Čats
English
Niks:
Parole:
Reģistrācija

Kas notiek?  Kurzemē

Kuldīgā 'bērnu misiju kolenda' apciemo gados vecākus draudzes cilvēkus
04.01.2017 pl. 15:15
Kristus Dzimšanas svētki ir prieka un miera laiks, dāvāšanas laiks. Pie mums ir atnācis Dieva Dēls – pasaules Pestītājs. Šo prieku mēs nesam arī citiem, tā kļūdami par Jēzus stariem.

Viņš kā austoša saule ar mīlestību apņem katru no mums. Kristus Dzimšanas svētku laikā arī Kuldīgā pirmo reizi Latvijā mazie misijas kolendas (Kolęda - tradīcija Polijā, kad Ziemassvētku laikā priesteris apciemo draudzes locekļus mājās. Vizītes mēķis kopā lūgties ar draudzes locekļiem mājās, mājas pasvētīšana, svētības došana ģimenei nākamajam gadam) dalībnieki nesa cilvēkiem Evaņģēlija vēsti, ka Jēzus ir nācis pasaulē, un stāstīja par to, cik daudz bērnu visā pasaulē, bet īpaši Taizemē, ilgojas pēc mīlestības un Evaņģēlija gaismas. Latvijā “Pāvesta misiju darbs bērniem” vēl nav zināms. Tā ir organizācija, kuras aizsākumi meklējami jau 1843. gadā, kad franču bīskaps Karol de Forbin-Janson, vēloties palīdzēt Ķīnas bērniem, kuri mira no bada bez Kristības sakramenta žēlastības, nodibināja Bērna Jēzus Svētās bērnības sadraudzību. Šo ideju bīskapam piedāvāja Paulīna Žariko (Paulina Jaricot), kura arī bija pirmā sadraudzības locekle. Kā aizbildni šim darbam viņi izvēlējās Bērnu Jēzu. Šī darba mērķis bija, lai kristiešu bērni garīgi un materiāli atbalstītu savus vienaudžus daudzās pasaules valstīs. Sākumā pieaugušie diezgan skeptiski skatījās uz šo darbu, tomēr bērnu lielais entuziasms drīz pārņēma arī pieaugušos tā, ka gada laikā šī organizācija jau darbojās 65 diecēzēs, bet vēl pēc gada arī citās valstīs. 1922. gadā pāvests Pijs XI šai organizācijai deva pāvesta titulu un aicināja attīstīt šo darbu visā Baznīcā.

Doma par bērnu misiju kolendu Kuldīgā nobrieda lēnām. Draudzes svētdienskolā nāk pavisam neliels skaits dažādu vecumu bērnu. Līdz šim mēs saņēmām saldumus, skolas piederumus, rotaļlietas un pārsteigumus no Polijas bērniem. Kāpēc arī mēs nevarētu palīdzēt citiem bērniem? Atvērt mūsu sirdis un dalīties ar dāvanām, ar kurām Dievs mūs ir apdāvinājis. Kristus Dzimšanas svētku dienā mūsu mazie misionāri, pārģērbušies par Dievmāti, svēto Jāzepu, eņģeli, zvaigzni, ganiņu, karali un diviem Taizemes bērniem, pēc Svētās Mises nolasīja vēstījumu no Betlēmes Grotas un pastāstīja par bērnu situāciju Taizemē. Pēc tam draudzes prāvests Vjačeslavs Bogdanovs lūdzās īpašu sūtības lūgšanu un deva Dieva svētību Labās Vēsts sludināšanai. Pēc Svētās Mises katrs ar ziedojumu varēja piedalīties šajā misiju darbā. 27. un 31. decembrī no plkst. 11.00 līdz 16.00 Jēzus un Marijas Dominikāņu māsas misionāres un mazākie draudzes locekļi ciemojās pie mūsu draudzes gados vecākajiem ļaudīm, kuri jau uz baznīcu vairs nevar atnākt. Tā kā šie cilvēki dzīvo gan Kuldīgā, gan arī ārpus tās, tad pārvietojāmies ar busiņu. Kopā mēs pabijām pie 15 ģimenēm. Tikšanās laikā, kas ilga apmēram pusstundu, mēs dziedājām, lasījām Evaņģēlija fragmentu un Betlēmes Grotas vēstījumu, kā arī kopā lūdzāmies par misijām, īpaši Taizemē. Mēs par piemiņu katram atstājām zvaigzni zieda formā, kas simbolizē pateicības un cerības zvaigzni. Cerību, jo atgādina Betlēmes zvaigzni. Pateicību, jo atgādina Evaņģēlija vēsti: apgaismo tos, kas mīt tumsas un nāves ēnā un mūsu soļus vada pa miera ceļiem. Ar šo gaismu apdāvināti, mēs esam aicināti to dot citiem.

Zieda forma simbolizē Taizemes skaistumu un iedzīvotāju smaidu, kā arī atgādina, ka Evaņģēlijs ir jāsludina mīlestības garā, ar cieņu un uzmanību. Maigais zieds simbolizē Taizemes bērnu nevainību un neaizsargātību.

Tās bija brīnišķīgas tikšanās, redzējām aizkustinājuma asaras cilvēku acīs un dziļo ticību, dievbijīgi skūpstot Bērna Jēzus figūriņu, un kopīgi lūdzāmies. Noguruši, bet laimīgi atgriezāmies mājās, bet sirdī prieks un pateicība paliks uz ilgāku laiku. Pateicība Dievam, ka varējām nest Kristus Dzimšanas vēsti, liecināt par Dieva mīlestību un paši uz to vairāk atvērt savas sirdis. Paldies visiem, kas mūs tik viesmīlīgi uzņēma, par lūgšanu, ziedojumiem un cienastiem!

Vēstījums no Betlēmes Grotas (Lamberts Nobens):

"Es piedzimu KAILS, saka Dievs, lai tu spētu atteikties no sevis."
"Es piedzimu NABADZĪGS, lai tu spētu Mani atzīt par vienīgo bagātību."
"Es piedzimu KŪTĪ, lai tu iemācītos svētdarīt katru vietu."
"Es piedzimu NESPĒCĪGS, lai tu no Manis nekad nebaidītos."
"Es piedzimu no MĪLESTĪBAS, lai tu nekad neapšaubītu Manu mīlestību."
"Es piedzimu NAKTĪ, lai tu ieticētu, ka Es varu izgaismot katru notikumu, kas ir ietīts tumsā."
"Es piedzimu CILVĒKA IZSKATĀ, saka Dievs, lai tu nekad nekaunētos būt patiess pret sevi."
"Es piedzimu KĀ CILVĒKS, lai tu varētu kļūt par Dieva bērnu."
"Es piedzimu jau NO PAŠA SĀKUMA VAJĀTS, lai tu iemācītos pieņemt grūtības."
"Es piedzimu VIENKĀRŠĪBĀ, lai tavā iekšienē nevaldītu haoss."
"Es piedzimu TAVĀ CILVĒKA DZĪVĒ, saka Dievs, lai visus cilvēkus vestu uz Tēva mājām."