Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Palasīsim...  Intervijas

Tuvojas Tezē Eiropas jauniešu tikšanās Rīgā
08.11.2016 pl. 11:28

Intervēja Ieva Liede

Intervija ar Aleksandru Rundi, kura par savu izvēli piedalīties Tezē tikšanās ir pārliecināta.

Lūdzu, pastāsti, kā tu iepazini Tezē lūgšanu.

Tezē lūgšanu zināju jau kopš bērnības, jo mana mamma un tētis klausījās šīs dziesmas un paši bija piedalījušies vairākās Eiropas jauniešu tikšanās. Mums mājās bija kasete ar Tezē ierakstiem, es tos bieži dzirdēju un līdz ar to iemācījos daudzas dziesmas, vēl īsti neapzinoties, ko tas nozīmē. Man tās ļoti patika. Tad uz Liepāju atbrauca dzīvot Edīte Tankelsone, kas ir tāds kā dzinējs, jo viņu šis lūgšanu veids ir ļoti uzrunājis, tādēļ viņa vēlējās, lai Liepājā kādā draudzē notiktu šīs lūgšanas. Šāds lūgšanu vakars tika organizēts Liepājas evaņģēliski luteriskajā Krusta baznīcā, kur aizgāju un man patika. Gribējās piedalīties arī pašai, bet nevienam neko nejautāju, bet tad mani uzaicināja un es ar prieku piekritu. Sākumā tikai piespēlēju ģitāru, bet tad pamazām tas izvērtās tā, ka kļuvu par vienu no organizatoriem, kas izvēlas dziesmas, sazvana dziedātājus, gatavo afišas.

2014. gada rudenī Rīgā piedalījos Baltijas reģionālajās lūgšanās un tad pirms 2 gadiem Lieldienās man bija iespēja būt pašā Tezē ciematā Francijā. Varētu teikt, ka tā bija iespēja nonākt pie šīs lūgšanas pirmavota. Tur es piedzīvoju lielu enerģijas pieplūdumu un sapratu – tas ir domāts man, jo es Dievu slavēju un izjūtu caur mieru. Harizmātiskā slavēšana ar kustībām nav man.

Ko no tevis prasa Tezē lūgšanu organizēšana Liepājā?

Pirms sākas lūgšana, vienmēr ir stress. Parasti Tezē lūgšana tiek organizēta darbdienas vakarā, kad beigusies skola vai citi darbi. Pirms tam tiek rīkoti mēģinājumi, kuros ne vienmēr visi var piedalīties, tādēļ pa galvu šaudās doma – kā viss beigās iznāks. Bet kad pienāk lūgšanas laiks, es apsēžos un saprotu – jāsāk dziedāt, un tajā brīdī manī ienāk miers, īpaši klusuma minūtēs, kas vienmēr ietvertas Tezē lūgšanā.

Piemēram, vakar mūsu lūgšana notika piektdienā, un šajā dienā vienmēr tiek arī ietverta lūgšana krusta priekšā. Es jūtos atbildīga par to, lai baznīcā būtu novietots krusts, kura priekšā lūgties, un tad es sajūtos kā instruments, kas palīdz cilvēkiem krustam tuvoties.

Un ir liels prieks, ka mūs apmeklē arī Tezē brāļi, piemēram, pavasarī bija atbraucis brālis Filips.

Vai pēc laika, ko aizvadīji Tezē, Francijā, kaut kas mainījās šīs lūgšanas izdzīvošanā?

Jā, noteikti mainījās. Varu teikt, ka tikai tur, Francijā, pa īstam sapratu, kā Tezē lūgšanai ir jānotiek. Sapratu, cik ļoti man svarīgas ir ikonas – īpaši draudzības ikona, kurā attēlots Jēzus ar kādu draugu. Attiecībā uz muzikālo pusi cilvēki nav tie, kuri nosaka dziedāšanas ātrumu un skaļumu, bet jāvalda mieram, plūdumam. Tur mani ļoti uzrunāja tas, ka mūziķi un solisti citu vidū nav pamanāmi. Mani uztrauc dziedāšana citu priekšā, bet Tezē lūgšanu veidā valda vienkāršība, kur nevienam nekas nav jāpierāda.

Kādas bija Lieldienas Tezē?

Klusajā nedēļā dziedājumus pavadīja tikai viens instruments, kas liecināja par gavēni un askēzi arī mūzikā. Lielajā Piektdienā visu nakti turpinājās lūgšana pie krusta, pat tad, kad oficiālais dievkalpojums bija beidzies. Mani uzrunāja tas, ka kāds uzsāk dziesmu un tad pēkšņi pievienojas tik daudzi. Pašas Lieldienu svinības bija neaizmirstamas – tik atšķirīgas no mājās ierastajām, bet prieka un gaviļu pilnas.

Ko tu sagaidi no Eiropas jauniešu tikšanās Rīgā?

