšā. Jubilejas gada atklāšanas svinībās varējām piedzīvot brālīgu vienību, kas apstiprināja, ka Dominikāņu ordenis ir mūsu kopīgā lieta.

Ieva Liede
Foto: Katedrale.lv