Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

Aicina uz starptautisku konferenci par cilvēka pamattiesībām uz dzīvību
14.10.2016 pl. 21:27
Sestdien, 22. oktobrī, Rīgā notiks starptautiskā “Pro Life” konference, ko organizē kustība “Par Dzīvību” sadarbībā ar starptautisko dzīvības aizstāvības organizāciju “Human Life International” un starptautisko ekumenisko iniciatīvu “40 Dienas Dzīvībai”.

Konferences nosaukums ir “Cilvēka pamattiesības uz dzīvību un sirdsapziņas brīvību”.

Pasākums notiks Rīgas domes telpās no pl. 8.30 līdz pl. 18, un tā apmeklētājiem būs iespēja gūt plašākas zināšanas par jautājumiem, kas saistīti ar cilvēka dzīvību, kā arī iepazīt dzīvības aizstāvju aktivitātes Austrumeiropā.

Kā pastāstīja kustības “Par Dzīvību” vadītāja Dzintra Bušmane, konferenci atklās kardināls Jānis Pujats. Dienas laikā klātesošos uzrunās seši ārvalstu un divi pašmāju lektori. Uzstāsies “Human Life International” starptautiskās koordinēšanas direktors Jozefs Mīnejs (Joseph Meaney), kas ir viens no pasaules vadošajiem bioētikas ekspertiem. Viņš stāstīs par veselības aprūpes darbinieku tiesībām dzīvot un strādāt saskaņā ar sirdsapziņu.

Pēc tam sekos starptautiskās kampaņas “40 Dienas Dzīvībai” vadītāja Roberta Kolkuhouna (Robert Colquhoun) referāts “Par abortu apturēšanu vietējās kopienās”. Pēc viņa sacītā, aborts ir galvenais nāves cēlonis pasaulē, kas nonāvē vairāk cilvēku nekā bads un dažādas slimības. R. Kolkuhouns meklēs atbildes uz jautājumiem: kā sievietēm nevēlamas grūtniecības gadījumā palīdzēt izvēlēties dzīvību; kā palīdzēt tiem, kas cieš no aborta sekām; kā veicināt dzīvības kultūru skolās un augstskolās.

Pēc īsa pārtraukuma klātesošos uzrunās Vidzemes reģionālās slimnīcas Ginekoloģijas un dzemdību nodaļas vadītājs Gints Lapiņš, kurš 2010. gadā kopā ar vēl četriem Vidzemes slimnīcas ginekologiem atteicās turpmāk veikt abortus. Kopš tā laika ārsts bieži tiek aicināts stāstīt par veikto izvēli un pamatot to. Šajā konferencē viņa referāta tēma ir “Tiesības uz dzīvību”.

Kampaņas “40 Dienas Dzīvībai” valdes priekšsēdētājs, jurists un astoņu bērnu tēvs Mets Britons (Matt Britton) stāstīs par viņa vadītās kampaņas darbību dažādās valstīs. Savukārt organizācijas “Human Life International” reģionālais vadītājs Eiropā Joannes Buhers (Joannes Bucher), Zalcburgas „Dzīvības centra” vadītājs, stāstīs par lūgšanas un konsultāciju nozīmi, lai veicinātu sabiedrībā dzīvības kultūras attīstību.

Kustības “Par Dzīvību” kapelāns priesteris Aivars Līcis runās par tēmu “Nāves kultūras ietekme uz Latvijas demogrāfiju”. Savukārt Francis de Roza (Fransis de Rosa) no ASV, kas dzīvības aizstāvības jomā darbojas kopš 1985. gada, stāstīs par to, ka dzīvības aizstāvība saistīta ne tikai ar vēl nedzimušajiem, bet arī tiem, kas atrodas uz nāves sliekšņa. Šīs mūsdienu realitātes viņš skatīs piektā un sestā baušļa, kā arī visas Baznīcas mācības kontekstā.

Pēdējā konferences runātāja būs “Human Life International” pārstāve Eva Kovalevska no Polijas, kura stāstīs par dzīvības aizstāvības pieredzi Polijā un Centrāleiropā.

Pasākuma noslēgumā paredzēta arī īsa diskusija.

Dz. Bušmane arī pastāstīja, ka svētdien, 23. oktobrī, pl. 8 visi konferences dalībnieki un apmeklētāji ir aicināti uz dievkalpojumu Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē, kuru celebrēs Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Tiem, kuri vēlas piedalīties konferencē, vēlams pieteikties, rakstot uz e-pastu: kustibapardzivibu@gmail.com, vai arī zvanot uz tālruni: 27024696.

LRKB Informācijas centrs