Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Pasaulē

Jeruzaleme: pārsteidzošs atklājums Kristus Kapa baznīcā (video)
29.10.2016 pl. 18:53
Sensacionāla ziņa no Svētās Zemes – Jeruzalemes, kur tā sauktajā Svētajā Kapā ir atklāta varbūtēja Jēzus Kapa daļa. Tas izklausās pēc paradoksa, jo katrs taču uzskata, ka Jēzus Kapa baznīca atrodas tur, kur tika apglabāts Jēzus. Taču līdz šim tas vēl nav bijis zinātniski pierādīts.

Tas iesākās ar ekumenisku notikumu. Jeruzalemes kristīgās konfesijas pēc kopīgiem pūliņiem vienojās par kapelas restaurāciju Kristus Kapa baznīcas iekšpusē. Centieni acīmredzot ir atalgojušies – veicot darbus, ir atklājies kas interesants, ziņo Katoļu ziņu aģentūra (Katholischen Nachrichten-Agentur).

Restauratori ir izdarījuši pārsteidzošu atklājumu pēc trīs mēnešus ilga darba Jeruzalemes Kristus Kapa baznīcas Kapa kapelā – tā sauktajā „edikulā”. Dienvidu daļā pēc pārsedzošo plākšņu noņemšanas blakus iepriekš liktam marmoram kļuvusi redzama 1,70 metrus augsta klints. Tā varētu būt daļa no Kapa, kurā, pēc Tradīcijas, tika guldīts Jēzus pēc Viņa krustā sišanas.

Līdz šim nav noskaidrots, vai būtu vēl kas saglabājies no valdnieka Konstantīna (306 – 337) izcirstā Kapa monumenta. 1009. gadā kalifs Al Hakims Kapa monumentu un baznīcu esot nolīdzinājis ar zemi. Tagad jaunajos pētījumos to noskaidros precīzāk. 

Svētceļotāju plūsma turpinās

22. martā trīs par Kristus Kapa baznīcu atbildīgo Jeruzalemes kristīgo konfesiju (pareizticīgo, armēņu, katoļu) vadītāji vienojās par „edikulas” restaurāciju. Ēka jau sen bija sliktā stāvoklī un 1947. gadā tikusi nostiprināta ar metāla sastatnēm. Darbi sākās maijā pēc pareizticīgo Lieldienām.

Liturģijas svinēšana un svētceļnieku plūsma ar nelieliem ierobežojumiem turpinās. Apkārt Kapam ir uzstādītas augstas, baltas sienas, bet pats Kaps ir atvērts svētceļniekiem. Sevišķi skaļos darbus veic naktīs.

Izskats paliks nemainīgs

Visi trīs Baznīcu vadītāji vienojās par „konservatīvu restaurāciju”, pēc kuras 1810. gadā osmaņu baroka stilā celtā kapela saglabās savu izskatu. 8,30 reiz 5,90 metrus lielā un 5,90 metrus augstā celtne tiks notīrīta, saremontēta un nedrošajās vietās atjaunota.

Imperators Konstantīns 324. gadā uzcēla trīsdaļīgu baznīcu vietā, kas, pēc toreizējā Jeruzalemes arhibīskapa Makarija sacītā, bijusi Jēzus krustā sišanas, kapā guldīšanas un augšāmcelšanās vieta. Pirms 2000 gadiem tā atradās ārpus pilsētas mūriem.

Vispirms darbus bija paredzēts veikt astoņu mēnešu laikā. Neparedzētu apstākļu un sarežģījumu dēļ tos turpinās nedaudz ilgāk, iespējams, līdz nākamajām Lieldienām vai ilgāk.

de.radiovaticana.va
Tulk.: S.Veita


Skatīties YouTube