Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Liepājā atklāta Andra Zēgnera personālizstāde "Saules akmens"
27.09.2016 pl. 16:22
24. septembrī Liepājas koncertzālē „Lielais dzintars” tika atklāta fotomākslinieka Andra Zēgnera personālizstāde „Saules akmens”, kas ir veltīta Baltijas dārgakmens – dzintara izpētei un atklāšanai lielformāta fotogrāfijās.

„Saules akmens” ir novatorisks projekts, kas sniedz unikālu iespēju tuvplānā vērot 40 miljonus gadu senu pasauli. Sākotnēji pats dzintars veicis fotogrāfa funkciju, „iemūžinot” aizvēsturiskus laika mirkļus – augus un dzīvas būtnes, kas it kā apstājušās skrējienā. Savukārt mākslinieks no šīs senās mikro realitātes ir radījis pavisam jaunu vizuālo vidi ar inovatīvas tehniskās sistēmas un makro fotogrāfijas palīdzību.

Izstāde „Saules akmens”– tā ir jaunas teritorijas atklāšana, kurā miljoniem gadu sena pagātne transformējusies līdz šim neredzētos mākslas tēlos, aicinot iepazīt noslēpumainu, asociatīvi bagātu pasauli.

Šī izstāde jau ir apceļojusi vairākas valstis. Tā eksponēta Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankā, kā arī Zeltkaļu centrā Londonā, Neiminsteres Abatijā Luksemburgā, Latvijas vēstniecībā Indijā un Habitat Mākslas centrā Ņūdeli. Tagad tā pirmo reizi ir skatāma Latvijā, un zīmīgi, ka tieši Liepājā, jo vairāki darbi ir radušies, fotografējot Liepājas muzeja eksponātus.

Andris Zēgners, kādreizējā TV raidījuma "Vertikāle" direktors, ar fotogrāfiju nodarbojas jau vairāk nekā 30 gadus, ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs. Viņa personālizstādes notikušas Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Somijā, Lielbritānijā, Luksemburgā, Indijā ASV, Austrālijā un Krievijā. Mākslinieka darbi atrodas kolekcijās Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā, Latvijas Fotogrāfijas muzejā, Lietuvas Fotogrāfijas muzejā, Sanktpēterburgas Valsts Mākslas muzejā Puškinā „Carskoselskaja kolekcija”, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā, Swedbank Modernās mākslas kolekcijā Rīgā, Millersvilles universitātē Pensilvānijā, ASV, kā arī privātkolekcijās.

"Lielais dzintars" nav vienīgā vieta Liepājā, kur šobrīd redzami Andra Zēgnera darbi. Tos varam redzēt arī Liepājas svētā Dominika baznīcā un klostera kapelā. Lielformāta ikonas, kas atrodas šajā lūgšanu vietā, ir tapušas Pleskavā, fotografējot 14. – 16. gadsimta svētbildes izstādei „Neredzamā klātbūtne”, kas, svinot Rīgas 800. gadadienu bija skatāma Ārzemju mākslas muzejā.

Foto: Katedrāle.lv