Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Izvēlēsies dienu, lai aizlūgtu par seksuālās vardarbības upuriem
21.09.2016 pl. 08:13
Pontifikālā komisija nepilngadīgo aizsardzībai plāno uzlabot vadlīnijas un atklāt vietni internetā, kā arī pirmo reizi ir iesaistījusies bīskapu formācijā.

Pāvests nesen tikās ar diviem priesteru seksuālā izmantošanā cietušajiem no Itālijas, no kuriem viens vēl bija bērns laikā, kad notika vardarbība, bet otrs – pieaugušais. To pastāstīja tēvs Hanss Collners (Hans Zollner), vācu psihologs, jezuīts un Pontifikālās komisijas nepilngadīgo aizsardzībai loceklis, kurš tikās ar viņiem no 5. līdz 11. septembrim Vatikānā. Viņš atbalstīja ideju iedibināt lūgšanu dienu par pedofīlijas upuriem, piedāvāja vietējām Bīskapu konferencēm palīdzības modeli turpmākai ļaunprātīgas izmantošanas novēršanas vadlīniju uzlabošanai un teica, ka viņš ir apmierināts ar neseno pāvesta dokumentu par bīskapu un citu Baznīcas priekšnieku atbildību šajā jomā (red.: - pāvesta Franciska apustuliskā vēstule Motu proprio formā “Kā mīloša māte”). Komisija drīzumā palaidīs arī pati savu vietni internetā. Pirmoreiz tās biedri tika aicināti uz bīskapiem paredzētajiem kvalifikācijas celšanas kursiem Vatikānā.

Komisija, ko dibinājis pāvests Francisks un kuru vada kardināls Šons Omalijs (Sean O’Malley), Bostonas arhibīskaps un C9 (deviņu locekļu kardinālu koncils, kas asistē pāvestam Romas kūrijas reformas lietā) biedrs, no 5. līdz 11. septembrim tikās Romā uz grupu tikšanos nedēļas garumā, kas noslēdzās ar pilnsapulci.

Darba grupu tikšanās koncentrējas uz esošo projektu atjaunināšanu un uzlabošanu, kā arī izstrādā pāvestam Franciskam iesniedzamos priekšlikumus, piemēram, komisija ir izstrādājusi paraugu vadlīnijām, kas attiecas uz bērnu, pusaudžu un neaizsargātu pieaugušo drošību un aizsardzību, kas ļoti drīz tiks iesniegtas pāvestam izskatīšanai.

“Priesteru izdarītās bērnu seksuālās izmantošanas upuris komisijai izteica priekšlikumu par Lūgšanu Dienu,” komisija saka savā oficiālajā paziņojumā. “Komisija tic, ka lūgšana ir viena daļa no dziedināšanas procesa, kas vajadzīgs cietušajiem un ticīgo kopienai. Publiska lūgšana ir arī svarīgs veids apziņas celšanai Baznīcā. Svētais tēvs ir pieprasījis, lai vietējās Bīskapu konferences izvēlas noteiktu dienu, kurā lūgties par seksuālajā vardarbībā cietušajiem un upuriem, un kas būtu Vispārējās Lūgšanu Dienas iniciatīvas daļa. Komisija bija ļoti priecīga uzzināt, ka daudzas Bīskapu konferences jau veikušas pasākumus, lai pieņemtu šo priekšlikumu.” Oficiālajā ziņojumā teikts, ka Austrālijas Baznīca “Lūgšanu Dienu atzīmējusi 11. septembrī kopā ar savu nacionālo Bērnu aizsardzības dienu. Filipīnu bīskapi ir jau sākuši apspriest, kā labāk ieviest Lūgšanu Dienu, un drīzumā izsludinās arī datumu. Dienvidāfrikas Bīskapu konferences ir pieņēmušas ierosinājumu, iniciatīvai veltot trīs dienas no piektdienas, 2.decembra, līdz svētdienai, 4.decembrim, otrajai Adventa svētdienai. Piektdienā uzsvars tiks likts uz gavēni, sestdienā būs grēknožēlas vigīlija, bet svētdienā visās draudzēs tiks nolasīts Dienvidāfrikas Bīskapu konferences sagatavotais oficiālais paziņojums. Pontifikālā komisija nepilngadīgo aizsardzībai ir sagatavojusi resursus un materiālus Vispārējai Lūgšanu Dienai, un mēs esam priecīgi tos pēc pieprasījuma darīt pieejamus.”

Pontifikālā komisija nepilngadīgo aizsardzībai izsludina, ka tai ļoti drīz būs pašai sava vietne: “Mēs ceram, ka tā būs ļoti noderīgs resurss Baznīcai un visiem labas gribas cilvēkiem mūsu kopējā mērķa īstenošanai – padarīt mūsu Baznīcu un mūsu sabiedrību par drošu mājvietu visiem.”

Lastampa.it
Foto: FreeDigitalPhotos.net/nuchylee