Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Kristus karaliskums izpaužas pazemībā un nesavtīgā mīlestībā
23.11.2015 pl. 17:13
Kristus Karaļa svētkos, uzrunājot Svētā Pētera laukumā sapulcējušos svētceļniekus, pāvests Francisks skaidroja, ka Jēzus Pilātam sevi atklāja kā karali, kura valstība «nav no šīs pasaules» (Jņ 18,36).

Neskatoties uz pastāvošajiem terorisma draudiem un stingrajiem drošības pasākumiem, 22. novembrī Svētā Pētera laukumā bija sapulcējušies vairāki tūkstoši svētceļnieku no daudzām valstīm.

Apcerē pirms lūgšanas Kunga eņģelis Svētais tēvs skaidroja, ka šīs pasaules valstībā valda augstprātība, konkurence un vardarbība. Kristus valstība ir «taisnīguma, mīlestības un miera valstība».

«Kad Jēzus atklājās kā karalis? – jautāja pāvests. – Krusta noslēpumā! Kas skatās uz Kristus Krustu nevar neredzēt šo bezgalīgo un nesavtīgo mīlestību. Kāds no jums var teikt: ‘Tēvs, bet tā taču ir sakāve, neveiksme!’ Jā, grēka sakāve, neveiksme. Cilvēciskās lepnības sakāvē triumfē Krusts, nesavtīgā mīlestība. Krusta noslēpumā atklājas mīlestība, ko mēs esam saņēmuši par velti. Lai runātu par spēku, kristietim ir jāiepazīt Jēzus mīlestība, kas ir stipra un neiznīcināma arī tad, kad tā tiek atmesta».

Turpinot uzrunu, Francisks skaidroja, ka garamgājēji zaimoja Jēzu, sakot: ‘nokāpdams no krusta, glāb pats sevi!’ (Mk 15,30). Ja Jēzus būtu nokāpis no krusta, Viņš būtu pakļāvies šīs pasaules valdniekam. Viņš pats sevi nevar glābt, jo ir atnācis, lai glābtu citus, lai atdotu savu dzīvību par mums, par katru no mums – sacīja pāvests. Mēs bieži sakām, ka «Jēzus atdeva savu dzīvību par pasauli», un tā ir patiesība, bet labāk būtu teikt: «Dievs atdeva savu dzīvību par mani.» Francisks aicināja visus Svētā Pētera laukumā sapulcējušos svētceļniekus atkārtot vārdus: ‘Dievs atdeva dzīvību par mani, lai atbrīvotu mani no grēka važām’.

To labi saprata viens no ļaundariem, kurš teica Jēzum: «Kungs, piemini mani, kad Tu nāksi savā valstībā» (Lk 23,42). Jēzus valstības spēks ir mīlestība. Viņa varenība un majestātiskums mūs nenomāc, bet atbrīvo mūs no mūsu vājībām un uzmundrina mūs iet pa miera, izlīguma un piedošanas ceļu.

«Uzlūkosim Kristus Krustu, uzlūkosim labo ļaundari, un visi kopā atkārtosim šī cilvēka vārdus: ‘Kungs, piemini mani, kad Tu nāksi savā valstībā’». Kad jūtamies vāji, grēcīgi, skumji un noguruši, lūgsim Jēzu, lai Viņš dāvā mums spēku un drosmi. Tik daudzu konfliktu un tik daudzu ievainotu cilvēku priekšā lūgsim Vissvētāko Jaunavu Mariju, lai viņa palīdz mums sekot savam Dēlam, Jēzum, mūsu Karalim, un veidot Viņa valstību ar labestības, līdzcietības un žēlsirdības darbiem, apcerē pirms lūgšanas Kunga eņģelis teica pāvests.

Tikšanās noslēgumā Francisks atgādināja, ka 21. novembrī Barselonā notika 26 kapucīnu beatifikācijas svinības. Baznīca altāru godā paaugstināja Federiko da Bergu un viņa 25 biedrus moceklībā. Dažāda vecuma Franciskāņu ordeņa priesteri un brāļi tika nogalināti pagājušā gadsimta pirmajā pusē Spānijā notikušo nežēlīgo vajāšanu laikā. Jauno svētīgo aizbildniecībai pāvests uzticēja visus kristiešus, kuri šodien daudzās pasaules malās cieš vajāšanas ticības Kristum dēļ.

Pāvests atgādināja, ka trešdien, 25. novembrī, viņš dosies uz Āfriku, lai apmeklētu Keniju, Ugandu un Centrālāfrikas Republiku. Svētais tēvs aicināja lūgties, lai viņa vizīte kļūst par cieņas un mīlestības apliecinājumu visām šīm dārgajām tautām.

Radiovaticana.va
Foto: L'Osservatore Romano