Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Mis Vācija: Ticība nav apputējusi
23.06.2016 pl. 12:23
Katoliete, ticības mācības skolotāja un "Mis Vācija" Lēna Brēdere (26) vēlas aktīvāk liecināt par ticību. Kristīgās ticības pamati sabiedrībā zaudē savu nozīmi, viņa teica intervijā. Skolas un baznīcas ir aicinātas tuvoties bērniem un jauniešiem atbilstoši laikam.

Jūnijā Minsterē dzimušo Brēderi pieņēma pāvests Francisks.

Brēderes kundze, skaistuma karaliene, satiek pāvestu. Kā tas iet kopā?

Brēdere: Patiesībā gluži labi. Tas ir stereotips, ka visas skaistuma karalienes ir aprobežotas sievietes, bez rakstura un savām domām. Un tas ir stereotips, ka Baznīca ir norobežojusies no visa, kas šajā raibajā pasaulē notiek. Kā „Mis Vācija” esmu par sievietēm, kas dzīvo pašapzinīgi un līdztiesīgi, un rāda, kas viņas ir un ko var. Nav pamata slēpties. Tāda ir vēsts.

Kādas tam ir paralēles ar katolisko ticību?

Brēdere: Es vēlos, lai cilvēki savu sajūsmu par ticību un ar to saistīto prieku vairāk izrādītu ārēji. Ticībā ir jāatzīstas. Ticība man saistās ar kopienu, spēju darboties komandā un kopējām vērtībām. Man tā ir pamats, kas mani nes un ved cauri dzīvei.

Kāda nozīme šajā ziņā ir pāvestam?

Brēdere: Pāvests ir nozīmīgs kā paraugs. Man ir iespaids, ka viņš Baznīcu modernizē, tuvina to cilvēkiem un mūsu laikam. Jauniem cilvēkiem, kas pastāv ticībā un to izdzīvo, tas ir iedrošinošs un svarīgs signāls – arī man.

Jūs mācāt katolisko ticības mācību. Vai tas ir vienkārši, mācīt skolēniem par kristīgiem tematiem?

Brēdere: Tas ir kļuvis grūtāk. Daudzi bērni vairs nepiedzīvo ticību savās vecāku mājās, kā es to piedzīvoju savā bērnībā. Man šķiet svarīgi, ka bērni un jaunieši zinātu vismaz ticības pamatpatiesības. Mēs visi svinam Lieldienas, Vasarsvētkus un Ziemsvētkus – vai arī vismaz priecājamies par ar to saistītajām brīvdienām. Kādēļ mēs šos kristīgos svētkus svinam, to jau nu vajadzētu zināt, tā man šķiet.

Un kāda ir jūsu vēsts skolēniem?

Brēdere: Ticība nav veca un apputējusi. Un arī vecajās tradīcijās es redzu ko iegūstamu šodienas problēmām. Ir vērtības, kas mūs satur kopā un kam sabiedrībā nevajadzētu pazust. Mans sākumpunkts ir –iepazīstināt ar ticību un izdzīvot to. Tas ir piedāvājums – mēģinājums parādīt ceļus. Katrs skolēns pats var izšķirt, ko viņš no tā paņem un pa kuru ceļu iet. Vēlēties skolēnus atgriezt pie ticības, tas būtu nepareizs iesākums.

Jūs būsiet „Mis Vācija” vienu gadu. Kas notiks pēc tam?

Brēdere: No mēles atgriezīšos klasē. No darba skolā esmu uz gadu atbrīvota. Pēc tam es priecāšos atkal mācīt. Un es priecājos par „Katoļu dienu 2018”. Tā notiks manā dzimtajā Minsteres diecēzē. Tad es klases telpu pārcelšu uz āru – un kopā ar maniem skolēniem svinēšu kopību un ticību.

Katholisch.de