Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Citur Latvijā

31. oktobrī kopā ar pāvestu par mieru Sīrijā
26.10.2016 pl. 12:24
Turpinoties šī gada jūlijā aizsāktajai kampaņai “Sīrija: miers ir iespējams”, organizācija “Caritas Latvija” aicina pievienoties lūgšanai par mieru šai valstī.

Lūgšanu organizēs Pontifikālā kristiešu vienotības veicināšanas padome sadarbība ar “Caritas Interntionalis” un Pasaules Luterāņu federāciju. Lūgšana notiks Zviedrijas pilsētā Malmē pāvesta Franciska vizītes Zviedrijā laikā.

Pāvests no 31. oktobra līdz 1. novembrim uzturēsies apustuliskā vizītē Zviedrijā. Vizītes galvenais mērķis ir Reformācijas 500 gadu atceres pasākumi Zviedrijā, Lundā un Malmo. Vispirms pāvests dosies uz Lundas katedrāli, kur kopā ar Pasaules Luterāņu federācijas un vietējo baznīcu līderiem kopīgi lūgsies. Savukārt pēc šī pasākuma Malmo arēnā ekumeniskā pasākumā pulcēsies ap 10 000 cilvēku. Pasākums ar nosaukumu “Kopā cerībā” ilgs vairākas stundas. Tā laikā pāvests nolasīs kampaņai “Sīrija: miers ir iespējams” sagatavotu lūgšanu. Pasākuma apmeklētāji varēs dzirdēt “Caritas Syria” prezidenta Alepo bīskapa Antuāna Audo, kā arī vairāku bēgļu liecības.

Organizācija “Caritas Internationalis” 31. oktobrī aicina arī citu valstu reliģiskos līderus, diecēzes, draudzes un individuālus cilvēkus pievienoties kopīgai lūgšanai par mieru Tuvajos Austrumos, īpaši Sīrijā, kopā lūdzoties par to, lai vairs neciestu nevainīgi cilvēki. Kampaņas piedāvātā lūgšana skan: “Kungs, mūsu Dievs, visas cilvēces Tēvs, izmaini visu tautu un to vadītāju sirdis, lai starp tautām tiek nodibināts miers, kas balstās taisnīgumā, mīlestībā un patiesībā. Lai miera Gars nāk pār Sīrijas tautu un visu pasauli, lai visi konflikti norimst un miers valda pār zemi. Āmen.” 

Kampaņas organizētāji aicina visus tos, kas plāno pievienoties lūgšanai un kas lūgsies, dalīties ar informāciju, vizuālajiem materiāliem un fotogrāfijām sociālajos tīklos: Facebook lapā “IAmCaritas” un Twitter kontā @iamCaritas, izmantojot tēmturi: #PeacePossible4Syria.

Organizācijas “Caritas Latvija” biroja vadītāja Egita Volinska atgādina, ka esam aicināti lūgties ne tikai kopā ar pāvestu 31. oktobrī, bet veltīt savas lūgšanas par mieru šai reģionā arī turpmāk – gan individuāli, gan draudzēs. “Situācija Sīrijā, īpaši Alepo pilsētā kļūst arvien dramatiskāka. Nevaram tur būt klāt un palīdzēt fiziski, bet kā kristieši varam ar savām lūgšanām ietekmēt politiskos lēmumus, lai  civiliedzīvotāji tur vairs neciestu,” uzsver E. Volinska.

Sīrija. Miers ir iespējams

Kopš Sīrijas kara sākuma pagājuši jau pieci gadi, un tas kļuvis par šobrīd sarežģītāko un asiņaināko konfliktu pasaulē. Lai šajā grūtajā situācijā sniegtu palīdzību Sīrijas iedzīvotājiem, Caritas Internationalis ir uzsākusi kampaņu “Sīrija: miers ir iespējams”, kuru atbalstīt ar savām lūgšanām, ziedojumiem un dažādām sociālām aktivitātēm tiek aicināti arī Latvijas iedzīvotāji.    

Situācija Sīrijā 

No nemierīgajiem Sīrijas reģioniem bēgļu gaitās uz mierīgākām Sīrijas teritorijām devušies septiņi miljoni sīriešu, bet vēl četri miljoni sīriešu atrodas bēgļu nometnēs kaimiņvalstīs – Jordānā, Libānā un Turcijā. Drosmīgākie devušies bīstamajā ceļā pāri jūrai, lai sasniegtu Eiropu. Kara rezultātā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 280 000 cilvēku un viņu skaits joprojām turpina pieaugt. Tie nav tikai skaitļi, tie ir cilvēki. Proporcionāli visvairāk cietusī reliģiskā un etniskā grupa ir kristieši. Konflikta nerisināšanas gadījumā paredzams, ka to skaits Tuvo Austrumu reģionā līdz 2020. gadam vien samazināsies uz pusi.  

Karš Sīrijā sākās līdz ar Arābu pavasari 2011. gadā, kad Sīrijas prezidents Bašars al Asads to nolēma apspiest ar fizisku spēku un ķīmisko ieroču palīdzību. Lēnām situācija pārauga pilsoņu karā starp Sīrijas armiju, kurdu spēkiem, sunnītu nemierniekiem un citiem militāriem formējumiem. Karš radījis smagu humanitāro krīzi, visām konfliktā iesaistītajām pusēm sistemātiski pārkāpjot cilvēktiesības. Rezultātā sīrieši zaudējuši cerību uz mierīgu dzīvi savā valstī un bijuši spiesti pamest savas mājas.  