Jaunā gada sagaidīšana nav tik svarīga kā Lieldienas un tā man nekad nav sagādājusi lielas emocijas. Bet, manuprāt, to piedzīvot caur šo kristīgo prizmu būs ļoti vērtīgi. Es sagaidu prieku, mieru un draudzību. Tas ļoti uzrunā, ka uz mūsu Rīgu brauks tūkstošiem jauniešu, kuriem tas būs svarīgi – piedalīties. Gaidu arī tikšanos mazajās grupās, kurās notiks Bībeles studijas. Izmantošu arī iespēju piedalīties kā brīvprātīgā, dziedot korī.

Kāda iemesla dēļ jauniešiem būtu vērts doties uz Rīgu?

Kaut vai tāpēc, lai satiktos. Kristietis nevar palikt viens. To var teikt arī tad, ja paliekam tikai savā draudzē vai arī strikti norobežojamies tikai savā konfesijā. Satikšanās prieks, cilvēku iepazīšana, garīgās atziņas un mūzika dod neaprakstāmas sajūtas. Tas viss būs pa īstam, jo tur būs Tezē brāļi un tas būs tā, kā tam jābūt – no īstā avota.

Ko Tezē tev ir mācījis?

Ekumenismu. Esmu katoliete kopš bērnības un nevienu citu konfesiju neuzskatīju par nopietnu. Man ļoti sāpēja tas, ka cilvēki Dievu meklē citur. Piemēram, reiz braucu garām Liepājas Metodistu baznīcai un manī raisījās pārdomas, neizpratne par cilvēkiem, kuri šo dievnamu apmeklē. Bet tad tur notika arī viena no mūsu kopīgajām Tezē lūgšanām un šie cilvēki bija ļoti atvērti, un lūgšana ļoti labi izdevās. Sajutos neērti, ka kādreiz vispār varēju tā domāt, ka viņi tic nepareizi. Tezē paplašina manu skatījumu uz citām konfesijām. Es iepriekš biju ieciklējusies uz tādiem jautājumiem, kas ir svarīgi, bet tos nevajag uzdot, uzsākot ekumenisku sarunu. Francijā es ļoti labi varēju piedzīvot šo sadraudzību dažādu konfesiju starpā un redzēt, ka citi kristieši ir tikpat dzīvīgi un varbūt pat vēl dzīvīgāki par katoļiem. Es sapratu, ka pats galvenais ir tas, ka cilvēki patiesi meklē Dievu. Piemēram, tagad Rīgā visas kristiešu draudzes ir vienojušās, lai kopīgi uzņemtu jauniešus, kuri ieradīsies decembra beigās.

Vai ir kāda Tezē dziesma, kas tev ir vismīļākā?

Ir tādas Tezē dziesmas franču valodā, kuras pirmo reizi dzirdēju, esot Francijā. Piemēram, vienai ir vārdi: ”Jēzu, mans prieks, mana cerība, man dzīve” un tā ir kļuvusi kā mana šautru lūgšana. Katru reizi, kad šo dziesmu klausos, es atceros Francijā piedzīvoto, pat smaržas un ēdienu, ko ēdām.

Kad piedzīvoju kādas grūtības, tad manī skan: ”Jaunu spēku Kungs tev dāvā, Dievs tevi neatraida, pretī steidzas tev un apkampj cieši, Dievs tev pretī steidzas.” Kas gan var būt vēl skaistāks grūtībās, ja zinu, ka Dievs man steidzas pretī! Tāpat arī aicinājumu ikdienā neaizmirst Dievu palīdz uzturēt dziesma: ”Kungs, manas domas vienmēr lai pievērstas Tev…”.

~  ~  ~

No 2016. gada 28. decembra līdz 2017. gada 1. janvārim Tezē Eiropas jauniešu tikšanās pirmo reizi notiks Latvijas galvaspilsētā Rīgā. Tā ir unikāla iespēja ikvienam, kurš vēlas:

- lūgties dziesmās un klusumā;
- ticības dziļākas izpratnes meklējumos pievienoties tūkstošiem jauniešu no Eiropas un visas pasaules;
- piedzīvot ģimeņu viesmīlību un dalīties vienkāršībā ar citiem;
- satikt cilvēkus, kuri izdzīvo Evaņģēliju šodienas izaicinājumu vidū;
- atrast jaunu stimulu solidaritātei Eiropā.

Ja kāds no uzskaitītajiem punktiem tevi ieinteresēja, tad reģistrējies uz Tezē jauniešu tikšanos Rīgā interneta vietnē: www.taize.fr līdz 1. decembrim.

Kopš 23. septembra Rīgā ir ieradušies Tezē brāļi, kas sākuši gatavošanos Tezē Eiropas jauniešu tikšanās reizei, kas šī gada nogalē notiks Rīgā. Bijušajā Poligrāfijas skolā izveidots Tezē tikšanās sagatavošanās centrs, kas darbojas no otrdienas līdz piektdienai 10.00 – 12.00 un 15.00 – 18.00, bet sestdienās 10.00 – 12.00 līdz janvāra beigām.

Rīgas dievnamos notiek arī Tezē lūgšanas no otrdienas līdz sestdienai: 9.15 – Rīgas Doma Marijas kapelā, 12.00 – Svētā Jēkaba katedrālē. Pirmdienās 18.00 Tezē lūgšana Svētās Marijas Magdalēnas baznīcā.

Laikraksts "Nāc", Nr. 93