Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Alsungā iesvēta jaunu brīvdabas krustu
04.05.2016 pl. 08:01
Iesākot maija mēnesi, kas Katoliskā baznīcā ir svētās Jaunavas Marijas mēnesis, pirmdien, 2.maijā, Alsungā Liepājas bīskaps iesvētīja jaunu brīvdabas krustu.

Maija mēnesī suitu novadā ir tradīcija vakaros pulcēties pie brīvadabs krustiem un ar īpašiem dziedājumiem godināt Jaunavu Mariju. 2.maijā, klātesot vietējiem, prāvestam G.M.Bezdelīgam, Kuldīgas prāvestam Vjačeslavam Bogdanovam, bīskaps Viktors Stulpins atklāja un iesvētīja par Alsungas draudzes saziedotiem līdzekļiem tapušo jauno krustu. Tā kā krusts atrodas pāri ielai no Alsungas ugunsdzēsēju posteņa, tam dots nosaukums 'ugunsdzsēju krusts'.

Bīskaps V.Stulpins, runājot par krustu, teica, ka tas vienmēr ir ticības apliecinājums un neviens nevar palikt vienaldzīgs pret to, jo ir cilvēki, jau no Jēzus laikiem, kuri noliedz krustu, bet citi, kā apustulis Pāvils saka, ka tajā ir spēks. 

Pie krusta ir novietota arī plāksne ar Jāņa Evaņģēlija vārdiem: Jēzus sacīja: "Kad es no zemes tikšu paaugstināts, es visus vilkšu pie sevis.(Jņ 12,32)" Pēc svētības, kuru deva bīskaps, tika nodziedāta jaunā suitu dziesmu, kas bija rakstīta kā lūgšana un kurai vārdus rakstīja Lidija Jansone, bet mūziku komponēja Iveta Akeldama. Tas bija pirmatskaņojums.

Maija dziedājumi pie krusta ir tradīcija, kura Latvijā pārkāpusi tikai simts gadu slieksni, bet ir kļuvusi par būtisku kopienām Latgalē, Kurzemes Lēnu apkaimē, suitu novadā, Zemgales Skaistkalnes apkaimē. Tā ietver Dievmātes Marijas godināšanu ar īpašiem dziedājumiem.