Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Ziņas no Vatikāna

Zinātnieku uzdevums – tikt galā ar klimata pārmaiņu krīzi
28.11.2016 pl. 20:19
Kā zinātnes attīstība ietekmē ilgtspējīgu attīstību? Šim jautājumam ir veltīta Pontifikālās Zinātņu akadēmijas rīkotā tikšanās, kas no 25. līdz 29. novembrim notiek Vatikānā.

Šādos saietos, kas tiek organizēti ik pēc diviem gadiem, piedalās dažādu nozaru zinātnieki no visas pasaules, lai pārdomātu, kā zinātne veicina cilvēka un viņa vides attīstību. Ņemot vērā klimatiskās izmaiņas, kam daudzās zemēs ir aizvien negatīvākas sekas, zinātnēm būtu jākalpo ilgtspējīgai attīstībai – uzskata eksperti. Konferenču temati attiecas gan uz ķīmijas, bioloģijas, kosmoloģijas, biotehnoloģiju un neirozinātņu nozarēm, gan arī uz humanitārajām zinātnēm un izglītību. Pētījumi balstās uz pāvesta Franciska encikliku „Laudato si’”.

Pirmdien konferences dalībnieki ieradās audiencē pie pāvesta. Uzrunā viņš uzsvēra, ka rūpes par mūsu planētu zemi ir būtiski saistītas ar integrālas humānās attīstības veicināšanu, mieru, taisnīgumu un personas cieņu un brīvību. Francisks mudināja zinātniekus, esot brīviem no politiskajām, ekonomiskajām un ideoloģiskajām interesēm, veidot tādu kultūras modeli, kas ļautu tikt galā ar klimata pārmaiņām un ar no tām izrietošajām sociālajām konsekvencēm, lai milzīgās produktīvās iespējas nenonāktu tikai dažu cilvēku rokās. „Ekoloģiskā atgriešanās, kas veicina ilgtspējīgu attīstību”, viņš sacīja, „nešķiramā veidā ietver sevī gan mūsu atbildību par radīto un tā resursiem, gan arī tiekšanos pēc sociālā taisnīguma un atbrīvošanos no netaisnīgas sistēmas, kuras sekas ir trūkums, nevienlīdzība un izslēgšana”.

Radiovaticana.va