Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Ģimeņu tikšanās Īrijā temats: "Ģimenes evaņģēlijs, prieks pasaulei"
24.05.2016 pl. 16:12
„Ģimenes evaņģēlijs, prieks pasaulei” – ar šādu tematu 2018. gadā no 22. līdz 26. augustam Dublinā, Īrijā, notiks 9. Pasaules Ģimeņu tikšanās. Otrdien, 24. maijā, Vatikāna preses zālē notika temata prezentācija.

Tās laikā uzstājās Pontifikālās Ģimeņu padomes prezidents, arhib. Vinčenco Palja un Dublinas arhibīskaps Daermunds Martins. Tā būs pirmā lielā ģimeņu tikšanās pēc Vatikānā notikušās Bīskapu sinodes un apustuliskā pamudinājuma „Amoris laetitia” iznākšanas. Pāvesta dokumentu var uzskatīt par gaidāmā saieta „magna charta” jeb par sava veida ceļvedi gan sagatavošanās procesam, gan arī tikšanās norisei – norādīja arhib. Palja. Bez tam, viņš uzsvēra, ka ir vērā ņemams arī tas fakts, ka Pasaules Ģimeņu tikšanās atkal notiks Eiropā, jo Eiropā ģimenes ir piemeklējušas īpaši akūtas ciešanas. Tā būs iespēja visos līmeņos – sociālajā, reliģiskajā, politiskajā un ekonomiskajā līmenī – atklāt ģimenes centrālo lomu un tās lielo nozīmi mierīgas savstarpējas sadzīvošanas veicināšanā starp dažādu kultūru un reliģiju locekļiem. Ģimenes aicinājuma atklāšana no jauna var palīdzēt Eiropai un pasaulei atkal atrast spēku, enerģiju un misionāro dedzību. Tikšanās temats ir ģimenēm adresēts aicinājums atbildēt cilvēku dziļākajai prasībai pēc mīlestības. Pāvests aicina piedzīvot, ka Ģimenes evaņģēlijs ir prieks, kas piepilda mūsu sirdi un visu dzīvi, jo Kristū esam atbrīvoti no grēka, no skumjām, no iekšējā tukšuma un no vientulības (AL 200). Ģimenes, bet jo sevišķi, kristīgās ģimenes ir labā vēsts jeb „evaņģēlijs” Baznīcai un pasaulei – sacīja arhib. Palja.

Arhibīskaps Daermunds Martins atgādināja, ka 9. Pasaules Ģimeņu tikšanās vieta tika paziņota jau Filadelfijā, noslēdzoties iepriekšējam ģimeņu saietam. Drīz pēc tam, ierodoties uz 2015. gada Bīskapu sinodi Romā, pāvests viņam piekodināja: „Atceries, Dublina sākas jau šodien.” Francisks jau kopš ievēlēšanas izrāda rūpes par ģimeni. Ne velti, pirmā sinode bija veltīta tieši ģimenei. Tāpēc var teikt, ka gaidāmā tikšanās ir vesela ekleziālā procesa sastāvdaļa – atzina īru arhibīskaps. Svētais tēvs grib, lai Baznīca ar jaunu pastorālo vērību piegrieztos ģimenei un tās vajadzībām. Gatavojoties grandiozajam sarīkojumam, 2017. gadā visā Īrijā notiks katehēzes, kas balstīsies uz apustulisko pamudinājumu „Amoris laetitia”. Arhib. Martins izteica cerību, ka šādai sagatavošanās praksei sekos Baznīca arī citur pasaulē, un ka pati tikšanās iedrošinās ģimenes būt par autentiskām ticības lieciniecēm jaunajām paaudzēm.

Pasaules Ģimeņu tikšanās tiek rīkotas ik pēc 3 gadiem. To iniciators ir sv. Jānis Pāvils II. Pirmā tikšanās notika Romā 1994. gadā, kas bija pasludināts par Starptautisko ģimenes gadu. Nākošie saieti tika rīkoti Riodežaneiro (Brazīlijā), Romā, Manilā (Filipīnās), Valensijā (Spānijā), Mehiko (Meksikā), Milānā (Itālijā) un Filadelfijā (ASV) (attēlā).

Radiovaticana.va
Foto: worldmeeting2015.org