Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

"Atcerēties vēsturi, lai nezaudētu identitāti"
28.11.2015 pl. 21:05
Piektdien, 27. novembrī Liepājas Sv. Meinarda baznīcas dārzā, godinot Katiņas slaktiņā nogalināto upuru piemiņu starp kuriem arī ir septiņi liepājnieki, svinīgā brīdī tika iestādīts Piemiņas ozols un atklāta piemiņas plāksne.

"Cilvēks nevar ļaut nolaupīt patiesību nepamatotas brīvības vārdā, un viņš nedrīkst apklusināt savas sirdsapziņas saucienu, kā patiesības balsi, kas vienlaikus arī padara viņu par cilvēku un veido viņa cilvēcisko būtību." Ar šiem Jāņa Pāvila II vārdiem piektdienas pēcpusdienā Sv. Meinarda baznīcās dārzā iesākās piemiņas pasākums "Pasargāt no aizmirstības… Katiņā", kura iniciators bija "Liepājas poļu sieviešu klubs VANDA".

Programmas mērķis ir godināt Katiņas slaktiņā nogalināto upuru piemiņu, kā arī atjaunot un garantēt viņiem kolektīvo paaudžu piemiņu, iestādot katram veltītu ozolu, kopā 21857 Piemiņas ozolus. Akcija sākās 2008. gadā, izplatoties daudzās pasaules valstīs, kurās dzīvo poļu izcelsmes cilvēki. 2010. gada sākumā Liepājas poļu biedrība nolēma tajā iesaistīties, bet traģēdija, kas notika 10. aprīļa rītā Smoļenskā, radīja skumjas, bezgalīgas bēdas un apjukumu… Šis smagais poļu tautas mūslaiku zaudējums apturēja programmas realizāciju Liepājā uz ilgu laiku, līdz šajā gadā radās jauna iespēja to realizēt.

Padomju varas iestāžu sarīkotajā slaktiņā mežos pie Katiņas ciemata 1940. gadā tika iznīcināta liela daļa Polijas virsnieku un inteliģences. Septiņi no upuriem bija saistīti ar Liepāju. Pateicoties Mareka Gluško pētījumiem par Liepājas poļu vēsturi, ir apzināti tie septiņi liepājnieki, kuru likteņi tika pārrauti Katiņas mežā 1940. gadā. Piemiņas ozols ir iestādīts 1940. gadā Katiņā noslepkavotajam Polijas armijas virsniekam, liepājniekam Marjanam Hejmovskim un likteņbiedriem Leonam Čenzem, Vitoldam Jeļinskim, Ježijam Marcinkovskim, Sergiušam Pusham, Antonijam Romanovskim un Aleksandram Sivickim. Līdz ar to programmas plašajā, pasauli aptverošajā kartē tiek iezīmēts Liepājas vārds.

Baznīcas dārzs kā piemiņas vieta tika izvēlēts, jo Svētā Meinarda baznīcā vairākus gadus mēneša pēdējā svētdienā notika Sv. Mises poļu valodā, kuras celebrēja priesteris Mariušs Kempa.

Uz šodienu programmas "Pasargāt no aizmirstības… Katiņā" ietvaros ir iestādīti 4535 Piemiņas ozoli 15 pasaules valstīs, informācija par to ir pieejama mājas lapā www.Katyn-pamietam.pl.

Biedrība "Liepājas poļu sieviešu klubs VANDA" šo programmu realizē Kultūras ministrijas un "Kurzemes NVO atbalsta centra" finansēta projekta "Liepājas poļi savai pilsētai" ietvaros.