Viņi ir pametuši savu darbu, ģimenes un draugus. Daudzi zaudējuši ģimenes locekļus, daudzi tikuši sakropļoti un kara ietekmē guvuši psiholoģiskas traumas. Daudzi no viņiem nedēļām ilgi pavadījuši ceļā, kājām noejot simtiem kilometru, lai nokļūtu patvērumā. Saskaņā ar ANO datiem, 2015. gadā konfliktu un nabadzības dēļ uz Eiropu devušies vairāk nekā 1 miljons cilvēku, no kuriem puse ir sīrieši. Vairāk nekā 55% no tiem, kas laivās no Turcijas sasnieguši Lesbas salu Grieķijā, ir sievietes un bērni.  

Sīriešiem sniegtais atbalsts  

Caritas Internationalis ir nevalstiska organizācija, kas, neskatoties uz grūtībām un briesmām, turpina sniegt atbalstu cilvēkiem gan pašā Sīrijā, gan tās kaimiņvalstu bēgļu nometnēs. Caritas Internationalis palīdz ar drēbēm, segām un pārtikas pakām, nodrošinot pajumti un nepieciešamo uzturu. Daudzi sīriešu bērni ir bijušie spiesti atstāt mācības. Organizācija sniedz nepieciešamo palīdzību, lai viņi varētu atgriezties skolā.  Ja cilvēki ir pārāk slimi vai nabadzīgi, lai dotos uz kādu no Caritas medicīnas centriem, ārsts tos apmeklē mājās. Tikmēr psihologi sniedz nepieciešamo palīdzību, lai kara upuri tiktu galā ar depresiju un tuvinieku zaudējumu. Bēgļu nometnēs aktīvi tiek izplatīta informācija par cilvēku tirdzniecību un ļaunprātīgu izmantošanu. Organizācija spēlē nozīmīgu lomu arī sniedzot atbalstu tiem sīriešu bēgļiem, kuri devušies mierīgas un cieņpilnas dzīves meklējumos uz Grieķiju, Austriju, Serbiju, Horvātiju, Ungāriju, Franciju un Itāliju. Pagājušajā gadā Caritas Internationalis sniedza palīdzību 1,3 miljoniem cilvēku.


Skatīties YouTube

Caritas iniciatīvas mieram Sīrijā 

Caritas Internationalis aicina cilvēkus visā pasaulē vērsties pie valstu valdībām, lai tās:  

- nodrošinātu, ka visas Sīrijas konfliktā iesaistītās puses sanāk kopā un vienojas par mierīgu konflikta risinājumu;
- atbalstītu miljoniem cilvēku, kuri cietuši kara rezultātā;
- nodrošinātu sīriešiem cieņu un cerību gan Sīrijā, gan ārpus tās.  

Vienlaicīgi Caritas Internationalis uzsākusi kampaņu “Sīrija: miers ir iespējams”, kuru atbalstīt aicina arī pāvests Francisks. Viņš norāda, ka Sīrijas konfliktam nav militāra risinājuma, un ir nepieņemami, ka laikā, kad cilvēki saskaras ar neizmērojamām ciešanām, neskaitāmas naudas summas tiek izdotas karotāju apgādei ar ieročiem. 


Skatīties YouTube

Kā es varu palīdzēt?  

Savā kampaņā Caritas Internationalis aicina visus, kuriem rūp situācija Sīrijā, iestāties par sīriešu cilvēktiesībām un rīkoties. Ir viegli domāt, ka Sīrijas jautājums ir pārāk sarežģīts un mēs pārāk maz varam ietekmēt. Joprojām ir daudzas lietas, ko mēs varam darīt:

- lūgties par mieru Sīrijā;
- organizēt lūgšanu vakaru savā draudzē vai kopienā; 
- organizēt pasākumus, kas aicina sabiedrību, jo īpaši politiķus, pievērst lielāku uzmanību Sīrijas jautājumam;
- organizēt pasākumus, lai vāktu ziedojumus Caritas Internationalis atbalstam Sīrijā;
- organizēt aktivitātes skolās, izglītojot jauniešus par miera tēmu;
- savā mājaslapā izvietot saiti uz syria.caritas.org;
- sociālajos medijos dalīties ar stāstiem, fotogrāfijām un intervijām, kas pieejamas syria.caritas.org un ko publicē citi sociālo mediju lietotāji un Sīrijas miera atbalstītāji;
- atzīmēt ar “Patīk” Facebook lapu IAmCaritas  un sekot Twitter @iamCaritas;
- sniegt finansiālu atbalstu, ziedojot uz “Caritas Latvija” kontu LV46HABA0551008657797 ar norādi “Palīdzībai Sīrijā”. Ziedojumi ik pēc 3 – 6 mēnešiem tiks pārskaitīti uz „Caritas Internationalis”, kas tālāk tos izmantos palīdzības sniegšanai Sīrijā un tās kaimiņvalstu bēgļu nometnēs dzīvojošajiem sīriešu bēgļiem. “Caritas Latvija” rekvizīti: reģ. Nr. 40008086191, juridiskā adrese: Mazā Pils 2A, Rīga, LV-1050.

LRKB IC/Caritas.lv