Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Noslēgusies kardināla Parolina vizīte Latvijā
13.05.2016 pl. 17:12
Vizītes Baltijas valstīs pēdējā dienā, 13. maijā, Vatikāna valsts sekretārs, kard. Pjetro Parolins apmeklēja Rīgas Garīgo semināru. Kopā ar Latvijas bīskapiem un semināristiem viņš svinēja Svēto Misi, pēc kuras tikās ar bīskapiem.

Pirms doties uz Rīgas lidostu, lai atgrieztos Romā, kardināls tikās arī ar Latvijas kristīgo konfesiju vadītājiem.

Homīlijā kard. Parolins vispirms pauda prieku, ka var celebrēt Euharistiju Garīgajā seminārā, kas ir formācijas vieta, un tikties ar nākamajiem Latvijas priesteriem, lai pateiktu viņiem dažus iedrošinājuma vārdus. Vatikāna valsts sekretārs nodeva klātesošajiem sirsnīgus sveicienus no pāvesta Franciska un apliecināja, ka Svētais tēvs lūdzas par viņiem un dod savu svētību.

Komentējot šīs dienas Evaņģēlija fragmentu, kardināls atklāja, kas katrā aicinājumā ir vissvarīgākais. Tā ir mīlestība. Jēzus jautāja Pēterim trīs reizes: „Vai tu mani mīli?” Tad Viņš tam uzticēja savu misiju. Pirms tam Pēteris bija trīs reizes noliedzis Jēzu. Viņš bija gatavs sekot Jēzum, lai kurp tas ietu, bet Jēzus paziņoja, ka viņš Viņu noliegs (sal. Jņ 13, 36-38). Šajā sakarā kard. Parolins semināristiem sacīja: „Tā mums ir svarīga mācība. Mēs gribam sekot Jēzum. Citādi, mēs šeit neatrastos. Tomēr dažreiz mēs pārāk balstāmies uz savām spējām un saviem spēkiem, domājot, ka varam visu sasniegt, nemeklējot Jēzus gribu vai nelūdzot Viņa palīdzību. Mēs gribam sekot Jēzum, bet bieži vien mēs to gribētu darīt paši uz savu roku. Jēzu mums māca, ka, lai Viņam sekotu, mums vispirms ir jāpiedzīvo Viņa ciešanu, nāves un Augšāmcelšanās noslēpums. Lai mēs pilnībā sevi uzticētu Jēzum, mums jāatklāj savi trūkumi. Mums ir jānomirst sev, lai tādējādi piedzīvotu jaunu dzīvi kopā ar Jēzu, kurš atklāj jaunu domāšanas veidu un ved pa jaunu sekošanas ceļu”.

Vatikāna valsts sekretārs uzsvēra, ka šis jaunais domāšanas veids un jaunais sekošanas ceļš balstās mīlestībā. Tā kā Pēteris trīs reizes noliedz Jēzu, Jēzus pamudina viņu atcerēties „pirmo mīlestību”, ar kādu tas iesāka Viņam sekot. „Arī mums nemitīgi jāatgriežas pie šīs pirmās mīlestības, kurā sakņojas mūsu aicinājums”, mudināja kard. Parolins. „Mums jājautā sev: ‘Vai es joprojām esmu iemīlējies tāpat kā sākumā?’” Pēc kritiena Pēteris kļuva pazemīgāks. Viņš saprata, ka Jēzus viņu ļoti labi pazīst. Jēzus zina viņa labās īpašības un trūkumus, kā arī to, kāda ir viņa mīlestība. Jēzus arī mūs ļoti labi pazīst, un par to mums nevajadzētu uztraukties. Tieši otrādi, mums vajadzētu Viņu mīlēt vēl vairāk un pilnībā Viņam uzticēties. Ja Jēzus mani tik labi pazīst un, neraugoties uz maniem trūkumiem, uztic man svarīgu uzdevumu, tad es varu būt drošs, ka Viņš to dara ne tāpēc, ka esmu spējīgs šo uzdevumu izpildīt, bet tāpēc, ka es ticu, ka Viņš būs ar mani kopā un man palīdzēs. Kardināls piebilda, ka, Jēzus, uzdodot Pēterim jautājumu trīs reizes, grib uzsvērt, ka ir nepieciešama viena lieta, proti, mīlestība. Pāri visam Jēzus sagaida no mums mīlestību.

„Studiju gadi seminārā ir sagatavošanās pastorālajai kalpošanai laiks. Tomēr pāri visam tas ir laiks, kad Jēzus jums nemitīgi uzdot jautājumu: ‘Vai tu mani mīli?’”, norādīja kard. Pjetro Parolins. „No jūsu atbildes uz šo jautājumu būs atkarīgas arī visas pārējās lietas – tas, kā jūs izpildīsiet savus pienākumus, kā jūs izturēsieties pret citiem, cik nesavtīgi jūs atbildēsiet dažādām vajadzībām, cik nopietni jūs nodosieties studijām, lūgšanai, kopienas dzīvei un pastorālajam kalpojumam”. Pētera atzīšanās Jēzum mīlestībā bija priekšnoteikums misijas saņemšanai. Jēzus viņam uzticēja uzdevumu ganīt savu ganāmpulku.

Homīlijas noslēgumā kardināls aicināja priesterus un semināristus dzīvot šajā mīlestības garā un nepadoties savtīgo interešu, sava labuma meklēšanas vai karjerisma kārdinājumam. Viņš aicināja nevadīties tikai pēc saviem ieskatiem par to, kas būtu labs priekš pašiem, bet atvērt savu prātu un sirdi dievišķajam Mācītājam, kurš aicina uz priesterību, kurš prasa mīlēt un uzticēties, kurš uztic tik lielu misiju un diendienā mudina sev visur sekot.

Pulksten 12.00 Vatikāna valsts sekretārs devās uz Rīgas lidostu, no kurienes ar aviokompānijas Air Baltic lidmašīnu izlidoja uz Romu.

Radiovaticana.va
Foto: Katolis.lv