Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Katehēti ir ne tikai skolotāji, bet arī liecinieki
29.11.2015 pl. 09:04
Pāvesta vizītes Ugandā pirmā diena noslēdzās ar tikšanos ar katehētiem un skolotājiem. Tā notika ļoti zīmīgā vietā, proti, galvaspilsētas Kampalas Munjonio rajonā, Viktorijas ezera krastā, kur 1886. gada maijā, pēc karaļa pavēles, tika nogalināti pirmie četri Ugandas mocekļi.

Viņu vidū bija sv. Andrejs Kagva, kas ir šīs zemes katehētu un skolotāju aizbildnis. „Mocekļu zemes” ticīgie Svēto tēvu 27. novembra vakarā sagaidīja ļoti sirsnīgi, līksmi un skanīgi. Ugandā ir aptuveni 15 tk. katehētu un skolotāju. Francisks viņus aicināja būt ne vien skolotājiem, bet lieciniekiem un paturēt prātā, ka pirmais un galvenais skolotājs ir pats Kristus. Katehētu uzdevums ir palīdzēt Baznīcai augt ticībā un mīlestībā.

Kopā ar bīskapiem, priesteriem un diakoniem, kuri ir ordinēti, lai sludinātu Evaņģēliju un rūpētos par Kunga ganāmpulku, jūs, katehēti esat ļoti svarīga daļa – jūs nesat Labo Vēsti katram ciematam un visai savai zemei. Jūs tikāt izvēlēti, lai kalpotu katehēzes laukā – sacīja pāvests. Francisks pateicās katehētiem un viņu ģimenēm par visiem upuriem un par dedzību, ar kādu tie pilda savu tik svarīgo uzdevumu. „Jūs mācāt to, ko mācīja Jēzus,” viņš turpināja. „Jūs mācāt pieaugušos un palīdzat vecākiem audzināt bērnus ticībā; jūs nesat visiem prieku un mūžīgās dzīves cerību”. Svētais tēvs īpaši pateicās par to, ka katehēti māca bērnus lūgties. Tas ir ļoti svarīgi. Tas ir cēls darbs. Katehētu darbs, kas nav viegls, ir svēts darbs. „Jums jābūt skolotājiem, bet tam nebūs jēgas, ja vispirms jūs nebūsiet liecinieki,” brīdināja pāvests. Katehētam ar savu dzīves piemēru jāatklāj citiem lūgšanas skaistumu, žēlsirdības un piedošanas spēku, un dalīšanās Euharistijā prieku. Vienlaikus Francisks lūdza bīskapus un priesterus atbalstīt savus katehētus ar doktrinālu, garīgu un pastorālu formāciju.

Uzrunas noslēgumā pāvests atgādināja, ka Ugandas kristiešu kopiena ir izveidojusies, lielā mērā pateicoties mocekļu atstātajai liecībai. Mocekļi liecināja par patiesību, kas dara brīvus. Viņi izlēja savas asinis, lai tikai paliktu uzticīgi tam, ko uzskatīja par labu, skaistu un patiesu. Katehētiem jāseko viņu paraugam, esot „svētuma lieciniekiem”. Ejiet bez bailēm katrā šīs zemes pilsētā un ciematā, lai izplatītu Dieva Vārda labo sēklu, un paļaujieties uz Viņa apsolījumu, ka atgriezīsieties priecīgi un piepildīti – mudināja Francisks. Svētais tēvs lūdza, lai katehēti par viņu lūgtos un mudinātu to darīt arī bērnus.

Radiovaticana.va