Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Francisks svin Svēto Misi kopā ar kapucīniem
10.02.2016 pl. 08:01
Romā šais dienās uzturas daudzi kapucīnu ordeņa brāļi, kuri kopā ar citiem svētceļniekiem ieradušies pagodināt svēto tēvu Pio un Leopolda Mandiča piemiņu pie viņu relikvijām.

Līdz 11. februārim tās ir izstādītas publiskai apskatei Svētā Pētera bazilikā. Otrdienas rītā kapucīnu tēvi vienojās ar pāvestu Francisku Svētās Mises svinībās. Pāvests homīlijā aplūkoja šīsdienas liturģiskos lasījumus un izcēla tajos divu veidu attieksmi. Vispirms tas ir Dieva lielums, kas izpaužas ķēniņa Zālamana attieksmē. Otra attieksme ir likuma zinātāju attieksme. Viņi centās panākt, lai viss būtu precīzs un patiesībā tiem nerūpēja arī likums, bet viņu pašu ieviestās tradīcijas.

 „Jūsu, kapucīnu, tradīcija, ir piedošanas tradīcija,” teica pāvests, atzīmēdams, ka starp šī ordeņa locekļiem ir daudzi labi biktstēvi. Viņi prot lūgties un prot piedot. Savukārt, tie, kas aizmirst piedot, pamazām aizmirst Dievu. Pazemīgs ir tas, kurš jūtas grēcinieks.  Vienlaikus viņš ir piedošanas meistars bikstkrēslā. Citi – tādi, kā likuma zinātāji, kuri jūtas „šķīsti”, jūtas „skolotāji”, prot vienīgi nosodīt.

Pāvests teica, ka caur kapucīniem viņš vēlas uzrunāt arī visus bikstēvus pasaulē, un atgādināt, ka biktskrēls ir tāpēc, lai piedotu. „Ja tu nespēj dot absolūciju, tad, lūdzu, nešausti!” priesterus aicināja pāvests. Viņš atgādināja, ka cilvēks, kurš nāk pie grēksūdzes, nāk meklēt mierinājumu, piedošanu, mieru savai dvēselei. Viņam ir nepieciešams tēvs, kas to apskautu un teiktu: „Dievs tevi mīl!”

„Nepagurstiet piedot!” turpināja aicināt pāvests. Viņš pastāstīja par kādu bikstēvu Argentīnā, kuru dažreiz, dienas beigās, mākušas šaubas, vai tik viņš nav piedevis pārāk daudz. Tomēr, šis priesteris turpinājis piedot un apskaut grēciniekus, jo nav spējis rīkoties citādi. Vienreiz viņš pastāstījis, ka lūdzis piedošanu Kungam par to, ka vienmēr piedod. „Bet, Kungs, tu pats man esi devis šo piemēru!” sacījis bikstēvs.

Francisks teica, ka piedošana ir kā labā sēkla, tas ir Dieva apskāviens. Savukārt, nosodīšana nāk no ļaunā. „Kas Bībelē ir lielais nosodītājs? Tas ir velns,” atgādināja pāvests. Viņš vēlreiz norādīja, ka bikstkrēslā pastāv tikai divi attieksmes veidi – vai nu rīkoties kā rīkojās Jēzus, kurš piedeva līdz pat savas dzīvības upurim, vai arī – rīkoties kā velns, kurš prot tikai nosodīt. Pāvests kapucīnus un visus priesterus aicināja sekot divu izcilo bikstēvu – tēva Pio un tēva Leopolda Mandiča piemēram.

Radiovaticana.va
Foto: L'Osservatore Romano